Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
7.7.2015, Milan Šurkala, článek
Dnes se pomalu začíná rozšiřovat 4K rozlišení, mnozí výrobci ale už nyní mluví o rozlišení 8K. Pojďte se s námi podívat, jak se dá 8K time-lapse motion-blur video natočit se starším smartphonem Nokia 808 PureView a technikou multiexpozice.
Al Koholik (1) | 16.7.201517:21
dobry den, zajimal by me znacka toho stativu. Dekuji
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 21.7.201522:08
To žádnou značku nemá :­-­), je to levný čínský stativ splašený za 80Kč z eBay. Hledejte ­"octopus smatphone tripod"
Odpovědět0  0
busy (4706) | 7.7.20157:47
Skvela praca, klobuk dole !

"Spuštění vlastního programu ­(naprogramovaného v C++ a OpenCV­)­" ... kedze som ­(aj, resp. hlavne­) programator, toto by ma blizsie zaujimalo. Ak to nie je tajomstvo, mohol by si prosim zverejnit zdrojove texty toho programu ? :­)

Napadlo ma, ze s Nokiou 1020 a jej RAWom by to mohlo byt este zaujimavsie. Ale vzhladom na zlucovanie 32 snimkov predpokladam ze tam velky rozdiel kvalite uz nebude.

Este poznamocka k filtru ­"motion blur­" vo VirtualDube. Tento filter je napevno nastaveny tak ze berie 2­/3 z jedneho snimku a 1­/3 z druheho, takze jeho pouzitelnost na priemerovanie snimkov je dost obmedzena. Aspon som nikde nenasiel moznost nastavenia kolko % z ktoreho snimku ma brat.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 7.7.20159:20
Díky. Co se týče zdrojáků, uvidíme :­-­) Bylo by třeba je trochu začistit, protože teď je to jenom jednoduchá 32bitová konzolová aplikačka s funčkností telefonního automatu typu ­"Chcete ukládat JPEG, napište 8, chcete­-li TIFF, napište 16­" :­-­) V podstatě je to jen načtení snímku, přičtení hodnot do pole ­(sumy­), vydělení počtem snímků, uložení do TIFFu a po x iteacích opětovné načtení starého snímku, aby šel ze sumy odečíst. Původně jsem držel v cyklickém poli všechno, abych načítal snímky jen jednou, jen ukazatelem zjišťoval, kde je poslední a kde pvní snímek a šlo tam využít SSE nebo více vláken, ale pak to žralo nechutně moc paměti ­(přes 100 MB na snímek a přes 200 MB na 16bitovou sumu ­- ve 32 bitech a na malé RAM rychle konečná­).

Pokud jde o RAW, ten by hodně pomohl ve tmavých částech. Teď jak máš ty tmavé plochy, tak tam díky zpracování obrazu smartphonem jsou jen nuly. Multiexpozice trochu zahladí ty části, kde se občas střídá jednička s nulou. Bohužel stále jsou v obraze plošky, kde se nikdy nic jiného než nula neobjeví. Je to vidět v tom ukázkovém TIFFu, kde i přes 32 snímků sloučených do sebe pořád vznikají podpálené černé plochy. Když budeš mít RAW, budou ti tam vždycky naskakovat alespoň nějaká minimální čísla jako 2, 3, 4... Tzn. tam, kdes měl v JPEGu pořád nulu, teď budeš mít ze šumu třeba průměr 2,5 ­(beru to teď v 8 bitech, v praxi by se pochopitelně použilo 16­). A vše, co bude nad, bude velmi slabý signál, se kterým si pak můžeš hrát. V JPEGu, protože ti to seřízne na nulu, nemůžeš.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.7.201513:58
Trosku som popatral okolo VirtualDub­-u a toto som zistil:

- Filter ­"motion­-blur­" pracuje ako klasicka dolna priepust, t.j. pri skokovej zmene sa hodnota asymptoticky blizi k novej hodnote ­(a vzhladom na 8bitovu hlbku farieb a priemerovanie hodnot 1:1 ju dosiahne za cca 8 frejmov­).

- K programu VirtualDub existuje specialny ­"filter factory­" ktory umoznuje pomocou jednoducheho zdrojoveho jazyka podobneho cecku naprogramovat lubovolny filter. Nie je sucastou instalacneh obalicka VirtualDubu ale da sa pridat ako plugin ­(vyskusal som, pekne funguje­).

- Tento ­"Filter factory­" ma mladsieho ­(a ovela vykonnejsieho­) brata ­- ­"VDShader­". Toto je tiez plugin umoznujuci definovat vlastne filtre, ale ako programovaci jazyk pouziva prisposobenu verziu jazyka HLSL­/Cg. Je k nemu aj dokumetancia + pekne prehladne priklady roznych filtrov, z ktorych sa da vsetko velmi dobre pochopit, takze kto neovlada HLSL­/Cg ­(napr. ja­) sa vobec nemusi bat. Pre zaujimavost som si v nom hned vyskusal napisat filter ktory priemeruje N za sebou iducich snimkov ­- bol som za 5 minut hotovy a krasne to funguje :­)

VDShader sa da stiahnut tu:
http:­/­/www.virtualdub.org­/downloads­/vdshader­-1.4.zip
http:­/­/www.virtualdub.org­/downloads­/vdshader­-1.4­-src.zip
Prvy balicek obsahuje samotny plugin, druhy balicek obsahuje zdrojaky + dokumentaciu + nejake priklady hotovych filtrov.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.