Celkom ma zaujal tento model a tak sa chcem spytat na Vas nazor.
Vyberam si kvalitny aparat, kde je priorita 1. fotky 2. kvalitne HD video. Chcem aby bol sirokouhly, zoom min.5x. Cena priblizne okolo 300€ (7 615,5 CZK).
Sony ma zaujal hlavne pouzitym snimacom a kvalitkou optikou, ktora by mala zarucovat dobre fotky. Video vie asi ako jeden z mala natacat v rozliseni 1080i. Pozeram, ze by mohol vediet aj nejake tie manualne rezimy, aj ked pokrocile nastavenia ako pri zrkadlovke necakam. Zaujimave su aj funkcie ako HDR ci Panorama, ale to su len detaily. Vdaka CMOS snimacu by mal byt velmi rychly, aj co sa tyka nejakych seriovych zaberov (az 10fps). Tiez to ma aj GPS chip co nie je pre mna nejako extra dolezite. Ocenujem pouzivanie SDHC (konecne SONY!). Coho sa mozno trochu obavam je svetelnost objektivu, ktora by mohola by malinko lepsia, je to proste priemer no....Cena je este pre mna ako tak prijatelna (u nas +-300€).
Sony HX5 (300€)
+ video
+ rychlost
+ design
+ funkcie a "serepeticky"
- svetelnost objektivu
+- cena
Ako konkurenta, k nemu mam v "hladaciku", osvedceny PANASONIC TZ7, kde cena sla celkom pekne dole. Oproti HX5 nebude mat az tak kvalitne video, hlavne sa ludia stazovali (aj tu) na hluk a sum pri nahravani. Sum je aj dalsia vlastnost Panasonicov aj ked tento by mal na tom byt relativne dobre (aspon podla velmi kvalitnej recenzii na digimanii). Jedina vyraznejsia vyhoda je nakoniec asi ta cena (cca 275€).
PANASONIC TZ7 (275€)
+ cena
- hlucnejsie video
- nema take moznosti nastavenia ako HX5
Dalsi kandidat je Panasonic TZ8. Priznam sa, ze cena ma celkom prijemne prekvapila nakolko je este maliko nizia ako v pripade TZ7. Osmicka by mala mat uz celkom dobre prepracovane manualne rezimy (mam pocit, ze lepsie ako HX5). S videom neviem presne ako to je na rozdiel od TZ7 nekomprimuje do AVCHD, ale robi to klasicke .mov, cize tusim quicktime (vyhoda?/nevyhoda? - neviem posudit). TZ8 ma 12mpix (naco to tam pchaju...), cize pri rovnakom velkom snimaci bude mat mozno este vacsi sum ako TZ7.
PANASONIC TZ8 (272€)
+ cena
+ manual
+ SDXC (potesi...)
- 12mpix
SONY W380, tento som pozeral az dnes a musim priznat, ze sa mi celkom paci. Moze sa zdat ze je to ina kategoria v porovavani s predchadzajucimi, no asi by mi ten 5x zoom stacil. Na druhej strane je to malinky kusok. Co sa mi nepaci je rozlisenie, kde to uz asi prehnali, 14mpx je celkom dost. Ma podobny objektiv ako HX5 (sony G), ale s lepsou svetelnostou, Snimac je Super HAD CCD. Ma niektore spolocne funkcie ako HX5, napr panorama. Cena je velmo dobra
SONY W380 (199€)
+ cena
+ rozmery
+ funkcie
+ optika
- snimac
- asi ziadne manual nastavenia
- parametro nizsia vydrz na baterie
No, tak asi zatial tito ma napadli. Budem vsak rad ak mi este odporucite nejaky model, ktory by bol dobrou konkurenciou k nim. Este poviem, ze je to moj prvy fotak tak by som chcel radsej kvalitu, som ochotny si priplatit aj tych 300€ za HX5V, kazdopadne nechcem zbytocne utracat. Vyuzival by som ho na bezne veci, nic profi...len chcem nieco kompaktne.
Dakujem vsetkym za nazory....