Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123
Zobrazené výsledky: 31 až 45 z 45

Téma: SX1 vs zbytek světa - aneb proc SX1 i s jeho mouchami? (pripadne SX1 vs SX20)

  1. #31
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    20

    Shemik: Chcem sa ťa opýtať na základe skúseností s SX1, ako si spokojný s ovládaním tohto kúsku. Ak to môžeš porovnať s inou značkou, ktorú si používal. Zaujíma ma to preto, lebo môj známy už veľa rokov používa rôzne modely značky Canon (používal aj iné), ale s Canonom je najviac spokojný čo sa týka ovládania - jednoduchosť, svižnosť, prehľadnosť. Jeho názorom je veľmi šikovné jednoduché ovládanie oproti iným značkám (neviem síce akým). Čo ty na to?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    36

    Citace Původně odesláno od Boreck Zobrazit příspěvek
    Já se momentálně rozhoduji mezi SX1 a SX20, případně Kodak Z980 - jen tyto tři mají ve své třídě pro mě nezbytné sáňky na blesk. U Kodaku bych řekl, že je na tom, co se kvality fotek týče, o něco hůře než oba Canony. Proto váhám mezi SX1 a SX20. ...
    Přesně tohle dilema jsem řešil i já. Od toho Kodaku mě odradil chybějící výklopný displej a i po internetu jen dost skromné informace. Zjistit o něm něco blíže byla vtu chvíli dost fuška, Jak je to dnes nevím. Takže jsem se posunul stejně jako Ty k volbě mezi SX1 a SX20. Nakonec jsem zvolil SX1, viz popsáno v několika předešlých příspěvcích (-:

    Citace Původně odesláno od Boreck Zobrazit příspěvek
    .....Je rozlišení hledáčku u SX1 tak špatné? ...
    Měl jsem ještě před koupí v ruce oba ty fotáky v ruce najdnou a porovnával jsem i hledáček. Podle mě to není zas tak zásadní rozdíl. Znatelný samozřejmě je, ale je pravda, že já fotím z 90% přes displej a když chci použít hledáček a tak ho použiji. Alespoň pro mé potřeby je plně dostačující. Pokud někdo fotí v drtivé většine přes hledáček, pak asi ocení větší rozlišení, nicméně, jak říkám, nejjdenodušší je, zajít si do prodejny a porovnat si to. Ale ani ten hledáček v SX1 věřím nikoho neurazí a používat se dá v naprosté pohodě.

    Citace Původně odesláno od Boreck Zobrazit příspěvek
    ... A naopak je na tom CCD s 12Mpix u SX20 hůře než CMOS 10 Mpix u SX1? ...
    Já jsem se právě těch 12 MP bál díky malé velikosti snímače. Tohle u mě nebyl nejvíce rozhodující bod a už tehdy jsem připouštěl, že jak píše i Milan, bude to asi velmi podobné.

    Citace Původně odesláno od Boreck Zobrazit příspěvek
    ....To FullHD video u SX1 je nádherné, ale zabere v paměti téměř dvakrát tolik místa jako HD video u SX20, které je také na poměrně dobré úrovni....
    U toho videa není co řešit, to je fakt špičkové a to HD video jistě také bude výborné, tady je to spíše o Tvých požadavcích. Já do toho šel s tou filozofií, že stejně jak se relativně nedávno říkalo, na co flešku 8, nebo 16 GB, když nenaplním ani jednogigovou a po pár letech či spíše měsících se na 8 GB už nevejdu, tak stejně tak i u toho rozlišení videa si říkám, že ten vývoj jde dneska tak rychle, že radši chci to nejvyšší, abych (obrazně řečeno) za pár měsíců nezjistil, že FullHD je v kdejaké MP4ce, co nosí školáci po kapsách (-: Ale jak říkám, je to individuální věc, pokud se videem moc zabývat nechceš, tak to rozhodně důležité není.

    Citace Původně odesláno od Boreck Zobrazit příspěvek
    ....Bude SX20 v budoucnu podporovat RAW?
    Já jsem se tehdy v tom krámu na tohle nepodíval a doporučil bych zjistit si to nejlépe v prodávaných mašinách v krámu, protože třeba u SX1 se na to že tam Canon ten RAW mohl dát po všech možných fórech nadává do dneška a při tom RAW v SX1 je už od loňského března, takže skoro rok. Takže na údaje u prodejců a v různých internetových katalozích bych se vůbec nespoléhal, ty jsou i u SX1 dosnes velmi často špatně a zjistil si to sám v krámě v menu foťáku (-:

    ------

    Takže shrnuto, je to otázka jen velmi málo rozdílů:

    rychlost sekvenčního focení: rychlejší v SX1
    rozlišení videa: vyšší v SX1
    dálkové ovládání: má jen SX1

    hledáček: lepší v SX20
    výdrž baterií: delší v SX20

    a pak pár drobných rozdílů, které bych alespoň já považoval za zanedbatelné, nebo nedůležité, jeko:

    výše zmíněné snímače
    nepatrný rozdíl ve velikostech a váze
    velikost, nebo spíše formát displeje

    Tady je porovnání: http://www.fotoradce.cz/produkty-por...produkt=fotaky

    Těchto pár drobností si už rozlouskni sám, podle svých požadavků na focení a používání foťáku (-:
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    36

    Citace Původně odesláno od Sedo Zobrazit příspěvek
    Shemik: Chcem sa ťa opýtať na základe skúseností s SX1, ako si spokojný s ovládaním tohto kúsku. Ak to môžeš porovnať s inou značkou, ktorú si používal. Zaujíma ma to preto, lebo môj známy už veľa rokov používa rôzne modely značky Canon (používal aj iné), ale s Canonom je najviac spokojný čo sa týka ovládania - jednoduchosť, svižnosť, prehľadnosť. Jeho názorom je veľmi šikovné jednoduché ovládanie oproti iným značkám (neviem síce akým). Čo ty na to?
    Ovládá se opravdu výborně (-:

    Musím ale zmínit to co hlásal už pan Ondřej Neff v jeho recenzi na tento foťák na jeho webu www.digineff.cz. Jde o to otočné kolečko. Samo o sobě funguje výborně, jde jen o jeho umístění. Přesně jak píše pan Neff v jeho recenzi, se i mě zpočátku občas stávalo, že jsem si nevědomky a nechtěně přenastavoval ISO, protože při držení foťáku, je tendence částí dlaně toto kolečko stisknout na jeho pravé straně, kde se posouvá právě zmíněné ISO.

    Ale nechci nikoho děsit, pan Neff z toho byl ve své recenzi tak hotov, že jsem toho nejdřív dost bál, ale po několika týdnech jsem zjistil, že už se mi to vůbec nestává, protože jsem si časem držení foťáku takzvaně nacvičil a vychytal, že už mi tento problém naprosto zmizel. Možná tomu také mohla přispět výměna bezpečnostního popruhu na krk, za poutko na ruku, protože na krku foťák nikdy nenosím a spíše jsem si na ruku namotával ten velký popruh na krk, což bylo nepohodlné a tak jsem si koupil malé poutko na ruku a od té doby jsem problém s kolečkem přestal pozorovat (-:

    Mimochodem, něco na tu ruku mít určitě doporučuji, čovek nikdy neví a jedno drobné vyklouznutí z ruky by mohlo mít fatální následky (-: ... s externím bleskem (já používám Canon 430EX II a to už je "kus stroje"), to platí dvojnásob (-:

    Jinak k ovládání SX1 nemám naprosto žádnou výhradu. Jen dodám, že samozřejmě i tohle může být hodně individuální věc. Já mám nějak tak běžně velké ruce a asi i návyky (-: Někdo s jinak velkýma rukama a třeba i návykama to může vidět jinak (-:
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    36

    Boreck:
    K tomu videu jsem zapoměl napsat to hlavní, co jsi zmiňoval a to ohledně toho, kolik zabírá paměti. Ano na paměť je FullHD video opravdu náročné. Ale já jsem se s tím vypořádal koupí karty 32GB, je to značka Silicon Power - class 6. Upřímně, tu značku jsem ani neznal, ale karta maká naprosto výborně. Zaplnit úplně celou za jeden večer se mi zatím podařilo jen jednou a upřímně řečeno tuhle velikost v drtivé většině nevyužiju, ale koupil jsem jí za 2.000 Kč a na dovolené mi předpokládám bude i tahle malá (-:

    Čili 8 GB karta, kterou k foťáku často přidávají prodejci, je asi k mašině s FullHD videem opravdu malá. Doporučuji pořídit minimálně 16GB a u těch 32GB problém s místem opravdu není (-: Případně časem pořídit několik menších karet, ale já jsem se chtěl vyhnout přendavání, proto jsem šel do té velké, nehledě k tomu, že to bylo finančně výhodnější, než několik těch menších (-:
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    To video má ve Full HD kvalitě zhruba lehce přes 5 MB/s (samozřejmě se to může lišit dle scény, ale přibližně je to tak). Takže na 8GB kartu nahraješ zhruba plus minus 1600 sekund, tj. můžeš počítat asi s 25-30 minutami. Pokud to chceš např. na dovolenou, nebude to právě dost a opravdu bude lepší si zakoupit větší kartu. Škoda, že SX1 nepodporuje pro případ nouze i klasické HD (1280x720), má jen 1920x1080 a pak až 640x480. I když kdo ví, jak je to s tím novějším firmwarem (ten co podporuje RAW), to ti může říct Shemik.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    11

    Tak už jsem si nakonec objednal SX20 is....Takže ještě jedna otázka - jakou brašnu k tomu (aby se do ní případně v budoucnu vešel ještě blesk)? Stačí karta s dat. tokem 15MB/sec (Sandisk dělá karty přímo označené video HD :http://www.shop-centrum.cz/hama-root...-hd-16-gb.html)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    36

    S tou velikosti je to jak pise Milan, 5MB/s. Tam je to bohledne velikosti karty proste podle potreb a fin. moznosti. Jinak s presnym typem karty moc neporadim, to mozna spis Milan. Ja koupil, to co mi doporucili v tom krame, pac rikali, ze jich k tomuto fotaku prodali uz vic a nikdo si nestezuje, tak jsem to risknul a karta funguje vyborne. Vim, ze vsude ale rikaji a pisou, ze hlavne trida by to mela byt minimalne class 6. Jinak me se na tu 32 GB vejde 100 az 105 minut.

    Jak pise Milan, bohuzel ta dira v rozliseni videa je tam porad, mozna bych take nekdy ocenil video mensi, nez FullHD a zarovem vetsi nez VGA cili video HD 1280x720, ale bohuzel ho nedali ani do noveho firmware, takze je tam jen VGA 640x480 a FullHD 1920x1080.

    Co se brasny tyka, koupil jsem ji ve Fotoskoda, stala 750 Kc, jmenuje se Tamrac a je vyborna. Ma hlavni kapsu delitelnou posuvnou prepazkou, takze po nastaveni do ni presne pasuje fotak Canon rady SX (na boku) a do uzsi prihradky blesk Canon 430EX II (samo na vysku). Pod fotakem jeste mam pod druhou nevyuzitou prepazkou, ktera mi tam ted slouzi neco jako zvysene dno, placatou krabicku s filtry. To je v hlavni kapse vsechno, pak v ostatnich kapsach, ve viku a v predni kapse, mam ruzne nastrkane:

    - 2 sady nahradnich tuzkovek po 4 ve 2 pouzdrech na tuzkovky
    - USB kabel
    - AV kabel
    - teleskopicky ministativ Vanguard
    - pouzdro na SD kartu
    - dalkovy ovladac
    - mikrovlaknovy hdrik na optiku
    a
    - mala rucni svitilnicka
    - kapesni zaviraci nuz

    Takze sem tam nacpal celkem dost veci a zatim mi v terenu nic nechybelo. Samo velky stativ je velky a ma svoji brasnu (-: Na to ze mi tam porad nabizeli tasky kolem 2 az 3.000 Kc, tahle za 750 nadela spoustu dobry muziky. Jsem s ni velmi spokojen, mam vzdy vse pri sobe a zaroven je fakt pomerne mala, kompaktni a proste netaham nic co do velikosti navic. U me ta kompaktnost tasky byla dulezita, pac bez fotaku nevychazim z domu (-: Jinak pokud nekdo chodi jen na specialni "fotoprochazky" a potrebuje vice propriet, tak bude potrebovat vetsi brasnu (-:

    Pokud se mi to podari, dam tady do prilohy prispevku par fotek myho tuningu SX1 (-:
    PS: Jen dodam, ze jsem ty obrazky fotil v době, kdy jsem jeste nemel externi blesk, takze to ted v tasce mam krome fotaku a filtru pod nim, uplne preskladane. Blesk je tam, kde je na obrazcich ministativ a ostatni se take presunulo.

    Dal jsem tam i par obrazku krytek, poutka a v souvistosti s SXkama casto diskutovane redukce na filtry (-:

























    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #38
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    11

    A jak je to s tou kompresí u SX20? Dočetl jsem se, že kvalita se dá maximálně nastavit jen na "fine", kdežto SX1 a SX10 mají superfine, čili u SX20 je větší komprese a fotka má jen něco okolo 3 MB. Je někde nějaké srovnání snímků z SX20 a SX1?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #39
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    36

    Nejsou sice na jedne strance, ale porovnani je to myslim dobre, koukni sem:

    SX1: http://www.cameralabs.com/reviews/Ca..._results.shtml
    SX20: http://www.cameralabs.com/reviews/Ca..._results.shtml

    Tyto stranky obecne, jsou vyborne pro poradnou proverku fotaku pred jeho koupi (-:
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #40
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    36

    Tady jsem jeste blejsknoul starym fotakem to usporadani v brasne s bleskem a fotak s bleskem (-:












    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #41
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    36

    .....
    Naposledy upraveno uživatelem Shemik: 12-01-2010 v 16:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #42
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    11

    No, poradí mi tu ještě někdo, jaké do toho koupit kvalitní AA nabíjecí baterky? Díky
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #43
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    36

    Ja je koupil soucasne s nabijeckou (musel jsem, pac to byl set), jsou to nejaky Conrad, prej nic moc, ty cca 3 mesice jedou dobre, ale nedelam si iluze ze vydrzi to co nejake dobre. Nicmene az dodelaj, tak mam v planu koupit take nejake lepsi. Budu to resit, az tyhle dodelaj.

    Ale uz pred koupi fotaku jsem o tom trochu cetl a nekde jsem cetl, ze dobre jsou, uz si prave nepamatuju znacku, ale jsou zamerene na nizkou ztratu v case. Nemaji tak vysokou kapacitu, myslim, kolem 2100 mAh, ale udajne po dlouhych mesicich uchovaji vice nez 90% energie. To je dobry pro lidi co nefoti denne.

    Udajne by to melo byt vyhodnejsi, nez se za kazdou cenu soustredit na co nejvyssi kapacitu, pac tam byva vysoka ztrata. Jen uz nevim to jmeno.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #44
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    Citace Původně odesláno od Shemik Zobrazit příspěvek
    Ale uz pred koupi fotaku jsem o tom trochu cetl a nekde jsem cetl, ze dobre jsou, uz si prave nepamatuju znacku, ale jsou zamerene na nizkou ztratu v case. Nemaji tak vysokou kapacitu, myslim, kolem 2100 mAh, ale udajne po dlouhych mesicich uchovaji vice nez 90% energie. To je dobry pro lidi co nefoti denne.

    Udajne by to melo byt vyhodnejsi, nez se za kazdou cenu soustredit na co nejvyssi kapacitu, pac tam byva vysoka ztrata. Jen uz nevim to jmeno.
    Mas na mysli Sanyo Eneloop ;-) Jinak ja pouzivam Varty PowerAccu 2700 mAh, ktere maji samovybijeci efekt i vysokou kapacitu a jsou fakt kvalitni. Bohuzel u novych serii sla kvalita prudce dolu, takze bych bral radeji ta Sanya.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #45
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    36

    JJ, to jsou myslim ony (-:
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123

Podobná témata

  1. SAMSUNG EX2F a jeho náhrada/alternatíva
    Od EditorPO v sekci Kompakty
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 25-04-2014, 11:02
  2. Camera Raw a jeho vybledlé barvy
    Od Zilog Z80 v sekci Software pro úpravy
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 01-08-2011, 20:04
  3. krytka objektivu Canon SX20 IS
    Od feeldone v sekci Fotoaparáty s EVF
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 18-08-2010, 10:23
  4. Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 05-09-2009, 13:44