Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.1.2011, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Fujifilm představila čtveřici malých kompaktů s 3× optickým zoomem. V malém těle najdete 14MPx nebo 16MPx snímač a 2,7", případně 3,0" LCD displej. Napájení zajišťují AA baterie, což mnohé potěší.
rl | 25.9.201118:42
Dobry den,

omlouvam se, ale moc nerozumim informaci, ze fotoaparat cloni pouze sedym filtrem? To nepouziva vubec clonu?
Predem dekuji za vysvetleni.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 25.9.201121:04
Presne tak, fotoaparat vobec nema irisovu clonu, ktorou sa da nastavit sirka otvoru v objektive. Namiesto clony je v objektive zabudovany iba klasicky sedy filter, presne taky isty ako sa robia pridavne sede filtre so zavitom.

To znamena, ze stale sa foti na ­"plnu dieru­" ­(najlepsia svetelnost, najnizsia hlbka ostrosti­) a ked automatika vyhodnoti, ze svetla je prilis a uz nema kam ist s casom, zaradi do cesty svetla tento sedy filter.

Toto riesenie ma vyhody aj nevyhody ­- prva nevyhoda je ze sedy filter nijak neovplyvnuje kresbu objektivu ­(svetlo sa lame na celej ploche sosoviek­) a druha nevyhoda je ze sa neda pracovat s hlbkou ostrosti ­(pretoze otvor v objektive je stale rovnako velky­). Avsak tieto nevyhody nastastie nie su u kompaktov tohto typu az tak kriticke, iba pri supermakre moze byt trosku problem s prilis malou hlbkou ostrosti. A ma to aj vyhodu ­- umoznuje zaclonit ­(znizit svetelnost­) ovela viac, nez klasicka irisova clona, resp. umoznuje ist s hodnotou F az na hodnoty, pri ktorych by irisova clona uz uplne znehodnotila fotku kvoli difrakcii. Ale toto ma zase uplanienie len naozaj vtedy ked je svetla prilis ­(napr. slnecny den na prave poludie na zasnezenom svahu­), alebo pri umyselnom rozmazavani pohybu dlhym expozicnym casom ­(k tomu su ale treba manualne rezimy­).
Odpovědět0  0
rl | 29.9.201111:27
Dekuji za velice podrobne a erudovane vysvetleni,

to jsem nevedel ze se delaji fotoaparaty s pevnou clonou a clovek pak exponuje pouze pomoci casu­/sedeho filtru.
Jedine obavy mam z toho, aby fotoaparat presne ostril ­- prece jen clona 2.9 je dost otevrena, takze pocitam ze i v sirsim ohnisku bude pomerne mala hloubka ostrosti ­- zvlast kdyz je ostreni pouze automaticke, bude fotoaparat vedet co chci zaostrit?

Kazdopadne jsem si pristroj uz koupil a docela se tesim, az ho poradne vyzkousim. :­)

S pozdravem


Radim
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 29.9.201112:04
U tehle prtavych cipu je pri beznem ostreni hloubka ostrosti v podstate nekonecna, obzvlast na nejsirsim ohnisku ­(to uz byste musel byt sakra blizko, aby se pozadi aspon trochu rozmazalo ­- docilite toho jen u maker­). Naopak u nejdelsich ohnisek se da jemneho rozostreni dosahnout, ale take necekejte nejake zazraky.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 29.9.201112:06
Zase si treba uveomit, ze taka clona F2.9 na kompakte s takto malym cipom predstavuje otvor siroky cca 2 az 3 mm, a takto uzky otvor zabezpeci ­(na beznych prepocitanych ohniskach­) uz dostatocne velku hlbku ostrosti. Na zrkadlovkach takyto otvor predstavuje hodnotu clony priblizne tak okolo F11 az F16, co je uz dostatocne velka hlbka ostrosti pre bezne fotenie.

Jediny vaznejsi problem kedy by mohola byt hlbka ostrosti nedostatocna by bolo pri foteni supermakra s objektom temer nalepenym na objektive.
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 29.9.201113:43
K téme HO: Kúpil som si cez ebay starší fixný svetelný objektív ­(50 mm, f2­) a večer sa s nim trocha hral; tá práca clony je tam krásne vidieť. A pri makre na najmenšiu clonu sa mi ­(pri pár skúšobných fotkách­) nepodarilo malý objekt ostro odfotiť, taká malá hĺbka ostrosti bola.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.