DigiKam alebo fotografia v linuxe
Skusali ste niekto tento softik? hovoria o nom moc dobre a ja by som sa chcel vratit k ozajstnemu operacnemu systemu a poslat windows tam odkial prisiel... Ked uz som pri tom, pouzivate niekto linux na spravu a upravu fotiek ?
[quote=piter;4862]nikto nic?[/quote]
Používám, ale jen na některých PC svých klientů. Jde to normálně, přístupný je Google a Picasa, Corel, Gimp a fůra dalších.
Používám, ale jen na některých PC svých klientů. Jde to normálně, přístupný je Google a Picasa, Corel, Gimp a fůra dalších.
Já používám RawTherapee a Lightroom beta, na Lightroomu mi přídou dobré presety a selektivní úprava kanálů. RawTherapee není špatný, jede i pod Linuxem, můžeš zkusit. Ze zkušenosti vím, že Canon G6 (nevím jak zrcadlovka) občas do RAWu dá úplně ujeté vyvážení bílé, ale jeho software se tím neřídí...jen aby ses u první fotky nevyděsil.
[quote=pavel_p;4869]Já používám RawTherapee a Lightroom beta, na Lightroomu mi přídou dobré presety a selektivní úprava kanálů. RawTherapee není špatný, jede i pod Linuxem, můžeš zkusit. Ze zkušenosti vím, že Canon G6 (nevím jak zrcadlovka) občas do RAWu dá úplně ujeté vyvážení bílé, ale jeho software se tím neřídí...jen aby ses u první fotky nevyděsil.[/quote]
keby si porovnal RawTherapee s Lightroomom 3beta, je to moc velky rozdiel? Mne sa ten Lightroom ohromne paci a viem ze az taku velku kvalitu nemozem pod linuxom asi cakat, ale aj tak, je to velky rozdiel?
keby si porovnal RawTherapee s Lightroomom 3beta, je to moc velky rozdiel? Mne sa ten Lightroom ohromne paci a viem ze az taku velku kvalitu nemozem pod linuxom asi cakat, ale aj tak, je to velky rozdiel?
[quote=piter;4870]keby si porovnal RawTherapee s Lightroomom 3beta, je to moc velky rozdiel? Mne sa ten Lightroom ohromne paci a viem ze az taku velku kvalitu nemozem pod linuxom asi cakat, ale aj tak, je to velky rozdiel?[/quote]
Rozdíl není tak v kvalitě výstupu, jako ve způsobu ovládání. U Canonu G6 se mi nedaří získat barevně přesně takové fotky jak z foťáku, u Panasonicu GF1 je výstup podobnější, kresba jemných detailů (srst,tráva) v obou případech výrazně lepší. Občas se hodí funkce highlight recovery. Můžeš zkusit pod libovolným OS.
Rozdíl není tak v kvalitě výstupu, jako ve způsobu ovládání. U Canonu G6 se mi nedaří získat barevně přesně takové fotky jak z foťáku, u Panasonicu GF1 je výstup podobnější, kresba jemných detailů (srst,tráva) v obou případech výrazně lepší. Občas se hodí funkce highlight recovery. Můžeš zkusit pod libovolným OS.