Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Server Amateur Photographer provedl rozhovor s evropským zástupcem společnosti Nikon. Z něj vyplynulo např. to, že se chystají další DX objektivy pro APS-C CSC. Zmínil také zlepšení prodejů po pandemickém propadu.
Ozzelot (294) | 20.12.20207:12
"...Na otázku DX objektivů bylo odpovězeno, že s APS​­-C modely se dají použít všechny full frame objektivy...​­"

Tak při 24Mpix na APS­-C máme stejnou hustotu buněk jako by na FF bylo 57Mpix, každý si asi umí představit jaké to klade nároky na ostrost objektivu. Obstojí opravdu jen ty nejlepší­/nejdražší. Kdo má osobní zkušenost, ten ví, že cropová skla v obrazové kvalitě na cropových tělech ty FF skla válcují i přes svojí mnohdy poloviční cenu. Mě to přišlo OK, protože jsem měkčí obraz na APS­-C považoval za normu, dokud jsem nepřešel na FF, teď už bych se s kombinací FF objektiv na APS­-C těle nespokojil, rozdíl je až na vyjímky fatální a doporučovat tohle oficiálně je vskutku žalostné a svědčí to o vážnosti situace ve které se Nikon nachází :­-­(

Jako příklad mohu uvést zkušenost s legendárním FF objektivem Sony Zeiss 55­/1,8 který je na FF excelentní, ale na APS­-C dává ostrostí srovnatelný obraz s cropovým Sony 50­/1,8 OSS ...jenže ten má navíc optickou stabilizaci a stojí 1­/3 ceny Zeisse... A mohl bych pokračovat... Chápete? Nevěřte, že to u Nikonu a levných F1,8 objektivů bude diametrálně jiné.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 19.12.20205:22
"...Na otázku DX objektivů bylo odpovězeno, že s APS­-C modely se dají použít všechny full frame objektivy...­"

Aha. Tak na trhu APS­-C CSC už máme ­(a nikoliv od jediné značky­), tak si to srovnejme např. s Fujifilmem:

Takový dobrý příklad je klasická světelná padesátka.

1­) Nikkor Z 35mm F1.8
Hmotnost: 370g, cena: cca 21 000 Kč

2­) Fujifilm XC 35mm F2.0
Hmotnost: 130g ­(+ významně menší rozměry­), cena: cca 5 500 Kč

Ano, někdo může namítnout, že XC 35mm má horší světelnost, ale v praxi ty dvě desetiny v podstatě neznamenají nic.

Ano, někdo může namítnout, že úroveň kresby u Nikkoru bude přeci jenom někde jinde, než u Fujifilmu, ale o tom to právě celé je. S přístrojem Nikon Z50 nikdo nekupuje ­"zázračnou­" kvalitu, špičkový přístroj s velmi vysokým rozlišením a pak je více než logické, nasadit na přístroj objektiv adekvátní kvality, než objektiv, jehož schopnosti zkrátka nebudou využity.

Takže buď to Nikon myslí s APS­-C CSC vážně, pak by měl pro ně začít vyrábět objektivy jak na běžícím pásu anebo to s nimi myslí jen tak ze srandy, pak to zcela odpovídá současnému tempu výroby objektivů pro tento typ přístroje, což z jeho APS­-C CSC dělá produkt, který může zakoupit jen nějaký ­"dobrodruh­".
Odpovědět2  1
Cejpatka (440) | 19.12.202020:28
No nevím, čemu se divíš, když naprosto stejná situace byla také u APS­-C DSLR, kdy za celou dobu Nikon uvedl na tento systém 1 světelný pevný objektiv... levnou DX 35­/1,8.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.