Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Výběr kompaktu v ceně do 4000,-

Margg (2)|18.9.2009 17:04
Dobrý den,
prosím o radu při výběru nového kompaktu. Dosud jsem fotila s Olympusem mju 760, příliš jsem si s ním nerozuměla, teď utrpěl fatální "úraz", takže potřebuji koupit nový, mám absťák. Fotím převážně v přírodě, často koně, i v pohybu a převážně používám automatický režim.
Sem tam si dělám výřezy. Potřebovala bych kompakt
- s dobrým automatickým režimem
- rychlý
- se stabilizátorem
- velký displej
- napájení li-ion
- jednoduché ovládání
- aby něco vydržel
- kvalita fotek radost pohledět :-)
Líbí se mi podle popisu třeba Panasonic Lumix FS5, FS6. Bohužel displej je tam 2,5. U Canonu v této ceně do 4.000,- nevyberu. Ráda bych zůstala u Olympusu (zvyk), ale tam jsem nevybrala.
Díky za každou radu zkušených.
Milan Šurkala (3381)|19.9.2009 12:17
Olympus bych spíše nevybíral, protože toho hodně nesplňuje nebo je na tom alespoň konkurence o trochu lépe. Automatický režim je u posledních modelů vcelku OK, rychlost už také, stabilizace spíše u těch dražších, bohužel patří k těm nejméně účinným (rozdíl mezi Olympusem bez a se stabilizací není bohužel příliš velký). Displej mají většinou 2,7", takže středně velký, obrazově ale patří rozhodně k těm nejlepším, HyperCrystaly se vážně povedly. Li-Ion napájení sice mají, ale používají tak maličké akumulátory, že výdrž je opravdu nízká. Ovládání je jak kdy, výdrž se těžko hodnotí, kvalita fotografií patří k podprůměru, i když opět se u poslední generace významně zlepšila.
Myslím, že s Panasonicem jste to docela dobře trefila, co takhle model FS7? Ten už má 2,7" displej. Panasonicy mají velmi dobrou automatiku, solidní rychlost, dobrou stabilizaci, Li-Ion se slušnou výdrží, ovládání také není složité a kvalitou fotek patří k nadprůměru.
Margg (2)|19.9.2009 22:42
No, vy jste trefil tu FS7 :-). Zatím můj laický favorit, ale všimla jsem si tady na fóru, že jste
doporučoval kvůli menšímu počtu Mpx FS6 a to mě trošku zviklalo. Dala jsem si FS5, FS6 a FS7 do srovnání a vzdávám snahu pochopit vztah počtu Mpx, světelnosti objektivu, minimální a maximální ohniskové vzdálenosti. A tak prosím, vychází FS6 (FS5) výrazněji líp než FS7 (když odhlédneme od velikost displeje)? Četla jsem si tu pěkné hodnocení FS7 od jejího čerstvého majitele, ale radši ještě počkám na vaši reakci a děkuji.

A ještě poznámka k Olympusu. Docela mě překvapilo, že za pozáruční opravu mají paušální cenu 3200,- Kč (i kdyby to byla jen prkotina).
Milan Šurkala (3381)|20.9.2009 08:57
Co se týče pozáručních oprav, tak to není nic divného, že jsou tak moc drahé a výhodnější je koupit si rovnou nový fotoaparát, véceméně to platí pro všechny značky. I když na druhou stranu, Panasonic mi těsně po záruce (přišlo to tam asi dva dny po vypršení záruky) opravil komplet zoomovací mechanismus od páček, až po posuvný motorek zdarma.
Z trojice FS5, FS6 a FS7 bych osobně volil FS6. Tedy alespoň pokud se vzdáte většího displeje. Máte pravdu v tom, že FS6 má menší rozlišení a měl by tedy mít i trochu kvalitnější snímky. Dalším plusem je ještě větší výdrž na baterie. FS5 má sice trošku širší úhel záběru, ale také horší světelnost. Takže pokud vám nevadí, že budete mít jen 2,5" displej, klidně bych šel do FS6. Na druhou stranu, ať to trochu zesložitím, FS7 je dražší jen o 300 Kč, za což dostanete kýžené větší LCD a vyšší rozlišení (patrně s trochu vyšším šumem, ale nemyslím, že by ten rozdíl byl až tak drastický, i když tady se to bez reálných zkušeností dá těžko hodnotit). Mám-li to kompletně zhodnotit, volbou FS6 i FS7 neuděláte chybu. Klidně si hoďte mincí.