Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
5.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nové iPhony 13 dostaly režim makra, který je dostupný na nejširokoúhlejším modulu. Na sociální síti Instagram se nyní můžeme podívat, čeho všeho jsou tyto telefony schopné, a nevypadá to vůbec špatně.
Florián (66) | 7.10.202117:55
Přece jen mají malé čipy a krátká ohniska v makru jednu nespornou výhodu ­- prokreslení objektu, o kterém se může uživatelům FF přístrojů jenom zdát... To co jsem schopen vyprodukovat se svým skoro 15 let starým ultrazoomem s kvalitní apochromatickou makročočkou jedním cvakem, bez skládání nejsem doposud na FF ani napodobit.... leda kdybych clonil někde nad F64, kde už difrakce dávno drtí vše, co jí přijde pod ruku...
Odpovědět2  2
Florián (66) | 7.10.202120:22
Konkrétní testovaný příklad:

Panasonic FZ28 + Raynox 250, detail rosničky při ekvivalentním měřítku zobrazení 1:1, clona F8, snímek má 10 MPx

vs.

Sony A7rIII + Sony 90­/2.8 G Macro, stejný detail rosničky při měřítku 1:1 ... abych dosáhl stejné hloubky ostrosti, musel bych se Sony zaclonit cca na F46, snímek má sice 42 MPx, ale vlivem difrakce není objektiv schopen je využít.

Samozřejmě netvrdím, že starý ultrazoom strčí opticky do kapsy moderní nativní makro sklo. To ani omylem. Žádná makro­-předsádka nepředčí kvalitní makro sklo. Ohromná hloubka ostrosti u malých čipů mi však dovolí dostat na jeden ­"běžný­" cvak s Panasonicem půl žáby... se Sony jsem rád, když se do hloubky ostrosti vleze alespoň žabí oko...

Pokud bych chtěl se Sony dohnat hloubku ostrosti Panasonicu, musel bych clonit tak vysoko, že z fotky by byla spíše přehlídka bordelu na čipu...
Odpovědět1  1
Choakinek (4680) | 5.10.202112:01
Makro je jeden z řady zásadních důvodů, proč nechat telefon v kapse a na focení používat ­(klasický­) digitální fotoaparát.

Pokud budou výrobci telefonů trvat na klasickém řešení, kde fotomoduly ­"trčí­" ze zad telefonu a periskopové řešení budou používat jen pro dlouhá ohniska, tak zkrátka mají smůlu: Nemají možnost, jak jinak integrovat makro vlastnost, než do dvou zcela nevhodných variant:

1­) Do fotomodulu s ­"pidi­" snímačem a směšným rozlišením.

2­) Do fotomodulu s rozumnou velikostí a rozlišením, ale pro makro s nevhodným příliš širokým ohniskem.

Telefony tak v makru budou rozdrceny i řadou XY let starých digitálních kompaktů.

I kdyby došlo k zásadním změnám, tak telefony v makru maximálně dorovnají kompakty, systémy s výměnnými objektivy pro ně budou stále něco jako liga z jiné galaxie ;­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.