Máš pravdu, že o poznání více šumí, ale jak říkáš, u portrétů je to jedno, protože stejně fotíš vesměs na otevřenou clonu.
A jak exponuješ, na stíny, nebo na světla?
V tom šedém středu toho moc nepoznáme, protože šedá je barevně neutrální. V šedé je dobře vidět rozdíl v jasovém šumu.
Zanechal bych teorie v testech, protože to bychom se mohli vzájemně dlouze přesvědčovat a pojďme se podívat na srovnání v těch zcela nejtěžších podmínkách koncertního sálu. Tam se opravdu ukazuje jak na tom ten který foťák je. Olympus OMD EM1-II na ISO 3200 a Sony A7 III na ISO 12800, tedy ISO nastaveno pro oba systémy pro stejnou hloubku ostrosti po přepočtu stejně.
Níže dávám odkazy ke stažení Rawů EM1 M2 a A7 III. Oba Rawy jsem pouze vyvolal a již při plném náhledu bylo jasně vidět, že Olympus má o mnoho méně šumu. Když jsem udělal shodné výřezy, tak to bylo ještě jasněji vidět ty rozdíly.
https://www.dpreview.com/sample-gall...tos/1794589098
https://www.dpreview.com/sample-gall...ery/2016836204
Nedávám tady žádné výřezy, ať si každý, koho to zajímá ty Rawy stáhne a výsledky posoudí sám.
K rozlišení.
Leica je velmi ostrá, a je fakt, že pořád velmi drahá. Dokonce Olympus 45 mm f 1,2 stojí v podstatě stejně, a to je jestě zřetelně ostřejší a utěsněný proti vodě. Mám za to, že ceny všech objektivů Panasonic klesnou s uvedením nových FF objektivů Panasonic. To snad časem stáhne dolů i ceny optiky Olympus.
Ten snímek, co jsi zde dal, to jsou přesně ty situace, kdy jde o to mít velmi vysoké rozlišení, tam můžeš použít krásně Hi – res mód a dostaneš se úplně jinam. Přesně jak říkáš, rozdíl mezi 20 a 24 je drobný. A rozdíl mezi 16 a 24 mpx, ano, to už je při 100% náhledu dobře vidět. Ale pokud jde o běžné reportážní snímky, tak ty sotva kdo bude ve 100% náhledu zkoumat na monitoru. Podstatné je, zda je ten rozdíl vidět při velkoformátovém tisku. A ze své zkušenosti můžu říct, že jak jsem psal, z pozorovací vzdálenosti mnohdy nepoznáš ani rozdíl 42 mpx a 16 mpx, natož 24 a 16 mpx. Ale pokud někdo dělá výřezy, tak tam už 24 mpx výhodu proti 16 mpx pozná.
]