Kompakt s RAWem
Zdravím,
poohlížím se po "pokročilejším" kompaktu. Požadavky:programy - AV, TV, M, podpora RAW, nejlépe s hledáčkem.
Díval jsem se po Nikon coolpix P6000, ale jeho RAW je nepoužitelný. :(
Ještě jsem se díval po Canonu G10, ale četl jsem, že při nejmenším ohnisku jsou vidět boky objektivu. :(
Jaký kompakt byste doporučili ?
Děkuji
poohlížím se po "pokročilejším" kompaktu. Požadavky:programy - AV, TV, M, podpora RAW, nejlépe s hledáčkem.
Díval jsem se po Nikon coolpix P6000, ale jeho RAW je nepoužitelný. :(
Ještě jsem se díval po Canonu G10, ale četl jsem, že při nejmenším ohnisku jsou vidět boky objektivu. :(
Jaký kompakt byste doporučili ?
Děkuji
Proč je RAW Nikonu P6000 nepoužitelný? Přijde mi, že RAW má snad nejkvalitnější ze všech kompaktů, které jsou na trhu. Boky objektivu při nejmenším ohnisku??? To si nějak neumím představit.
Jinak, s těmito požadavky doporučuji Panasonic LX3 a Canon G11, pokud jde o menší kompakty. U ultrazoomů je RAW trochu častější.
Jinak, s těmito požadavky doporučuji Panasonic LX3 a Canon G11, pokud jde o menší kompakty. U ultrazoomů je RAW trochu častější.
Četl jsem totiž, že na nikon RAW musim mít speciální software od nikona a že některé programy to nemusejí přečíst.
[quote=KrejciBenjamin;3629]Četl jsem totiž, že na nikon RAW musim mít speciální software od nikona a že některé programy to nemusejí přečíst.[/quote]
To platí v podstatě o všech RAWech :-) Nicméně je pravda, že u modelu P6000 Nikon přešel na nějaký novější formát, takže starší edice programů s tím pracovat neumí. Tento problém se týká vlastně všech fotoaparátů, ani RAW z G11 ti dnes mnoho programů nemusí přečíst.
To platí v podstatě o všech RAWech :-) Nicméně je pravda, že u modelu P6000 Nikon přešel na nějaký novější formát, takže starší edice programů s tím pracovat neumí. Tento problém se týká vlastně všech fotoaparátů, ani RAW z G11 ti dnes mnoho programů nemusí přečíst.
no, snad za pár dnů by mohl být už dostupný také Canon Powershot S90, v některých obchodech je už naceněný - to by byl asi můj favorit. Jinak potom také Panasonic LX3 a Canon G11.
Přečte to jen Photoshop CS4. Z jednoduchého důvodu, Camera Raw 5.x jsou dostupné jen pro CS4 (nikoli pro CS3). Pokud máš CS3 nebo starší, obávám se, že ani RAW ze starší G10 ti to neotevře (natož z G11), tam je třeba Camera Raw 5.2.
aha já mám zrovna CS3. Tak nic, no. A díval jsem se ještě po Pentax K-m. Jaké jsou na něj ohlasy?
Děkuji
Děkuji
A co tak použít ty aplikace, které k fotoapraátům dodává přímo výrobce? Canonův DPP sice nepatří mezi nejlepší, ale postupně se zlepšuje a Nikonův View NX je poměrně příjemná aplikačka. Nicméně Capture NX (bohužel placený) je jiné kafe, tam už jde všecko. Ono u kompaktů tím RAWem stejně toho nezachráníš až nějak přehnaně moc, takže s těmi aplikacemi si určitě vystačíš. Pentax K-m jde ještě sehnat? Neměl jsem, nevím.
Když jsem už dal peníze na CS3, tak se mi nechce dávat další peníze do softwaru special pro nikon. :)
[quote=KrejciBenjamin;3637]Když jsem už dal peníze na CS3, tak se mi nechce dávat další peníze do softwaru special pro nikon. :)[/quote]
Tak pak ti snad View NX vystačí, ten je zdarma, měl by být přímo na cedlu k fotoaparátu. A pokud ne, není problém jej stáhnout ze stránek Nikonu. I když v tomto případě bych P6000 nekupoval, on to zas až tak výborný fotoaparát není.
Tak pak ti snad View NX vystačí, ten je zdarma, měl by být přímo na cedlu k fotoaparátu. A pokud ne, není problém jej stáhnout ze stránek Nikonu. I když v tomto případě bych P6000 nekupoval, on to zas až tak výborný fotoaparát není.
[quote=Milan Šurkala;3638]Tak pak ti snad View NX vystačí, ten je zdarma, měl by být přímo na cedlu k fotoaparátu. A pokud ne, není problém jej stáhnout ze stránek Nikonu. I když v tomto případě bych P6000 nekupoval, on to zas až tak výborný fotoaparát není.[/quote]
Děkuji toto jsem potřeboval slyšet.
Děkuji toto jsem potřeboval slyšet.