Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.10.2013, Milan Šurkala, aktualita
Manfrotto inovuje svoji nejúspěšnější řadu stativů 190 Series. Vylepšení se dočkal středový sloupec, najdete tu polohovatelnou vodováhu a dále byly vylepšeny detaily, které zajistí snazší práci se stativem.
Rindi (116) | 9.10.201321:25
Za hlavní nedostatek tohoto stativu považuji nemožnost polohování středového sloupku pod různými úhly, jako to umí např. Vanguard Alta Pro ­- u Manfrotta může být jen svisle nebo vodorovně, což významně omezuje využitelnost stativu.
Odpovědět2  2
appa (23) | 10.10.201320:02
A co Vám brání na stativ dát jakoukoliv foto či videohlavu s rotací 360stp. a náklonem o 90stp či víc????? Proč by funkci polohování měl plnit středový sloupek, který má spíše plnit funkci stabilizační, za foto či video hlavu, které jsou k polohování přímo určeny? Zkuste nejprve více přemýšlet, než napíšete takovou blbost.
Odpovědět2  2
Rindi (116) | 11.10.20135:49
Před pár týdny jsem kupoval stativ, zvažoval jsem oba typy s kulovou hlavou v cenovém limitu do 4.000 Kč ­- ­Manfrotto 190 XPROB a ­Vanguard Alta Pro 263AB

Po zjištění, že Manfrotto umožňuje středový sloupek pouze vyklopit do vodorovné polohy, jsem měl rozhodnuto. Možnost naklopení středové tyče pod jakýmkoliv úhlem je neocenitelná např. při focení makra ­- jednoduchým odjištěním pojistky uvolním kloub a středovou tyč mohu naklopit do jakékoliv polohy v rozsahu 180 stupňů a v této pozici ihned zajistit ­(viz http:­/­/www.vanguardworld.cz­/index.php­/pv­/products­/photo­-video­/detail­-1­-4­-15­-88.html­). Takže rychle změním polohu fotoaparátu v nesrovnatelně větším rozsahu, než jaký umožňuje kulová hlava, s jejíž pomocí pouze doladím úhel záběru. Toto u Manfrotta nejde řešit jinak než mnohem složitější manipulací s nohami stativu.
Odpovědět2  1
appa (23) | 11.10.201313:17
Ono to užití spíš bude o rukách a o hlavě. Já osobně si nedovedu představit činnost, kde bych to nějak extra uvítal. Manfrotto jistě není nejlepší značka na trhu, ale používám od nich již několikátý stativ a raději dám přednost tuhosti stativu než lenosti.

Spíš to bude o vašem ­"jedinečném­" stylu focení, než o vadě stativu...
Odpovědět1  2
Rindi (116) | 11.10.201317:12
Jen jsem si dovolil zdůvodnit, v čem dle mého názoru spočívá nevýhoda ­(nikoliv ­"vada­") stativu Manfrotto. To, že Vy si nedovedete představit činnost, u které byste uvítal možnost jednoduchého nastavení většího rozsahu pohybu fotoaparátu, ještě neznamená, že taková činnost neexistuje nebo že ji nezvládá někdo jiný ­- zde se mohu ztotožnit s Vaším názorem, že je to o rukách a o hlavě ... Též Vás mohu ubezpečit, že aretace středové tyče v jiné poloze než vodorovné rozhodně nesnižuje tuhost stativu. Co se týče lenosti ­- jsem rád, že jsem nebyl líný při výběru stativu a mám univerzálnější stativ s více možnostmi nastavení. Pokud Vám však Váš stativ také tak dobře vyhovuje a slouží jako mně ten můj, je to v pořádku, přeji Vám to a je to dobře i pro výrobce ­- dali jsme vydělat dvěma různým, tím pádem jsme podpořili konkurenci ...
Odpovědět0  1
appa (23) | 11.10.201320:25
Tak snad si to neberete příliš osobně.­-­) Prostě mi Vaše vysvětlení příliš nesedí, ale jak jste napsal. Každý nechť používá techniku podle svého. Poukázal jste na svůj pohled a výběr, já jsem zveřejnil opačný názor .­-­)
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.