Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
23.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
V roce 1984 se představil fotoaparát Leica M6 a vyráběl se dlouhých 18 let. Nyní se po 20leté pauze vyrábí znovu, byl však trochu aktualizován. Nadále je to přístroj, který fotí na kinofilm a snaží si ze svého předchůdce ponechat vše dobré.
mlsný amatér (775) | 26.10.202211:46
Nevím, jak pro koho, ale pro mne má hodnotu jen parametr, zvaný užitná hodnota. Takže budu dál jezdit 7 let starým Hyundai I 30, který papá 6 l Naturalu, nebo etanolu na 100 km a nemám s ním žádné problémy, navíc do něj pohodlně naskládám i hodně velký nákup. Takže budu dál fotit Olym M1 který dělá fotky v excelentní, kinofilmem nedosažitelné kvalitě, budu dál používat svůj přes deset let starý počítač s W7 Ultimate, Photoshopem 6 CS, Eagle 4.16 R2, Adobe Audition 2 a dalším, sice už ,,zastaralým­", ale stále perfektně fungujícím SW a dál budu tisknout na tiskárně Epson Stylus Photo R 2000 ke které mám 100 ml externí tankové zásobníky s plnohodnotnými alternativními inkousty, alternativním fotolesklým papírem, ­(2 Kč za A3­) a s vlastnoručně vytvořeným ICM profilem, který zajišťuje maximální věrnost barev.
Nevidím totiž nejmenší důvod, proč bych měl fungující vybavení s minimálními, ­(žádné pravidelné výpalné­) finančními nároky na provoz měnit jen proto, že už jaksi ,,vyšlo z módy."
Odpovědět1  1
Choakinek (4686) | 27.10.202218:25
Naprostý souhlas!

Moje PC s Win 7 se porouchalo, takže mám Win 10 jenom proto, že mám jiné PC. Ovšem i kdyby se neporouchalo, tak jeho výkon i s Win 7 byl slabý, takže stejně bych musel provést změny ­(ale nejsem si jistý, jestli by vedly i ke změně OS­).
Odpovědět0  1
mlsný amatér (775) | 28.10.202211:30
Když jsem si, před zhruba 10 lety, pořizoval nový NB, nechal jsem si ho poskládat na zakázku. Takže mám přes 7 kg těžkou potvoru s 280 W adaptérem a s pěti repráky, včetně subwoefru, uvnitř. 19­" displej LED, 12 jádrový procesor, grafika od Nvidie,s vlastní pamětí, ­(umí pracovat i s několika GB soubory­), a zvukovka, podporující studiový formát 24 bit­/192 kHz. Ona je to spíš pracovní stanice a thdy jsem za ni vyplázl přes sto litrů, takže necítím nutnost jít do něčeho nového, ostatně ještě dnes dokáže dát na frak mnoha běžným domácím počítačům, nebo NB. W7 si pečlivě chráním, instalačku jsem v programu V­-lite upravil tak, aby nemohly na net, ­(od toho mám Ubuntu, jako dualboot­) a aktivaci jsem provedl zásahem do složky System32, čili bez účasti Mrkvosoftích serverů. Tím pádem se mi vyhnulo nucení na přechod k W 10 a Mrkvosoft o tom, že provozuji jeho systém vůbec neví, tudíž mi nemůže O. S. nijak poškodit, nebo se v něm hrabat. Takže dokud ten stroj pojede, tak nebudu nic měnit a až odejde, ­( nejspíš mnohem později, než já­), nechám si poskládat další, na kterém budu moci provozovat stejný SW. A k dispozici mám krabicovku W7 na DVD, takže mohu dodat kopii, pokud máš k dispozici instalační klíč.
Odpovědět0  1
busy (4706) | 29.10.20228:03
Len tak cisto zo zvedavosti, aky typ LCD panelu ­(TN,IPS,VA...­) ma ten NB poskladany na zakazku ?
Teda, ak uz nemal OLED, ale myslim ze vtedy sa este OLED dipleje do NB nedavali...
Odpovědět0  0
třebaň (358) | 24.10.202220:48
M6 a M3 byly zatím nejúspěšnější fotoaparáty Leicy a nemyslím si, že by německý výrobce udržoval exkluzivitu á la Ferrari. Kolem roku 2000 byla Leica kousíček od bankrotu a je zázrak, že přežila tsunami digitálních kompaktů a loňský rok byl mimořádně úspěšný. Možná přežila díky Die Hard analogovým freakařům a své umíněnosti, vždyť každý kus je vyroben ručně a individuálně testován! Letošní M6 je z 95% M6 z roku 1984, zinek byl nahrazen bronzem, hledáček pochází z modelu M­-P a povrch z modelu M11, pouze některé elektronické díly jsou úplně nové. Jedná se o analogový komerční fotoaparát, nikoli speciální edici. Původní M6 v roce 1984 stála kolem 1 700 USD což dnes představuje ca 4 000 dolarů. Na ebay lze občas zahlédnout kousek z nějaké speciální edice s cenami od 4 000 ­- 45 000 USD.



Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 23.10.202213:56
"Během 18 let produkce se jich vyrobilo téměř 175 tisíc.­"

To je v průměru zhruba 10 tisíc za rok.

Počet prodaných kompaktů se počítal v milionech, když se od jejich výroby ­(vývoje­) začalo masivně upouštět.

Čím to může být? Co myslíte?
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 23.10.202215:04
"To je v průměru zhruba 10 tisíc za rok. Počet prodaných kompaktů se počítal v milionech­"

No ale tak to spolu souvisí, ne? Příklad třeba Ferrari. To ani nechce vyrábět více aut, protože pak by ztratilo exkluzivitu, měl by to ­"každý jouda­". Ostatně nejvyšší modely neprodají jen tak někomu, musí to být zákazník, který už několik Ferrari měl, opravdový fanoušek... Zájem by byl, je spousta lidí, kteří by měli ty peníze na to si to koupit. A přesto jim to neprodají, ačkoli jim mávají penězi před nosem. Jednoduše proto, že by to pak ztratilo tu exkluzivitu. Uvědom si, že s navýšením produkce se snižuje vzácnost dané věci, což je přesně to, co nechceš, když chceš být exkluzivní značkou. Myslíš, že supersportovní auta se vyrábí v tak malých množstvích, protože lidé na to nemají peníze? Ne, ty edice jsou záměrně omezené, aby to bylo něco exkluzivního.

Není cílem každé firmy vyrábět více. Jsou prostě lidé, kteří chtějí mít něco, co jiní nemají, a jsou ochotni si za to zaplatit. A jestli pro ně chceš vyrábět, tak logicky musíš mít záměrně vysokou cenu, aby si to nemohl dovolit jen tak někdo. A pokud je zájem veliký, tak ho dokonce musíš uměle omezit, protože pak nebudeš exkluzivní, nebudeš si moci dovolit exkluzivní cenu,... a budeš řadovou značkou pro všechny. Ostatně to teď uvidíš na Mercedesu, který chce odstřelit třídy A a B ne kvůli nezájmu, ale kvůli tomu, aby mohl být exkluzivnější, což mu tyto ­"lidové­" řady děsně kazí.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 23.10.202219:26
No a jsi si jistý, že M6 byl v před digitální éře od toho roku 1984 prodáván jako exkluzivní zboží?
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 23.10.202220:53
No už tehdy byla Leica v high­-endu a měla svůj ­"status­", který se od té doby posunul ještě dál. Jenže když už chceš porovnávat počty vyrobených kusů, měl bys to porovnávat s ekvivalentními přístroji v té době. Je to fotoaparát s výměnnými objektivy, takže s jinými dálkoměry ­(přinejhorším s SLR­). A třeba Nikon v té době prodával vyšší desítky tisíc kusů ­(příp. u některých nižší stovky tisíc­) ročně u jednotlivých modelů.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 24.10.202210:35
No právě. A stačilo jim to. Dnes spadne počet z vyšších milionů na nižší miliony a začínají balit.

Samozřejmě mohli tak činit, protože predikovali kvůli mobilům faktickou nulu, ale je otázka, zda bylo nutné tuto predikci vyslovit tak brzy.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 25.10.20220:10
"No právě. A stačilo jim to. Dnes spadne počet z vyšších milionů na nižší miliony a začínají balit. ­"

Tobě fakt ekonomika podniku nic neříká. A už vůbec ne historický kontext, ceny, kupní síla,...

"ale je otázka, zda bylo nutné tuto predikci vyslovit tak brzy.­"

Spíš pozdě, ne? Nikon to pozdní vyslovení této ­"predikce­" málem položilo.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 25.10.202217:42
No, jak souvisí historický kontext a kupní síla s tím, jestli se to podniku vyplatí nebo ne.

Mě by spíš zajímala např. taková zbytnělost podniku, když i přes nižší marže ­(OK, připouštím­) nestačily miliony, nicméně dříve stačily desetitisíce.

Jinak Nikon se logicky dostal do průseru kvůli trvání na DSLR, když restrukturalizace přinesla neořezaná CSC, která poslala DSLR na druhou kolej.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6625) | 25.10.202218:42
"No, jak souvisí historický kontext a kupní síla s tím, jestli se to podniku vyplatí nebo ne.­"

Jak říkám, opravdu nejsi schopen uvažovat v kontextu. Vysvětloval jsem ti už mnohokrát, proč těch kompaktů dnes musí být miliony. Pokud snížíš cenu ­(a ty kompakty byly v poslední době opravdu za pakatel vůči tomu, kolik stály v minulosti ­- on je rozdíl, zda si ho můžeš dovolit z měsíčního nebo týdenního platu­), tak musíš rozpustit fixní náklady ve větším počtu kusů. Jednoduše řečeno, pokud to má mít nízkou cenu, musíš toho prodat brutálně moc a naopak. Já nechápu, jak tohle někdo nemůže pochopit.

Takže ano, těm firmám by dnes také stačily menší počty. Ale také by ten kompakt nestál 10 tisíc, ale několik měsíčních platů, abys v něm rozpustil především ty fixní náklady. A tohle je právě to, co dělá Leica. Ta nejede na množství, ale na exkluzivitu. To ale současně znamená, že ty ceny musí být brutální, a přestože více převyšují výrobní náklady ­(tyto marže jsou vysoké­), fixní náklady rozpuštěné v menším množství kusů to doženou.

A analogicky to funguje i pro zrcadlovky a CSC. EOS 300D stál v roce 2003 900 USD. V řeči dnešních čísel je to 1450 USD. Dneska obdobný Canon seženeš za 600 USD. Opravdu ti nepřijde divné, že to vlastně stojí méně než polovinu toho, co kdysi? Vždyť jsem ti tu ty výpočty už psal tolikrát.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 26.10.202211:31
Exkluzuvita, čili snobismus, je jedna věc a užitná hodnota druhá. A dálkoměr na kinofilm má, aspoň pro mne, užitnou hodnotu 0, ­(slovy NULA­). Přesně kvůli tomuhle selhávají protiruské sankce, které poškozují mnohem více jejich autory. Rus si místo Made in China originálu koupí Made in China kopii a to, že matky ruský trh opouštějí, je mu srdečně jedno. Hambáče si kupuje levněji u těch, co provozují odešlý Mc Donald, místo náhražkové Coca Coly má Našu Colu, ­(u nás pijeme náhražku také, ale předraženou, protože zisky jdou z republiky pryč­). Takže celé tohle hraní na exkluzivitu je na dvě věci. Radost z toho má jen úzká skupina praštěných snobů a ta zuří, když zjistí, že zatímco oni dali za ,,original­" kabelku v Pařížské pšti až šesticifernou sumu, koupí masa jiných dokonalou kopii za pár šupů v Sapě. Ono vzhledem k tomu, že jak ty originály, tak ty kopie se vyrábějí mnohdy v jedné fabrice v Číně, se není čemu divit. Podobné je to i se spotřebním materiálem pro tiskárny.
Odpovědět1  1
mlsný amatér (775) | 26.10.202211:34
(Pokračování­(
Originál za 400 ­- 800 Kč za 10ml kazetu, alternativec nabízí přídavný tankový systém se stejným inkoustem za 90 Kč za 100 ml. ­(takže z obyčejné tiskárny mám rázem tankovku, o FW se tankový systém postará; kazety mají upravené čipy a inkousty si čerpají hadičkami z externích tankových zásobníků­).
Odpovědět0  1
Choakinek (4686) | 27.10.202218:36
Takhle sofistikované řešení náplní do tiskárny nemám, také tisknu strašně málo, ale v minulosti jsem koupil náplně od alternativního výrobce a musím tedy říci, že to bylo na hovno.

Náplně zaschly, zatímco u originálních náplní k tomu nikdy nedošlo.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 28.10.202211:36
Musíš si holt zvyknout na to, že kapitalismus je podvod a zlodějna, povýšené na umění. A v Liberci v Chrastavské ulici je firma, která umí přídavné tankové systémy pro spoustu původně netankových tiskáren a inkousty má sice o něco dražší, ale kvalitní. A pokud tiskneš ,,strašně málo­" tak se nediv, že ti tskárna zaschla. Jenže když zaschne Epson, který používá piezostrikční mechanismus transportu inkoustu, dá se mnohokrát opakovaným čištěním ta hlava ,,prošťouchnout­" U všech ostatních tiskáren dosáhneš jen toho, že spálíš topné rezistory a hlava jde tím pádem do kopru.
Odpovědět0  1
LeHydrak (102) | 23.10.202212:38
Analog za 130 tisíc .. to chceš .. :D
Odpovědět2  1
Choakinek (4686) | 23.10.202214:08
Sběratelský účel, to bude někde ležet ve vitríně, s tím nikdo fotit nebude. Max. nějaký pracháč, který s fotoaparáty Leica fotil a fotí a prostě jen vymění starý přístroj za nový.

Musím se přiznat, že neznám žádný jiný kus techniky, který by ihned po odchodu z výrobní linky nabyl sběratelský účel. Případně mě opravte.
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (6625) | 23.10.202214:41
"Musím se přiznat, že neznám žádný jiný kus techniky, který by ihned po odchodu z výrobní linky nabyl sběratelský účel. Případně mě opravte.­"

Různé věci, které patří do nejluxusnějších tříd, limitované edice téměř čehokoli. Např. některá sportovní auta, hodinky,... Myslím, že nějakou takovou věc bys nasel v mnoha dalších produktech.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 23.10.202215:07
Máš pravdu, na hodinky jsem zapomněl, tam si to dovedu představit s jistotou také.

V automobilech se moc nevyznám, ale řekl bych, že ti lidé s nimi jezdí. Ano, jistě sledují sběratelský účel ihned po nákupu nového, ale neleží jim stále v garáži ­(ale je to jen má domněnka­).

Zatímco u tohoto analogu si nejsem úplně jistý, nicméně taková ta typická Leica ze sběratelské edice za cca půl míče, tam je jasné, že s tím nikdo fotit nebude, alespoň ne první majitel.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 23.10.202215:44
"V automobilech se moc nevyznám, ale řekl bych, že ti lidé s nimi jezdí.­"

To pochopitelně záleží na konkrétním člověku, ale mnoho lidí to má jako sbírku ­(a ano, jsou takoví, kteří jich mají hodně, ale velmi rádi je také provětrají­). Když se pak díváš na různé aukce, není vůbec zvláštní, že třeba 20leté auto má najeto jen pár tisíc km. A čím exkluzivnější edice auta to je, tím větší je šance, že to nikdy nebylo na silnici. Teď se třeba dívám na posledních 25 aukcí Ferrari F40. 6 z nich má najeto méně než 3000 mil.

"taková ta typická Leica ze sběratelské edice za cca půl míče, tam je jasné, že s tím nikdo fotit nebude, alespoň ne první majitel. ­"

Tak jestli ne první majitel, tak ten druhý už vůbec ne. Pokud máš něco limitovaného, co nebylo použito, tak bys byl blázen, kdybys to jako druhý majitel používal. To kupuješ jako investici a je úplná blbost to použít, abys svou investici znehodnotil. Proč se krabičky se starým Mariem prodávají za milion USD? Protože dnes je vzácnost mít něco tak legendárního v původním obalu. Kdybys za to ten milion dal a rozbalil to, tak už to za milion neprodáš. Proto má Leica také standardní edice, které se v některých případech používají, a pak limitované edice, které míří spíše na sběratelské a investiční účely.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 26.10.202211:35
Ani za 130 Kč!
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.