Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
20.12.2011, Radek Fiala, fejeton
Co je a není umění je nekonečně neurčité. Zejména pokud jde o už tak sporný umělecký obor, jakým je prosté obtisknutí světa na papír skrz větší či menší zástup technických vymožeností. (Spoiler - tento článek neobsahuje definici umění.)
snopa | 5.1.201220:45
Také se často divím, co někteří dokáží se šoupátky vytvořit. Já tyhle ­"přeživělé ­" barevné fleky na snímcích bytostně nesnáším. Ale lidem to takto vyhovuje, přikrášluje jim to realitu. Potom se chlubí tím, že tam bylo hnusné počasí, ale jejich digitální miláček to má prostě perfektně zmáknuté, a z toho nic udělá barvy jako na vzorkovníku RAL. Z této výhody digitálních kompaktů jsem byl tak znechucený až naštvaný, že do toho nijak nemohu zasáhnout, že jediným východiskem bylo pořídit si zrcadlovku u které zaplať bůh jde tohle vše vyoffovat a barvy si doladit při zpracování RAWů na PC podle toho,jak mám scénu uloženu v hlavě. Spousta lidí má k formátu RAW velké množství proti, ale kdo si tuhle možnost nevyzkouší, neví o co přichází.
Mějte se fajn a s barvami opatrně. :­-)
Odpovědět0  0
Radek Fiala (25) | 5.1.201212:09
Jsem lehce v šoku. Dva ­"prázdné rámy­", o kterých jsem se zmínil v článku, jsou ve skutečnosti uměním. Autorem je jakýsi Solewitt a série 6 ks ­(viděl jsem další odstíny až k oranžové...­) stály více než mego. Svět se definitivně zbláznil.
Odpovědět1  0
tesla15 (23) | 22.12.201110:59
Stále více obdivuji stare ČB svatební i jiné fotografie. Nějaké kouzlo z nich čiší. Je možné mluvit o barevné věrnosti když dost velké procento mužů má snížen barvocit? Hlavně mezi R a G. ­/ důvod proč ­" chlapi jezdí na ČERVENOU ­"?????
Odpovědět1  0
quiker | 21.12.20110:30
hmmm vinetaciu mam celkom rad :­) v podstate v niektorych fotkach ­(hlavne svadobnych­) sa to bez nej nezaobide... tak napriklad nevesta a zenich su v uplne super kompozicii ale v rohu zavadzia nejaka strasna haluz tu len tak nevyrezete ani clone obcas nepomoze tak in vine­-tace veritas :­)
Odpovědět0  0
jarch (16) | 20.12.201117:00
K výše uvedeným ­"zaručeným­" úpravám patří ještě ztmavení okrajů ­(nebo alespoň rohů­). Jedině tím se dosáhle toho správného ­"profi­" vzhledu. Proč každý chce perfektní objektiv bez vinětace, když to potom v editoru domrší? To opravdu nechápu.

Mimochodem: tento článek lze perfektně doplnit obrazovou dokumentací z posledního článku O. Neffa :­-­) Jako kdyby jste se domluvili. ;­-)
Odpovědět0  0
quiker | 20.12.20119:17
ty to vies vzdy tak pekne napisat. dnes sice stacilo napisat ­" co keby ste pouzivali viac reality? ­" myslim ze sme sa od realizmu uz davno odklonili a a moderne je divne. mne osobne sa nepaci teraz najnovsi styl fotenia ­(hlavne u svadobných fotografov­) fotit vsetko pod uhlom 45° ved to dehonestuje vsetko. ludia ja mam pocit ze som na lodi a vsetko sa so mnou kyve... ale je to ­"umenie­" ... k tym presaturovanym obrazkom som chcel len jedno... nie kazdy ma doma EIZO monitor a nie kazdy ma v sebe dost sebakritiky aby si povedal DOST TOTO UZ JE DOST MODRA OBLOHA. v podstate ked niekto zacina fotit zacina sa aj ucit pracovat s photoshopom alebo inym softom... povie si: jeeeeej tymto ked potiahnem toto zozelenie. a ked to potiahnem este viac tak to zozelenie este viac... hmmm jake je to teraz zeleneeee :D jeeeeeeeeeeeej.... ale to je momentalny stav... vzdy sa treba na tu fotku pozriet aj o 5 minut a uz sa nebude zdat ta zelena taka pekna.. pretoze ked clovek pozera na monitor v jednom uhle tak je sietnica podrazdena a v podstate zoslabuje efekt. ­(popisal by som to aj komplikovanejsie ale to mozno inokedy­) a za druhe na kazdom monitore ta fotka vyzera inac... ­(a uplne ina je po vytlačení­) možno na jeho podsaturovanom monitore ta fotka vyzera idealne.. :D to je problem modernej fotografie. sorry za tento vylev
Odpovědět2  0
Radek Fiala (25) | 20.12.20119:52
Řekl bych, že nadšní pro ­"šikmé­" fotky už spíš opadlo a tahle vlna je za námi. S tou saturací je to asi tak, jak píšete ­- osobně nejdřív jásavě ­"přidávám­" co to oko snese a pak zase ­"ubírám­" až do bodu, kdy si říkám, že teď je to ještě ­"dostatečně barevné­". Se zobrazováním je trochu více problémů, než jenom ­"mít EIZO­". Pro správnou barvu je potřeba více nastavení, klíčovější bych viděl v tuto chvíli prohlížeč ­- typicky pokud zobrazím fotku v G. Picasa, je úplně jina barevná, než když jí otevřu v PS, kde mám správně nastavený profil na sRGB 5000 Kelvina či co ­(víceméně se to dá vyčíst z návodu k monitoru ­(­-: ­) Rozdílné LCD zobrazují rozdílně spíš barvy, než saturaci ­(podle mé zkušenosti­) ­- NTB v práci mám extrémně ­"červený­", NTB doma jsem tak nějak poladil podle EIZA, ale stejně je každý den jiný... Mimochodem kalibrovatelné EIZO je dnes už hodně dostupná záležitost. A stejně jako nemá cenu mít drahé tělo a levné sklo, nemá smysl mít drahé tělo, drahé sklo a všechno stejně zkazit na levném LCD.
Odpovědět3  0
Radek Fiala (25) | 20.12.20119:54
A ještě reálný postřeh ­- přesaturovaná fotka je dnes spíše ­"vyvolána společenskou poptávkou­". Saturovaný svět je krásnější, jásavější a optimističtější. A běžnému spotřebiteli se tak fotka víc líbí, raději ji koupí a tak dále... Takže z tohoto hlediska je vše v naprostém pořádku...
Odpovědět1  0
zmotycka (7) | 20.12.201118:28
... no kluci reptáte zbytečně, kdo má peníze, má pravdu ... jináč doba je kritická jak pro fotografy, tak i pro ostatní, nikdo z nás vlastně ani neví co je vlastně fotografie a co s.r.a.č .. ! zmotycka
Odpovědět2  0
quiker | 21.12.20110:04
ono fotografia je dobra ­(nehovorim či pekna lebo nemusi byt len pekna­) ak človek na nu pozrie a nevie z nej odtrhnuť oči aspon na pár sekund. je dobra ak nie je len technicky kvalitna ale hlavne z nej sršia emocie, a pri týchto fotografiach uz niekedy ani postprocesing nie je nutny ­(dokonca jej casto viac ublizi)
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 24.12.201112:10
absolutně souhlasím, zákazník to chce ­- dostane !!!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.