Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakt do 9000 Kč

Freedom1972 (2)|9.10.2009 09:49
Chci kompakt, který dělá hezké fotky, má zoom 5x a vyšší, HD video velká výhoda. Má volba byla na Panasonic TZ7, ale ve specializovaném obchodě mě od něj dost odrazovali, kvůli jeho špatným interiérovým fotkám. Doporučení znělo spíše na Nicon Coolpix S640 nebo Panasonic FX60. Poraďte prosím.
Milan Šurkala (3381)|9.10.2009 12:43
No, TZ7 sice má interiérové fotky trochu horší, ale FX60 nebude mít o nic lepší a Nikon S640 už vůbec ne. TZ7 je rozhodně jeden z nejlepších fotoaparátů, které lze v dnešní době koupit, dokonce dostal i naše ocenění TREFA. Doporučuji se podívat na https://www.digimanie.cz/recenze-panasonic-lumix-tz7-ultrazoom-temer-bez-chybicky/2767 . Naopak bych se zatím vyhnul moderním Nikonům (to, co Nikon předvádí u většiny svých nových kompaktů, vůbec není pěkné) a FX60 by také nepatřil mezi horké kandidáty, ten objektiv se totiž příliš nepovedl. Je pravda, že TZ7 venku září, uvnitř je to trochu horší. Osobně bych si ji ale koupil.
bjan (90)|11.10.2009 21:21
No, pokud nutně nepotřebuješ manuální režimy, vzal bych do úvahy Sony WX1. Nový snímač Exmor má podle prvních výsledků docela dost dobré výsledky. I ten objektiv není nejhorší. Na karty MemoryStick i kablík s originálním sony konektorem se dá zvyknout...

No a pak ještě Fuji F200EXR, který má na rozdíl od Sony manuál, ale nemá na rozdíl od Sony HD video ;-)
q.x (2)|22.10.2009 19:07
Taky mi byl navrhnut Sony WX1, jako alternativa k Panasonic TZ7. Ale nějak mě neoslovil, možná kdyby byl o nějakou tu kačku levnější. Asi počkám na nějakou slušnou recenzi abych to mohl porovnat s TZ7. Jinak nevíte někdo zda WX1 umí zoomovat při videu? A nenašel sem info že by WX1 měl histogram (živý považuji za výhodu). Vychvalování nového čipu je hezké, ale u každého nového modelu píší výrobci, že je 2x (i víckrát) rychlejší a stabilizace je lepší... Tak člověk je už na takové zprávy opatrný (lepší budou, ale ty násobky jsou reklamní). Takže jedině vyzkoušet, porovnat a tak si udělat vlastní obrázek. Každopádně vím, že stejně jako u veškeré elektroniky jde vývoj pořád "rychleji" vpřed a možná do konce roku bude na trhu nějaký lepší kompromis mezi kvalitou a cenou (páč ta dává pevné hranice většině výběrů). Takže by se dalo jen donekonečna vybírat. Dobré je když má člověk zkušenost s podobným zbožím, pak se vyvaruje spoustě nevědomých chyb.
Můj favorit je TZ7, jen ta cena:-( , ale počkám si jen kvůli tomu čipu na recenzi WX1, abych měl jasno.
Cev (5)|23.10.2009 21:09
[quote=Milan Šurkala;3885]No, TZ7 sice má interiérové fotky trochu horší, ale FX60 nebude mít o nic lepší a Nikon S640 už vůbec ne. TZ7 je rozhodně jeden z nejlepších fotoaparátů, které lze v dnešní době koupit, dokonce dostal i naše ocenění TREFA. Doporučuji se podívat na https://www.digimanie.cz/recenze-panasonic-lumix-tz7-ultrazoom-temer-bez-chybicky/2767 . Naopak bych se zatím vyhnul moderním Nikonům (to, co Nikon předvádí u většiny svých nových kompaktů, vůbec není pěkné) a FX60 by také nepatřil mezi horké kandidáty, ten objektiv se totiž příliš nepovedl. Je pravda, že TZ7 venku září, uvnitř je to trochu horší. Osobně bych si ji ale koupil.[/quote]

"TZ7 je rozhodně jeden z nejlepších fotoaparátů, které lze v dnešní době koupit..."

A jaký je prosím ten nejlepší kompakt? Vím, že se mu blíží Panasonic LX3, ale ten má objektiv s minimálním přiblížením.
Milan Šurkala (3381)|23.10.2009 23:19
[quote=Cev;3986]"TZ7 je rozhodně jeden z nejlepších fotoaparátů, které lze v dnešní době koupit..."

A jaký je prosím ten nejlepší kompakt? Vím, že se mu blíží Panasonic LX3, ale ten má objektiv s minimálním přiblížením.[/quote]

To je ale tvůj problém, že má "LX3 minimální přiblížení" :-) Pro někoho jiného může být ažaž. Pokud chceš zoom, tak ano, LX3 asi mezi nejlepší fotoaparáty patřit nebude. Pokud ti ale na zoomu nezáleží, může být LX3 ideálním fotoaparátem. Všechno je to jen o osobních prioritách. Proto nelze říct, že ten a ten kompakt je nejlepší, každý chce něco jiného. Definici "jednoho z nejlepších kompaktů" bych asi vyslovil tak, že je to kompaktní fotoaparát, který snoubí ve své kategorii dobrou obrazovou kvalitu a obecně ve své kategorii nabízí nejvíce. Takže pokud bude někdo chtít kompakt do 3000 Kč, pak jedním z nejlepších kompaktů je např. Panasonic LS85 :-) I když oproti LX3 je to šunt :-)
No a abych se vrátil ke tvé poznámce. Proč je TZ7 jeden z nejlepších kompaktů? Protože při svém zoomu (který je pro mnoho lidí důležitý, ostatně sám jsi očividně jedním z nich) má velmi málo optických vad, má ve své kategorii relativně dobrou světelnost, ultraširoké ohnisko, rozumnou kvalitu snímků, dobrou rychlost, kvalitní video, malé rozměry,... Dost mu ale šlape na paty Canon SX110/120 IS. Samozřejmě pokud chceš širokoúhlé ohnisko, na SX120 ani nepomyslíš. A tak dále, a tak dále.
Jinak přehled nejlepších kompaktů by dle mého názoru mohl vypadat asi takto: Panasonic FS6/FS7, Canon SX110/120 IS, Panasonic TZ6/TZ7, Panasonic FZ28, Panasonic LX3, Canon S90, Canon G11, Fuji F200EXR. Žádný z nich ale není nejlepší, protože každý z nich je určen pro něco jiného.
Cev (5)|24.10.2009 01:46
Nepřesně jsem se vyjádřil - myslel jsem tím, že zoom P. LX3 na 60mm ohnisku přibližuje podle mě minimálně. Jinak dík za tipy.
busy (782)|24.10.2009 01:52
[quote=Cev;3989]myslel jsem tím, že zoom P. LX3 na 60mm ohnisku přibližuje podle mě minimálně.[/quote]

No ale zase ked za zaklad vezmes jeho 24 mm, tak priblizenie na 60mm je uz velmi vyrazne a rozhodne ho je vidno :)
Freedom1972 (2)|29.10.2009 13:13
Tak už jsem TZ7 koupil a jsem zatím naprosto spokojený. Děkuji za rady. Měl bych ještě jeden dotaz, je rozdíl v kvalitě videa ve formátu AVCHD a Quick Time Motion JPEG? Nebo je to pouze o velikosti a možnosti zpracování na HD televizi nebo PC?