Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S DX NIKKOR 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR

24.6.2014, Milan Šurkala, recenze
Tento univerzální širokoúhlý zoomovací objektiv už má sice nějaká léta za sebou, je ale dosti populární a my se mu dnes podíváme na zoubek. Dokáže nás přesvědčit o svých kvalitách? Solidní zoom a široký začátek zní slibně.

Autofokus, ostření


AF-S DX NIKKOR 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR je vybaven ostřícím motorkem SWM, který zaručuje značně tiché a slušně rychlé zaostřování. Díky tomu je navíc možné mít i režim M/A, což je automatické ostření s možností okamžitého manuálního přeostření. Samozřejmě můžete zapnout i vyloženě manuální ostření. K tomu je tu úzký ostřící kroužek s přiměřeně tuhým chodem a rozumnou citlivostí.





Rychlost ostření je typická pro tuto třídu objektivů. Doostření je záležitostí na zhruba 0,25 sekundy, tedy dosti rychlé. Přeostření z nekonečna na zhruba 60 centimetrů je záležitostí na přibližně 0,65 až 0,75 sekundy.





Nikon uvádí minimální ostřící vzdálenost od senzoru 38 centimetrů, v testu jsme naměřili 35 cm v celém rozsahu. Od přední čočky je to 22 až postupně 18 centimetrů na nejdelší ohniskové vzdálenosti. Maximální přepočtené zvětšení činí 0,35× (reálné 0,23×).


Focení makra


Na obrázku kleští vidíte , že zvětšení není pro makro úplně nejlepší. Holt, 0,35× přepočtené zvětšení není na tuto práci dostatečné.




expoziční čas 1/125 s, clona F5,6, citlivost ISO 720, ohnisko 85 (127) mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má standardní světelnost F3,5 až F5,6. Protože má ale širší počáteční ohniskovou vzdálenost, je celý rozsah světelnosti posunut do kratších ohniskových vzdáleností a např. proti Nikkoru 18-105mm F3,5-5,6 VR, který má totožné hraniční hodnoty, je v průměru asi o čtvrtinu/pětinu EV méně světelný. To ale rozhodně není nějaký dramatický rozdíl. Clona má 7 lamel a maximální hodnotu F22 až F36 dle zvoleného zoomu.






Bokeh


Dále se podíváme na úroveň bokehu.




expoziční čas 1 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 48 (72) mm, klikněte pro zvětšení



Okolo 50mm ohniskové vzdálenosti má bokeh kulaté odlesky s výraznějším okrajem, což trochu kazí dojem. Jinak ale není špatný a je docela jemný.




expoziční čas 2,5 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 48 (72) mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění odlesky lehce ztrácejí kulatý tvar, ale není to výrazné a i nadále budu spíše chválit.


Stabilizace


K dispozici máte optickou stabilizaci, kterou lze vypnout, zapnout a můžete jí nastavit dynamický režim. Test proběhl s 93mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností a expozičním časem 1/8 sekundy.



bez stabilizace



se stabilizací



s dynamickou stabilizací



se stativem



Účinek stabilizace mě moc nenadchnul. Se stabilizací se jen o něco zmenšily vzdálenosti rozmazaných "kopií" posunutých obrazů, ale viditelné roztřesení zůstávalo v tomto testu prakticky vždycky. S dynamickou stabilizací počítejte raději u videa. U statických snímků občas dopadne dobře nebo naopak totálně špatně a rozmaže úplně všechno.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.