Zdravím,
rád bych si pořídil nějaký kompakt na focení na výlety, nejčastěji příroda (hory) nebo městská architektura.
Nejsem žádný fotograf, takže bych ocenil automatiku na dobré úrovni ale i nějaké slušné možnosti manuálního nastavení, to kdybych se někdy naučil fotit
Taky bych chtěl, aby byl opravdu kompaktní a fotky trochu stály za to (oproti telefonům, např. Samsung Galaxy S7), delší výdrž baterie by byla výhodou.
Že RX100 neumí moc makro je škoda, ale není to pro mě asi to stěžejní. Video až tak taky ne.
Asi nejvíce mě zaujal Sony RX100, cena 8 tis za první verzi je asi tak maximum, kolik bych chtěl za fotoaparát dát.
Díval jsem se i na recenze Canonu G9X který je velice podobný, cenově je ale už někde jinde.
Případně za další tipy na podobné foťáky v této cenové relaci budu rád.
Co mě zajímá asi nejvíce, jestli se vyplatí dívat se po bazarech (ebay apod.) a snažit se ušetřit. Na co si dát pozor a čemu se vyvarovat. Já osobně nepotřebuji aby byl foťák nový, spíš nevím co se kazí apod. (vzhledem k tomu že ta RX100 by mohla být až 6 let stará, což mi nepřijde málo). Moje představa je zhruba 4-6 tis za první nebo druhou verzi RX100 (příp má smysl i novější verze řekněme do těch 8 tis?), zběžně jsem se díval že i do těch 8 tis se prodává ta G9X, ale zde z recenzí mi nepřijde, že by toho nabízela nějak víc oproti RX100 (snad až na dotyk displej, který by mi nevadil).
Snad jsem nějak zhruba popsal představu jakou o foťáku mám, příp. se pokusím ještě upřesnit.
Díky!