Prosím o objasnění. Běžné zrcadlovky mají schopnost 6 snímků/vteřinu, tento kompakt 10. V čem spočívá nevýhoda kompaktu při rychlém seriovém focení vůči pomalejší zrcadlovce? Díky.
Prosím o objasnění. Běžné zrcadlovky mají schopnost 6 snímků/vteřinu, tento kompakt 10. V čem spočívá nevýhoda kompaktu při rychlém seriovém focení vůči pomalejší zrcadlovce? Díky.
Tam nemusí být nutně nevýhoda. Doby, kdy zrcadlovky byly top, jsou již dávno pryč, dnes je v mnoha ohledech rozdrtí i levné kompakty. Kompakt nemusí mlátit zrcátkem, takže není problém mít u novějších RX100 dokonce 24 fps. Každopádně bez fázového ostření je nutné počítat s tím, že při těch 10 fps to nebude průběžně ostřit. To je jedna z nevýhod u mnoha (ale nikoli všech) kompaktů.
To ano.Díky. Když už jsme u toho, nikdy mne nenapadlo, jak může být nespolehlivé kontrastní ostření u větších čipů a nižších clon. Nebo se mýlím? Co je proto lepší: větší středový zaostřovací bod nebo menší?
Nespolehlivé kontrastní ostření nebo fázové? Naopak kontrastní ostření u velkých čipů a malých clon bývá obvykle výrazně větší zárukou toho, že bude zaostřeno správně. Ostatně v testech objektivů vždy používám live view (nebo manuální zaostření), protože fázově by na terčík nikdy nezaostřilo. Pokud jde o velikost AF bodu, osobně se mi osvědčily menší velikosti (ne nutně nejmenší, ale obvykle některé z těch menších).
Kontrastní ostření je z principu pomalejší než ostření pomocí detekce fáze a je málo spolehlivé hlavně v režimu ko
ntinuálního snímání u scén s pohybem. Větší zaostřovací bod se může snadněji a chybně "chytnout" většího kontrastu na pozadí.
Nedá mi to, abych se nezeptal, na jaký že terčík a v jakých podmínkách nelze při fázovém ostření nikdy zaostřit?
https://www.digimanie.cz/recenze-pan...wer-ois/6933-4
Tady v těch testech kresby je opravdu nutné naprosto přesné zaostření. U zrcadlovek to s autofokusem není možné, každé zaostření je jiné, každé někam vedle a je výjimečně je to přesně. Jedině AF s live view a zamknout na MF nebo rovnou v live view zaostřit na MF. I test kresby venku (v druhé polovině téhož) raději dělám na LV, aby to bylo co nejpřesněji. Tam je zase problém v tom, že při snímání zrcadlovkou nakloněnou dolů často dochází k nepřesnostem fázového ostření (třeba u testovaného EOS 1300D byly snímky focené seshora docela mimo, ale do roviny fotil dobře, dokonce to bylo citlivé i na teplotu a nebyla to ani zdaleka jediná zrcadlovka, která tohle v nějaké míře dělala).
Takže tím "terčíkem" je myšlen tento čtverečkovaný papír?
![]()
Ano, jde o papír A4 s natištěnou mřížkou. Ono obecně je fázové ostření dle mých zkušeností méně spolehlivé než kontrastní. Teď jsem tu měl jak CSC s fázovým ostřením na senzoru a zrcadlovku s klasickým fázovým ostřením a ani jedno neostřilo zrovna přesně (resp. ne vždy bylo zaostřeno stejně).
A jak daleko je umisteny fotak od toho čtverečkovaneho papíru? Pripadne pro nizssi FL je blizsie a pro vacsi FL dalej? Nebo je to vzdy stejna vzdalenost, jaka?
Dekuji.
Tak ta mřížka je právě problém. Snad všichni výrobci v manuálech při fázovém AF uvádí, že pravidelné geometrické struktury jsou pro autofokus problém a AF selhává (síť, pletivo, záclona, průčelí/okna budou paneláku v dáli apod.). Jedno jestli se jedná o lowend nebo top profi stroj. Zřejmě ta pravidelná struktura "sedne" na podobně uspořádané pixely snímače v AF modulu a ten je pak více či méně "oslepen". Když ostřím na podobný čtverečkovaný papír, tak kdybych nevěděl, o co jde, tak foťák snad reklamuji. Většinou to nezaostří, z nekonečna na blízko skoro vůbec, obráceně sem tam, při předostření je to lepší, natočení příliš nepomáhá, jedno jestli křížový nebo lineární bod, zatímco ostření kontrastem je v pohodě.
Ano, obecně je kontrast z principu přesnější, ale pouze při dobrém světle a u statické scény. Jakmile je ale světla méně nebo fotím pohyb, situace se obrací a kontrast nestíhá.
Takže pro test kresby objektivu je čtverečkovaný papír snad OK (i když jen velikost A4 mi připadá velmi málo, hlavně u krátkých ohnisek...), ale pro vyhodnocování spolehlivosti ostření se to totálně nehodí a dá se doporučit něco více sofistikovanějšího - např. https://www.lenstip.com/upload2/170043_sig85_af50D.jpg
Souhlasím s tím, že pro focení pohybu je fázové ostření obecně stále vhodnější, i když ty rozdíly začínají být menší a menší.
Pokud je světla méně, záleží už na konkrétním autofokusu a z vlastní zkušenosti mohu říci, že moderní fotoaparáty s kontrastním ostřením v disciplíně ostření za špatného světla začínají v některých případech fázové ostření překonávat. Záleží na konkrétní implementaci ostření a dnes rozhodně nelze říci, že by nějaký typ autofokusu byl vhodnější pro slabší světlo. Zatím nejlepší autofokus, který jsem co se týče ostření za špatného světla viděl (rychlost a přesnost), byl ten kontrastní. Viděl jsem hodně vynikajících i nepoužitelných řešení jak u kontrastního řešení, tak i u DSLR a fázového řešení na senzoru.
Tento test se používá jen pro vyhodnocování kresby objektivu. Spolehlivost ostření vyhodnocuji z běžného používání na normální scény. A4 je pro některé scény málo, to je pravda, někdy se tak tento test pro široká ohniska přeskakuje a zůstává jen ten s reálnou scénou.
Nevěřím. Které to jsou a co to jsou za případy?
Opět jsem zvědav, který přístroj to je? Nejlépe i s jakým sklem a při jakých podmínkách.
Pak se ale tento test nedá uvádět jako příklad pro přesnost AF.
Většina moderních CSC Panasoniců (ty, které hovoří o možnosti ostření od -4 EV, což dnes umí snad jen jedna zrcadlovka). Někdy až nechápu, že to v té tmě dokáže něco najít a správně na to zaostřit. Velmi dobře to ostří i v interiérech na méně výraznou kresbu,...
Ten test byl zmíněn jako jeden z případů, na kterém to pozoruji nejvíce (v recenzi se však k hodnocení přesnosti ostření nepoužívá). Není ale zdaleka jediný. To druhé testování kresby je další z případů, kdy pozoruji nepřesnosti a přitom je to normální ostření na vzdálenost cca 30 metrů a fázovým autofokusem mám největší pravděpodobnost toho, že to bude zaostřeno špatně (a ono obvykle je i je). Teď jsem tu měl na test Fuji s fázovým autofokusem na čipu a ukazovalo to naměřenou vzdálenost. Nechápal jsem, jak se to dokáže každé namáčknutí tak výrazně měnit. Jedním z problémů té Fuji bylo pro mě to, že ta fáze nešla vypnout a nešlo zapnout jen kontrastní ostření.
Tak ten Panasonic jsem tušil. Škoda jen, že neuvádí podrobnosti, při jaké světelnosti objektivu to platí. Např. Sony uvádí, že min. citlivost AF -3 EV je při použití skla min F2.0.
U DSLR platí těch -4 EV, co vím, u Nikonu D5, D500, D850, ale jen u středového bodu, zbytek je pak -3EV. Světelnost přitom neuvádí, nicméně mám v praxi ověřeno, že je jedno, jestli je použit objektiv F1.4, F2.8 nebo F4, zaostří to vždy.
Nemá Fuji fázi na snímači teď teprve v první generaci? Počkal bych tak 2-3 než to snad vyladí. Nebo na nějaký nový firmware....I když třeba takový Pentax AF ladí dodnes... Že by mi u fázového ostření lítalo ostření o x metrů u statické scény na takovou dálku jsem nezažil. Takový foťák bych vrátil prodejci zpět nebo reklamoval. Sám jsem jednou vracel prodejci objektiv, který měl šílený BF a jednou zažil vadný AF v těle (ale tam to bylo hlavně díky chybnému servisnímu zásahu a celkově tam bylo více věcí špatně nejen AF...).
U toho Panasonicu to výborně ostřilo i se setovými objektivy (obvykle s F3.5-5.6), a to i po zazoomování. Jedním z více testů je např. focení židle a stolu ve vedlejším pokoji v noci, kdy je tento pokoj přes otevřené dveře jen zlehka osvětlen světlem z vedlejšího pokoje a stůl i židle jsou ve stínu.
Pokud jde o Fujifilm, tak ten už by měl mít druhou generaci (resp. má druhý senzor, který to má a byla tam nějaká vylepšení znatelně zvyšující citlivost za špatného světla, která to z brutálního podprůměru (tuším citlivost od +2,5 EV) dostala alespoň na ten lehký podprůměr). Pokud jde o to lítání, tak DSLR obvykle tuto vzdálenost neukazují, takže ani nevíš, jak moc to lítá (ono u běžných scén je ta hloubka ostrosti dost velká, abys nějakých pár metrů ani nepoznal). A kdo ví, jak to ten Fujifilm také měří. Každopádně jak u té Fuji, tak teď u testované DSLR nelze říci, že by to bylo zaostřeno vždy úplně stejně.