Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakty v retro stylu

3.12.2009, Milan Šurkala, článek
Historie vůbec nemusí být nudná. I dnes je možno zakoupit moderní fotoaparáty, které svým vzhledem míří do dob dávno minulých. V dnešním článku se podíváme na několik takových přístrojů, které lze u nás koupit, i na jiné exoty, které byste tady sháněli marně.
Kapitoly článku:
  1. Kompakty v retro stylu
  2. Olympus, Samsung a další
Tato kapitola bude věnována zejména značce Olympus, která je další firmou, jež vsadila u některých svých modelů na retro design. Určitě vám není neznámý Micro Four Thirds systém a fotoaparáty Olympus řady PEN, které se ve svých kinofilmových verzích objevily již hodně dávno.


Olympus PEN E-P1 a E-P2


V roce 1959 přišla společnost Olympus s inovativním fotoaparátem PEN. Zajímavostí bylo focení na half-frame velikost, tedy při rozměrech 24×18 mm. Na klasický 36snímkový kinofilm bylo možno nafotit až 72 snímků, což bylo velké lákadlo. Proto se také PENů prodalo přes 17 milionů. Fungovalo to jednoduše, při normálním držení fotoaparátu (vodorovném) mělo políčko 18×24 mm, bylo tedy otočeno na výšku. Pokud jste chtěli fotit na šířku, museli jste fotoaparát otočit na výšku. Výhodou bylo také to, že se díky tomu mohly výrazně snížit rozměry.


Olympus PEN, zakladatel úspěšné řady (1959)

Olympus rychle uváděl nové a nové modely, mezi nimiž vyčníval zejména PEN F z roku 1963. Ten měl výměnné objektivy a byl jedinou zrcadlovkou na světě s half-frame stylem focení. Když se podíváte na design, asi vám začne být povědomý. Ano, na tomto stylu je postaven novodobý PEN E-P1 a E-P2.


Olympus PEN F, jediná half-frame zrcadlovka (1963)

Olympus PEN E-P1 se představil v létě letošního roku. Přinesl známý stylový design, který vypadal výborně zejména v bílé variantě. S pancake objektivem 17 mm F2,8 si zachoval velmi kompaktní rozměry, hmotnost je ale díky kovovému tělu trochu vysoká. Základem je 4/3" Live MOS snímač s rozlišením 12 megapixelů. K fotoaparátu si lze zakoupit i zoomovací objektiv 14-42 mm F3,5-5,6. Samotné tělo stojí 18 tisíc Kč, s 14-42mm objektivem jej lze sehnat za 19 tisíc Kč a s pancake objektivem za 22 tisíc Kč s DPH.


Olympus PEN E-P1, stále se stylem, tentokrát digitálně (2009)

Před měsícem se pak objevila nová verze E-P2, která je k dispozici v černé barvě. Bohužel proti E-P1 nepřinesla skoro nic nového. Jedinou změnou je v podstatě jen podpora EVF hledáčku. Interní blesk, který tak moc chyběl u E-P1, se neobjevil ani tady, a totéž platí o větším rozlišení LCD displeje. Nicméně co se týče stylu, tam Olympus proti konkurenčnímu Panasonicu Lumix GF1 vede.


Olympus E-P2, trochu zklamání, oproti E-P1 skoro nic navíc (2009)


Samsung WB1000


Za 8000 Kč s DPH si můžete koupit také velmi zajímavý kompakt Samsung WB1000. Ten kombinuje technický styl s retro prvky. K těm můžeme počítat např. ručičkové ukazatele nabití baterie a zbývajícího místa na kartě. Ani v dalších ohledech se nejedná o tradiční fotoaparát. Na stylový kompakt překvapí manuálními možnostmi nastavení, má také velký 3,0" AMOLED displej s rozlišením 518.000 bodů, objektiv s 5× optickým zoomem začíná na extrémně širokoúhlých 24 milimetrech.


Samsung WB1000, ukazatele baterie a volného místa na kartě v retro stylu (2009)


U nás neprodávané retro kompakty


Ve světě se samozřejmě prodává ještě spousta jiných zajímavých fotoaparátů, my se ale podívejme pouze na jeden. Jistě jste už někdy slyšeli o dvouokých zrcadlovkách Rolleiflex. Ty se dodnes vyrábí a společnost Minox dokonce přidala i digitální verzi Rolleiflex MiniDigi (Minox DCC AF5.0). Jak slůvko "mini" v názvu napovídá, je skutečně maličká, původní 6×6 cm záznamové médium by se sem rozhodně nevešlo, je zde jen malý digitální snímač s rozlišením 3 megapixely (1536×1536 pixelů), který interpolací dává 5MPx rozlišení (2304×2304 pixelů). Místo hledáčku je zde 1,1" LCD monitor, fotoaparát měří 49×73×45 mm a váží pouhých 100 gramů.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.