Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.5.2012, Radek Fiala, reportáž
Když jsme dorazili do Sarajeva, ze všech fotografických mouder jsem si v tu chvíli vybavil, že je fajn občas do snímku zachytit nějaký kontrast. Město, které se ještě úplně nevzpamatovalo z války totiž nabízí fotogenické kontrasty, kam se jen podíváte.
Tom H. (47) | 12.5.201218:24
V Sarajevu jsem byl před třemi lety a doteď mě mrzí, že jsme na to město měli tehdy jen jeden den, byť úplně celý. Taky jsme tam neměli žádný problém s níčím a nikým, jen když jsme fotili na ulici vedoucí od žel. stanice, tak nás zastavil policista a slušně požádal, jestli může vidět fotky, protože tam zřejmě něco ,,tajného­" strategického stavěli. Když viděl, že naše zájmy jsou úplně jinde, tak nás zase nechal jít. Možná bych měl k článku jen jednu technickou ­- ta vyfocená tramvaj opravdu není z modernějších. Jsou to původně amsterdamské vozy z přelomu 70. a 80. let. Starší část vozového parku tramvají z 60. až 70. let, ale také zároveň i tu novější z 90. let tam mimo jiné tvoří naše ČKD vozy nejrůznějších typů a provedení ­(ikdyž na první pohled možná nověji nevypadají­).
Odpovědět0  0
kef kef | 10.5.201218:19
Jiz nekolik let jezdime k mori pres Bosnu. Je to trosku pomalejsi ­(ale pomerne kvalitni klikatice kolem reky Vrbas potesi kazdeho kdo rad ridi­) ale je to krasna zeme. Kdyz jsem tam jel poprve, mel jsem stejne jako autor trochu obavy ale nikdy jsem nemel problemy. Ani s lidmi ani s policii ­(to Srbska policie pokutuje daleko casteji ­- nebo jsem mel vetsi ­"stesti­" :­-­) ­).
Odpovědět0  0
Radek Fiala (25) | 10.5.201218:40
Přesně tak! V Bosně je nádherně, všichni jsou milí, ochotní a rozhodně se vás nikde nepokusí sníst. Musíte si dát pozor jen na miny, to znamená nechodit nikam, kde evidentně ještě nikdo nešel. Ještě o něco pokročilejší mi přišla Černá Hora, kde jsem se cítil daleko lépe, než doma. Ale o tom všem v příštím článku s dalšími ­(reportážními­) fotkami ­(které si při motorkářské cestě například rozhodně ­"nevyčekáte­").
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 10.5.201210:28
Nie som priaznivcom bezhlavej kritiky a anonymného štekania, ktoré internet umožňuje. Autor, zverejňujúci článok na fotografickom portále ale logicky musí počítať s tým, že fotky ilustrujúce jeho článok budú pod väčším drobnohľadom, ako inde. A treba povedať, že kvalita týchto fotiek je popravde nízka. Načakám, že na reportážnych fotkách budú umelecké čiernobiele snímky dokonale nasvietených modeliek na uliciach, ale istý štandard obsahu a formy čakám myslím opodstatnene. A toho sa mi tu nedostáva. Naozaj tie snímky vyzerajú ­- pri všetkej úcte ­- ako bežné cvaky bez hlbšieho premýšľania ­(nad kompozíciou, svetlom atď.­).
A aby som len nehovoril, ako sa to nemá robiť, skúsim príklad podobnej reportáže s fotografiami, ktoré ma oslovili oveľa viac: http:­/­/www.ephoto.sk­/photopointy­/photopointy­-svet­/usa­/zapadom­-usa­-1cast­-­-­-cesta­-a­-prvy­-den/
Odpovědět0  1
David H (1707) | 10.5.201212:52
Už vidím, jak si někdo do toho hejna holubů rozkládá stativ :­-­) Ale vážně, fotky mají prostě informativní, dokumentární charakter. Proto nevidím důvod se tak moc zaměřovat na jejich kvalitu, když prioritní je sdělení. Podle čeho vlastně hodnotíš, že kvalita je nízká? Že je špatné světlo ­- to měl jako autor čekat na lepší? Ano, pokud by fotil za jiným účelem. Různé zpravodajské servery kolikrát nabídnou dost špatné fotografie a nikdo se nad tím nepozastavuje, přestože by se mělo jednat o profíky. Napíšeš, že nejsi příznivcem bezhlavé kritiky a hned na to, že kvalita je popravdě nízká. To je dost protiklad.
Odpovědět1  0
David H (1707) | 10.5.20129:04
Rád jsem si přečetl reportáž z místa, které nejspíš nikdy nenavštívím, přestože to není relativně až tak daleko. K předešlým komentářům ­- je přece rozdíl mezi reportážní fotografií a nějakou uměleckou fotografií, naopak, fotografie výborně korespondují s obsahem článku. David H.
Odpovědět2  1
simonik2 (40) | 10.5.20128:12
Všichni jsou výtvárnící, grafici ­- tak dávejte odkazy na svoje díla, ať se něco naučíme. Vždyť píše již v nadpisu, že je to reportáž z cesty.
Odpovědět2  1
Honza_23 | 10.5.20122:06
ale mám dojem, že autor by měl snad raději psát než fotografovat, převaha textu nad skutečnou fotografickou kvalitou se mi jeví jako nesporná. Moc se kecá a málo umí! Jsem zde náhodným hostem, takže pardon zavedeným zvyklostem, no ale nedalo mi to.. Jako výtvarník se dívám na obsah, realizaci, kompozici, atd., ovšem zde jen převaha keců a skutek utek. Fotografuji jako amatér také, ale sakra bych se rozmýšlel, než něco zveřejním. Sebekritika se dnes, holt, nenosí.. Pana Fialu nijak nechci dehonestovat, ale ten okecávací trend je všeobecný.. Špatný příklad pro mladé tvůrce!
Odpovědět1  2
Radek Fiala (25) | 10.5.20129:59
Ještě že nejsem umělec nebo výtvarník, musel bych se rozplývat jen nad Gurského Rýnem apod.

;­-­)

(...to je samozřejmně jen legrace, prosím nerejpejte do­/nevychvalujte Gurského­).

Jsem rád za jakoukoli reakci, ale virtuální identity samozřejmně nemohou počítat s mým uznáním. Pěkný den všem!
Odpovědět2  1
Honza_23 | 10.5.20121:01
Možná nebyl čas, ale přece jen ­- dost povrchní výcvaky.. Škoda.
Odpovědět1  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.