Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
27.8.2008, Roman Pihan, článek
V závěrečném díle seriálu dokončíme popis nových technologií, dotkneme se otázky „Kompakt nebo DSLR“ a celý seriál uzavřeme. Slovo „uzavřeme“ je však jen relativní, protože vývoj v oblasti fotoaparátů je tak rychlý, že je jen velmi obtížně možné považovat jakýkoliv seriál o nich za „uzavřený“.
Bertík | 2.9.200813:51
no ano, ­"věčný souboj­" zrcadlovka versus kompakt..:­-­). Já zastávám názor, každému, co jeho jest. Sám vlastním evf fuji finepix s6500fd a jsem s ním opravdu moc spokojen.Pro mne je takřka ideální, včetně videa se zoomem! rady typu ­"kdo chce natáčet,kup si kameru­" jsou pro mne zábavné:­-­)­). natáčím jen příležitostně,ale natáčím ­- kameru bych ale nikdy dostatečně nevyužil.
Jediným, ale závažným problémem, je malý dynamický rozsah :­-­(­(. spoustu snímků musím následně upravovat
v počítači, ale ani tyto úpravy nepomohou vždy. zajímalo by mne, zda jsou právě v tomto bodě zrcadlovky lepší. Myslím výrazně lepší.
Odpovědět0  0
Busy | 27.8.20088:59
"DSLR nabízí skutečný optický pohled na scénu ... tedy bez zpoždění a 100% opticky věrně to, co je před vámi­" ­- to je sice pravda, ale o tom by sa dalo diskutovat. Ked sa na to pozriem z druhej strany ­- cielom fotenia nie je skutocny pohlad na scenu ­(na to by mi stacil dalekohlad­), ale urobenie fotky. Preto mna skor zaujima to, co bude na fotke ­(napr. vyvazenie bielej, prepaly a podpaly­), nez 100% opticky verny pohlad na skutocnu scenu. A to mi mozu dat len kompakty, alebo zrkadllovky v rezime liveview.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 27.8.20089:31
Máte 100% pravdu pro statické záběry. Pro záběry dynamické je malá rychlost cesty snímací čip ­- A­/D převodník ­- demosaicing ­- úprava podle nastavení foťáku ­- LCD ­(nebo EVF­) stále hodně limitující.

Za sebe mohu říci, že na fotografické vycházky beru batoh s DSLR a několika kilogramy výbavy ­- ale na dovolenou to letos vyhrál kompakt ­(Panasonic TZ4­). Stačilo to.
Odpovědět0  0
Busy | 27.8.200819:27
S dynamickymi scenami tiez nemam problem ­- podvedome som sa naucil fotit tak, ze najprv na displeji spravim kompoziciu ­(zaramujem, skontrolujem vyvazenie a prepaly­), potom pozeram ponad fotak cim vlastne dej sledujem ­"100% opticky verne­" ­(displej sledujem uz iba perifernym videnim­), oneskorenie predstlacenej spuste mam uz tak­-nejak v ruke, takze nemam problem.

Viem, ze sledovanim deja priamo ­(nie na displeji­) vlastne nahravam zrkadlovkam a ich optickym hladacikom, ale zase na druhej strane, bez toho displeja by som sa citil ako slepy ­- hlavne kvoli tym prepalom ­(pri stredovom merani expozicie­). Myslim si, ze by bolo idealne, keby fotoaparat umoznil naraz sledovat obidva obrazy ­- ten priamy opticky analogovy a aj ten digitalny sprostredkovany snimacim cipom.

Inak, niektore lepsie kompakty uz maju zobrazovanie sceny 60 fps, pricom oneskorenie nie je vecsie ako zopar fps, takze tam by tiez uz nemusel byt problem s dynamickymi scenami.
Odpovědět0  0
Busy | 27.8.20088:49
Zrkadlovka Nikon D90 uz natacat video vie :)
Odpovědět0  0
zdenek.falar (12) | 28.8.20089:46
Ano, ale byla představena až po ukončení tohoto seriálu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.