Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
31.1.2018, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Fujifilm přichází na trh s novým CSC fotoaparátem X-A5. Ten zůstává u 24MPx snímače s Bayerovou maskou, nicméně přináší podporu fázového autofokusu a novinkou je také 4K video. To má ale svá nepříjemná omezení.
stn35 (205) | 2.2.201816:37
to uz radsej ako toto pojdem do panasu GX800, sice len 4­/3 system vs aps­-c a takisto nema hladacik, no 4K videa su niekde celkom inde takisto mam k dispozicii na vyber velke mnoztvo roznych pevnych ci zoom objektivov , v sirokom rozsahu kvality a ceny, co u fuji nemam a nedostanem.. jedine koli comu sa oplati ist do toho fuji oproti GX800 je vacsi fotocip, inak tam ziadne ine vyhody nevidim ....a samozrejme aby som nezabudol priepastny rozdiel v cene, X­-A5 ako novinka bude na 600, mozno 700eur za zaklad set , GX800 je uz v celkom slusnom sete 12­-32mm za 389e ­(ide o slovenske ceny, zdroj heureka­) v zahranici sa daju zohnat mozno este lacnejsie napr cez eglobalcentral z anglicka
Odpovědět1  1
FotoZemek (919) | 2.2.20189:33
co nemá hledáček, to patří do hraček
a s objektivy je to také dost žalostné
Odpovědět1  1
Choakinek (4686) | 31.1.201823:53
Bože, jako ten Nikon ­(u Nikonu 1­). Proč, proboha proč? Panasonic dává k dispozici plnohodnotné 4K video i u kapesních ultrazoomů, nebo úplně nejlevnějších CSC, které jistě budou levnější, než tento fotoaparát.

Ale což, stejně jako nic moc. Tohle taky nechápu. Ok, je to levný přístroj, takže aby se to odlišilo, pochopím, že to nebude mít vestavěný hledáček. Ale aby nedali možnost dokoupit externí? Tím v podstatě vyloučili možnost použít to s ultrazoom objektivy ­- UZ objektivy bez hledáčku, to fakt nejde.

Osazovat to běžným snímačem a ne X­-TRANS snímačem je taky příběh, neboť oba mají své výhody a nevýhody, takže nelze s absolutní určitostí říci ­- ten je lepší ­- je pro dražší přístroje, ten je horší ­- je pro levné přístroje.

Nechápu. Ať se jde Fujifilm zahrabat, jsou to chudáci! Duševní pochody v té firmě by mě fakt zajímaly :­-­).
Odpovědět1  1
Sakini (772) | 1.2.20182:50
Jistě, stejně nic moc, vysoce výkonný 24 MPx senzor který na hlavu pobije jakýkoliv m43, rychlé operace díky novému procesoru, fázové ostření, 4K je tam hlavně kvůli těm speciálním fotomódům ­(focus stacking­), typický uživatel hledáček u téhle řady nepotřebuje a externí by nedokoupil ­(on je tak hrozně potřeba, Fuji přece nemá skoro žádné bezzrcadlovky s vestavěným v střední cenové třídě­) ­- prostě výplod chorého mozku pro který není důvod. Prakticky neprodejná záležitost, kterou experti v srdci Evropy znalecky posoudili a dali palec dolů. Vůbec to nemá nic společného s typickým trhem na který tenhle model míří, tedy asijské země v kterých je řada X­-A nesmírně populární ­(v Thajsku tradičně nejprodávanější s výměnnými objektivy před zrcadlovkami Nikon a Canon­). Takže až se tahle generace dostane do obchodů, ti ­"chudáci­" místo aby se šli zahrabat a probírat své duševní pochody, se vyvalí do křesla s tlustým doutníkem a budou sledovat jak kasa cinká, tak jako už roky předtím. Záhy k tomu přihodí dostupný hledáčkový model se stejným senzorem ­(X­-T100­), a zase to bude fungovat, a zase se to bude prodávat, i když podle středoevropských expertů to bude už rovnou na sklapnutí paraplete a prodej firmy do šmelcu. ­"Nechápu­" je v tomhle případě přesný výraz, ale opravdu generálně ­(hlavně principy marketingu a svobodného trhu­).
Odpovědět2  0
Choakinek (4686) | 1.2.201823:59
No, můj názor nemůžeš dávat do kontextu s tím, jak se ty přístroje prodávají. Vždyť proboha, lidi ještě nedávno masově kupovali ­"mýdlové krabičky­", které měly na těle napsáno 16 ­- 20 Mpx, ale reálně měly 2 ­- 4 Mpx. Lidi prostě v masovém měřítku nemají spotřebitelský rozum. To pochopitelně není věc daná ­- ovlivňuje to režim, v jiném režimu by ten spotřebitelský rozum byl třeba na zcela jiné úrovni nebo by prostě výrobce ani nenapadlo vyrábět věci s falešnými parametry. Ale dnes máme režim takový, jaký máme, nedá se nic dělat, musím tedy uvádět příklady v rovině tohoto režimu.

"Nic moc­" jsem myslel v kontextu absence externího hledáčku a nelogičnosti použití dvou různých typů senzorů. Nechci zpochybňovat řadu kvalit těch přístrojů.

Ačkoliv to 15 fps 4K video je tak trochu parodie sebe sama, neboť Fuji dost dlouho s videem u CSC ­"bojoval­" a když už tedy někdy v nedávných generacích svých CSC ­"boj­" s videem vyhrál, tak si tam nyní hodí 15 fps 4K :­-­). Ach jo.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 2.2.20187:56
Rychlé operace kvůli novému procesoru a vysoce výkonný čip a nezvládne to 4K­/30 snímků? Na tom něco ošklivě smrdí.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6625) | 1.2.201810:32
Mě by spíše zajímaly tvoje duševní pochody. Proč by měl Fujifilm dělat hledáčkovou variantu, když hledáčkových fotoaparátů už má habaděj? Kdo by si tam dokupoval externí? Vždyť jde také o to, že to hledáček nemá a je to i díky tomu levnější. Kdo by to chtěl dovybavit hledáčkem, tak si rovnou koupí hledáčkový fotoaparát, kterých Fujifilm má, jak už bylo řečeno, habaděj. Někdy se rozhlédni kolem sebe a budeš překvapený, kolik lidí má hledáčkové fotoaparáty a hledáček nepoužívá ­(a to dokonce i v případě ultrazoomů­).
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 2.2.20180:07
Z jednoho prostého důvodu:

Koupím tělo se seťákem. Časem si řeknu: ­"Hmm, možná bych mohl zkusit ultrazoom objektiv.­" Dokoupím utrazoom. No a jsem v pytli, pokud to tělo nemá možnost dokoupit hledáček. Předtím jsem jej nepotřeboval a nyní ano. Proto kdyby byla možnost dokoupit hledáček, nemusel bych se těla zbavovat a kupovat tělo nové, nyní s hledáčkem.

Samozřejmě můžu používat ultrazoom objektiv i na těle bez hledáčku. Tak když je někdo s takovou kombinací spokojený... já bych tedy rozhodně spokojený nebyl.

Hlavně výhoda externího hledáčku je v tom, že mi zvětšuje tělo přístroje, jen když jej potřebuji. Se seťákem bych si tak mohl vychutnávat výhody malého těla.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 2.2.201813:02
Stále si neuvědomuješ to, že tvoje preference jsou jiné než preference lidí, kteří si tyto fotoaparáty kupují. Jak říkám, zkus se někdy podívat, kolik lidí s ultrazoomovými objektivy nefotí přes hledáček, přestože jej mají. Hledáček spoustu lidí nezajímá. Pochopitelně se najde pár jedinců, kteří projdou tím pochodem, který popisuješ ty. To ti rozhodně neberu. Většina lidí, kteří si tohle koupí, se do toho ale nikdy nedostane. Pokud si někdo koupí levnou X­-A3 místo třeba X­-T10, tak k tomu patrně bude mít nějaký důvod. Patrně tím budou rozměry nebo cena. Externí hledáček pak rozbije oba tyto důvody ­(bude to velké a hodně drahé­) a jen málokdo se dostane do toho stavu, že ty původní požadavky takhle přehodnotí. To už jako reálnější vidím tu možnost, že to prodají a koupí si na focení iPhone.
Odpovědět1  0
jozkopower (452) | 31.1.201815:52
4K video pri 15 sn.­/s to je trapas, to tam nemuseli dávať a ušetrili by si ostudu.
Odpovědět3  0
bob222.2 (112) | 31.1.201811:09
ak si udrží fuji kvalitu, ide pre mňa o zaujímavý rozsah.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.