Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
12.2.2020, Milan Šurkala, aktualita

Společnost Nikon uvádí na trh novou digitální zrcadlovku Nikon D6. Ta dostává 20MPx full frame snímač a sekvenční snímání s až 14 fps. Zvládne také vysokou rozšířenou citlivost až ISO 3280000 a UHD 4K video.

jardaOMD (104) | 13.2.20209:51
Nerozumím, proč máte vy zdejší znalí fotografové a odborníci vůbec potřebu komentovat tenhle piece of junk. Užitná hodnota nula, je to velký, těžký a jak píše velmi trefně kdosi již níže nemá to ani plně polohovatelný display. prostě škatule pro namachrovance nemající s profesionální fotografií nic společného. Nikon jde definitivně ke dnu, tak ještě zkusili tohle, čímž se potopí zcela. 14 snímku za vteřinu to je snad výsměch. My, co máme 60 a ještě kopu dopředu, stabilzaci se 7,5EV a klidně díky tomu můžeme fotit třeba i sport v hale na dlougý ohnisko z ruky s 50MPX výsupem se tomuhle crapu musíme myslím jen smát. Ostatně i autor nejlepších světových profesionálních presetů, díky kterým se kvalita fotek zvedá nejméně o 250%, pan Jared Polin říkal, že tohle je hodně nepovedený pokus o aspoň slušný foťák.
Odpovědět2  14
Ozzelot (294) | 13.2.202010:21
On především řekl, že tam je minimální progres a že kdo má D5 nemá důvod k upgradu.
Odpovědět3  1
třebaň (358) | 13.2.202016:48

Přesně tak. Jared nevidí důvod k upgradu z D5 protože D6 není trhač asfaltu. Nikon se zaměřil na zdokonalení a posílení AF. Video neřešili, prodeje v DSLR segmentu stejně padají a profík, který je vybaven drahými a špičkovými Nikon skly nezmění hned tak značku. Nikon se chytře vyhnul drahému závodění s 1DX3 a vrhne zdroje na Z řadu, kde vidí potenciál. Rozhodně nemám chuť do Nikona kopat byť mám jinou značku.
Odpovědět3  0
Ozzelot (294) | 13.2.202018:29
však já také ne a ani bych to nekomentoval ­(nebýt tvého emotivního komentu­), Nikon mě tak nějak nechává v klidu, ale Jared je rozený nikoňák, takže si asi může dovolit říct co mu na ­"jeho­" značce vadí, protože kdo jiný by měl být více kritický, žádat a popohánět než právě uživatelé značky... Problém je, že D5 je prostě stále ještě hodně dobrá, takže rozumím tomu, že rozhodně ne každý majitel D5 bude za 150 tisíc upgradovat na dost podobnou D6 ­(tedy ten který si jej platí a potřebuje návratnost, redakce naštěstí mění jak na běžícím pásu a neřeší­) a že Nikon nehodlá závodit s 1DX ?? Proč proboha? Co jiného by měl po tolika generacích dělat? To je jako nějaká nová cnost, vzdát konkurenční boj? A video je dnes nezanedbatelný segment a nevěnovat se mu, když jej konkurence ­(za stejný budget­) bere vážně je fatální chyba. Z bajonet v současnosti nemůže profesionalitu F nahradit a spíše než promyšlenou taktiku v tom osobně ­(a nezaujatě ve spojení s jinými zprávami­) vidím něco jiného, protože na Z taky neni vidět nějaká závratná mobilizace sil, technologického vývoje a financí jak naznačuješ. D6 jistě není špatná, ale měla to být odpověď na 1DX III ­(v segmentu DSLR­) a dnešní CSC segment kradoucí zrcadlům prodeje a tak všichni očekávali stejný WOW efekt, který se zjevně nekonal. To je celé, na co emoce? ...
Odpovědět1  0
jiri.sefrna (339) | 14.2.202016:48
Mám Olympus hodně rád, ale v profi segmentu nikdy nebude použitelný. Mimochodem, myslíš těch 60sn­/s bez AF, jinak fakt skvělou stabilizaci, která je ale na focení sportu naprosto k ničemu a použitelné ISO končí na 3200 a 50Mpx, které jsou skládané ze stativu a pouze na statické scény? Mimochodem, M1X je větší a těžší, než většina APS­-C DSLR a tak ani ta velikost není argument, o výklopném LCD ani nepíšu. Jared je sice šikovnej, ale pokud někomu jeho presety dokáží zvednout kvalitu fotek o 250%, tak by se měl nejdřív naučit fotit a nenechat se opít marketingovýma kecama.
Odpovědět5  1
jardaOMD (104) | 14.2.202022:30
Co to je podle Vás ten profi segment? Petr Bambousek, Rostislav Stach či další jsou podle Vás asi hobíci nebo prostě jen nic neumí? Samozřejmě, že Olympus je velmi dobře použitelný v profi oblasti a jak to bude do budoucna si na rozdíl od Vás netroufnou tvrdit ani v tom Olympusu. Jistě, že není použitelný na vše za všech podmínek. Profíkovi to nevadí, profík ví, že má všude kolem sebe plno rentálů a techniku si může zapůjčit dle potřeby.
50MPx rozhodně nemusí být skládané jen ze stativu, sport se fotí více než výborně, stabilizace je zcela špičková, ISO to zvládá dobře, ten manipulativní zbytek už ani nebudu komentovat.
Snad jen pokud máte něco společného s firmou majici v nazvu Vaše příjmení z nicku, raději bych zvážil, jestli se budu snažit doporučovat komukoliv naučit se fotit.
Odpovědět0  5
jiri.sefrna (339) | 14.2.202023:22
Dvakrát za sebou všem vysvětlit, že o tom nic nevíte je dostačující. Už bych se k tomu nevracel
Odpovědět5  1
jardaOMD (104) | 15.2.202010:14
Že o tom nic nevím tvrdí kdo? Autor téhle lidové tvořivosti? Nebo to má být ta Vámi zmíněná profesionální sféra?
https:­/­/www.zonerama.com­/fotosefrna­/Album­/2584976 Za tohle je někdo ochoten platit? ROFL.
Tvrdíte, že Olympus je a bude v profesionální sféře nepoužitelný.Tak znovu zmíním například pana Bambouska a výsledky jeho práce s dnes již většinově 4­/3 senzory Olympusu: https:­/­/www.flickr.com­/photos­/bambousek­/
a pro srovnání asi dle Vašich představ profi sféru focenou FF senzorem Canonu? http:­/­/www.fotosefrna.cz­/wildlife xD

Odpovědět1  4
Jirik_H (653) | 15.2.202014:13
Přece jen na vysokých ISO ma své limity.
Odpovědět1  1
jardaOMD (104) | 16.2.202010:08
Ano, senzory Canon, jsou jak známo, hodně limitované. Proto za posledních několik let také Canonu dost lidí uteklo ke konkurenci. Oproti tomu, jak všichni dobře víme, spousta lidí přešla k Olympusu, který i při výrazně menších senzorech nabízí stejné i větší možnosti.
Odpovědět0  3
Jirik_H (653) | 17.2.202015:23
Vaše tvrzení je nepravdivé.
Stačí zde porovnat např. na nízké hladině osvětlení raw při ISO 12 800 Canon EOS 70D z 2013 a OM­-D E­-M5 Mark III

https:­/­/www.dpreview.com­/reviews­/olympus­-om­-d­-e­-m5­-iii­-review­/4

Olympus má méně detailů. A pokud bych šel ke Canon EOS 90D, tak tam je na první pohled horší kvalita Olympusu.

Btw v šumu jsou a byly senzory Canonu na tom stejně, jako Nikon, a další. A dále ­- dnes jsou senzory Canonu podstatně dále. Kromě 6D mk II a EOS RP, to je ale trochu jiný příběh.
Odpovědět1  1
jardaOMD (104) | 17.2.202017:08
U nás jsme naštěstí již dávno pochopili, že brát vážně výstupy z dpreview se nevyplácí. Ono ostatně se stačí kouknout do galerií jejich testovacích snímků a člověku je rychle jasné, kam se dostal.
Pokud jste zarputilý fanoušek Canonu nebo třeba jen máte pocit, že senzory Canonu jsou konkurenceschopné, brát Vám to nehodlám. Má praxe získaná zpracováváním hromad materiálů pořízených různými lidmi a technikou ze stejných míst a chvil mě nutí mít názor zcela jiný. Konec konců ta kvanta profesionálů i neprofesionálů ořecházejících od Canonu k Sony, Panasonicu, Olympusu atd. to jen potvrzují.
Odpovědět1  3
Jirik_H (653) | 17.2.202019:35
Jistě, často sleduji např. některé sportovní přenosy. Zatím jsem tam značky, o kterých se zmiňujete, neviděl.
Nevím, z čeho Vám vyplývá, že jsem zarputilý fanoušek Canonu. Asi jste něco potřeboval vypotit. Nikoliv. I když jsem majitelem Canonu, zrovna té EOS 70D, fotím také FUJI s X­-Trans senzorem. Pokud si myslíte, že zkušenosti, které máte z toho, co uvádíte, Vás opravňují činit závěry, mýlíte se. Ono Canony hodně používají i lidé, kteří si akorát pamatují, kde se foťák zapíná a kde vypíná. Dpreview není důvod nebrat vážně. Navíc jsem se díval i na měření dxo, porovnal, no že by Olympus senzory měly nějakou super kvalitu... Jistě, mnohým fotografům, kteří neřeší šum na vysokých ISO za špatných světelných podmínek bude Olympus vyhovovat. To chápu. Ale není univerzálně dobré, nemůže být. Btw i ­"super­" senzor ze Sony A7III má za jistých okolností problémy, které zase nemá Canon. Ale opět, většiny se tyto problémy nedotknou. A takto se dá pokračovat do nekonečna.

P.S.: Je možné z dpreview stáhnout rawy, vyvolat si je po svém na svém sw a porovnat.
Odpovědět0  0
jardaOMD (104) | 18.2.202016:02
Nevyplývá mi, že jste zarputilý fanoušek, uvedl jsem to jen jako jednu z možností.
Ano rozumím Vám. Máte zkušenosti získáné sledováním televizních přenosů, takže mé zkušenosti získané zpracováváním mnoha rawů takřka denně mě neopravňují činit závěry. Závěry činit a mít názor můžete naopak Vy díky svým zkušenostem ze sledování televizních přenosů.
Rozumím a uznávám, že jste zvítězil.
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 15.2.202021:29
NO, co ty jsi za odpad, to svět neviděl...
Odpovědět3  2
jardaOMD (104) | 16.2.202010:04
Chlapče, co by na to, jak se neslušně chováš mezi dospělými lidmi řekla tvá maminka? Vždyť by se za tebe musela hanbou propadnout.
To, že se jiri.sefrna moc nevyzná ve fototechnice, neumí dvakrát dobře fotit a je asi frustrovaný z toho, že stále používá nepraktickou, velkou klasickou zrcadlovku navíc s pravěkým senzorem nezvládajícím dobře práci při málo světle ještě neznamená, že bys ho měl označovat jako odpad. Věřím, ale, že až trochu dospěješ, pochopíš to.
Odpovědět0  2
fotoslechta (44) | 13.2.20209:21
Chápu, že to není panas, či jiná Vaše srdeční záležitost, ale Vy jste redaktor a moderátor, co kdyby jste se zaměřil opravdu na to podstatné a nesklouzával k tomu co činí většina dnešních redaktorů. Vytvoří si šablonu, mění hodnoty a sekají bez rozmyslu články, ve kterých pak vznikají ­"šotky­" typu ­(zoom kroužek u pevného objektivu­)...

Co takhle připustit, že tento Nikon je nyní tím nejlepším co mohlo sporťáky potkat, že těch deklarovaných 14 snímků za sekundu zvládne včetně všech režimů plně automatizovaného ostřícího systému a těch 10,5 snímků při bezhlučném fotografování přes živý náhled?

Tento přístroj je nacpaný ­(a věřím jak je u nikonu dobrým zvykem i dobře prověřený a odladěný, sám používám ke své práci velmi univerzální D850, před tím jsem měl D300S, takže mohu hodnotit kvalitu pracovních nástrojů této značky­) nejnovějšíma technologiema. Ano není pro každého, ale pro Ty kterým je určen vyřeší spoustu problémů se kterými se v jejich práci setkávají a je pro ně dalším splněným snem.

Takže titulek pak mohl být něco jako: Vlajková loď připlouvá, nebo Sporťáci zbystřete, myslím že by byl nejen trefnější, ale z Vaší strany i serióznější.
Odpovědět2  3
jardaOMD (104) | 13.2.20209:53
Calm down bro.
Pan Šurkala má nejlepší odborné články na českém internetu.
Tenhle se mu moc povedl opět.
Odpovědět3  3
Choakinek (4686) | 13.2.202015:15
Toto je ještě článek o novince, takže v podstatě takový standard. Ale zde jsou jednoznačně nejlepší recenze foťáků napsané v češtině. Bohužel, jak trh s foťáky uvadá, uvadá i počet těchto recenzí. To je prostě osud a je to samozřejmě pochopitelné.
Odpovědět2  1
jardaOMD (104) | 15.2.202010:16
Všiml jsem si, ty recenze jsou naprostá paráda. Nekompromisní kvalita.
Odpovědět0  3
Jirik_H (653) | 13.2.202015:47
Nejlepším pro sporťáky? Nějak tuším, že Canon EOS 1 D x mk III s dual pixel má trošku lepší parametry...
Odpovědět1  1
jardaOMD (104) | 17.2.202017:11
Ale ten senzor...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 13.2.202021:32
Jsem teď týden na dovolené, takže nemám čas vše rozepisovat a typicky to obšírněji dávat do kontextu. Ono naťukat tuhle novinku na displeji telefonu, vytvořit obrázky ve správném rozlišení, ikonku, dát to do správných kategorií, vytvořit odkazy... chvíli trvá.
Odpovědět2  0
Choakinek (4686) | 13.2.20203:52
Tyhle typy přístrojů právě nemají plně polohovatelný displej, ne?

Asi to ti ­"super profesionálové­" nepotřebují. Což tak může být, poněvadž nejspíš vše řeší přes optický hledáček, takže pokud chtějí fotit např. z podhledu, tak se různě krčí, lehají si apod.
Odpovědět2  2
Jirik_H (653) | 13.2.202015:49
Svatá prostoto... :­-­) Nemá polohovatelný display naprosto záměrně. Z úplně stejných důvodů ho nemá Canon EOS 1 Dx mk III, Canon EOS 5D mk IV a řada dalších.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 13.2.202016:50
V pohodě, to jsme za jedno. Také předpokládám v mnohem větší míře záměr, nežli omyl.
Odpovědět0  0
feathoron (4) | 12.2.202021:45
Titulek ­"Nikon D6 přichází s 20MPx čipem a ISO 3.280.000­", to mohli napsat i ­"Nikon D6 překvapil, rozlišení a papírovou citlivost má stejnou jako Nikon D5“.
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.