Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
11.11.2016, Milan Šurkala, aktualita
I přes nižší příjmy se společnosti Nikon podařilo zvýšit provozní zisk. Pokud jde ale o divizi fotoaparátů, tam nejsou výsledky příliš optimistické. Prodeje se dramaticky propadly, naštěstí jde ale stále o ziskovou divizi.
gagori (17) | 14.11.20165:31
na ofi stranky Nikonu co u nas vlastne v ,,levne­" tride na sklonku roku 2016 prodava, a v souhrnu bych rekl, ze nezklamal alespon moje ocekavani. Jeho nejmodernejsi pokusy jsou svymi parametry dobre tak pro vekovou kategorii 4­-7 let ­/naprosto vazne­/, a ty 2+ tis. Kc co za to chce, mimochodem, nejsou malo penez. Je rozhodne pozitivni, ze Nikon mysli i na deti, ale plati to rodice.
Odpovědět0  2
Begy_cz (136) | 13.11.201622:23
asi jsem mimo, ale proč by měl mít procesor vliv na výslednou foto? Snad záleží na firmware. Mě to přijde jako na Intelu mé fotografie vypadí lépe naž na AMD.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 14.11.20168:00
Procesor je stejně důležitý jako senzor, ten posbírá informace ale pak je něco musí zpracovat, a potom se může leccos projevit. Software je prostředí, ale když s ním procesor bude mít problémy ­(neutáhne to, nerozumí si s ním­), může to znamenat problém. A zrovna u DL řady to upřímně vypadá že nepůjde jen o propad dodávky senzorů kvůli zemětřesení, ale že se na něčem sekli technicky. I sám Nikon zmiňuje v odpovědích tazatelům vážné potíže s integrovanými obvody u série DL, jestli je to pravda nebo výmluva těžko říct. Všechno naznačuje že DL budou mít senzor jako 1J5, což bude znamenat výkonné fázové ostření, ale když si člověk najde samply z recenzí 1J5 a srovná je s možnostmi 20 MPx Sony senzorů, tak už při ISO 1600 je rozdíl dost zřejmý.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 14.11.20168:39
Mno Begy, vliv rozhodne ma, zejmena pokud fotis do JPEGu, tam ma primy vliv v mnoha vecech ­(redukce sumu, doostreni, ..., coz se deje, i kdyz to mas stazene na minimum a vykonnost procesoru vymezuje to, jak kvalitne a rychle to dokaze realizovat­). Nicmene vliv ma i na RAW, nebot obrazovy procesor, mimo jine, realizuje vycitani a ukladani obrazovych dat ­(voltove hodnoty ­- rozdily v napeti­) a rozhoduje o tom, co jsou jeste relevantni data a co ne ­(sum do urcite urovne jsou stale relevantni data... ­). V tomto ma vliv i na RAW ­(a nebudu zabredat do rozboru na tema, ze v nekterych fotacich neni ani RAW tak neprocesovany, jak by mel byt­).

Druha vec je, ze proste muze rozhodnout mezi dobrou a nedobrou fotkou neprimo ­- tim, jak vykonny je. Typickym prikladem by bylo CDAF ­(kontrastni ostreni­), kde sice, jak spravne podotykas, zalezi na firmwaru ­(implementaci­), ale procesor provadi veskery proces ­"hledani zaostreni­" a lepsi, rychlejsi procesor to bude zvladat lepe a tudiz to neprimo rozhodne o vysledne fotce ­- ve smyslu, zda bude nebo nebude dobre zaostrena, nebo jinak receno, kolik dobrych fotek si domu prineses. Dtto mereni expozice, u kterych napr. na CSC neni dedikovany senzor ­(narozdil od mnoha DSLR­) a vse se provadi primo ze snimacovych dat. To vse ma pochopitelne nejvetsi vliv pri fotografickych cinnostech, kde zalezi na rychlosti. A vliv na vyslednou fotku je i v tom, ze nemusis ziskat zadnou, napr. pokud mas nastavenou prioritu zaostreni, fotis neco sloziteji zaostritelneho, pohybujiciho se a procesor to proste nestiha, takze Te nenecha exponovat.
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 13.11.20161:52
Pokud bude ta tzv ,,vyšší hodnota,, vyjádřena vyšší cenou vím kam to pude ­- do kelu ­)­)­)­)­)­)­)
a kompakty ? no, přiznejte si, kdo z vás si za posledních pět let koupil kompakt, já naposled před deseti a mám ho v tašce furt, je totiž na tužkovky a ty seženu i v cikánské dědině ­)­)­)­)­)­)­)
Přátelé ceny foťáků lezou nahoru a to do takových výšek, že už si je nemohou dovolit ani lidé na západě. Řeknete mi že v Londýně je minimálka kolem 8Łiber, jenže nájem malého bytu v okrajové čtvrti plné přistěhovalců je 1200,­- liber měsíčně, bez vody, elektřiny, plynu ­)­)­)­)­)­)­)­)
Opravdu se nedivím, že tenhle trh stagnuje, většina lidí jede raděj na dovču a tam fotá mobilem, než by dala za foťák to, co za čtrnáctidenní pobyt s plným zabezpečením i letenkou pro dva na opačný konec zeměkoule ­)­)­)­)­)­)­)
Dyť se podívejte co stojí poloprofi mašina se slušnými skly ­- šak za to je auto ;­-­)
Odpovědět3  1
gagori (17) | 13.11.20167:06
Řekni na rovinu ,,nemám peníze, a proto si myslím, že i ostatní nemají peníze jako já, a proto si myslím, že nekupují foťáky­". Tady ve střední Evropě jede hospodářství jako namazaná mašina Čes., Pol., Slov., Maďar., a pak Němec., Rak. ty jak nafutrovaná raketa. Na ty rozplakávačky z anglosaských území GB, US, CA a jimi držených médií jak jde ,,middle class­" do kopru nikdo s mozkem zvědavý není. Já se mám dobře, protože tvrdě a cílevědomě makám, a může se tak mít každý, pakliže si k tomu ještě nenabere kopu úvěrů na rozmary ­/což se děje, jeho problém­/. Kompakty lidi nekupujou úplně z jiných důvodů, jeden z nich jsi sám popsal, a tím jsi to moh po druhý větě v klidu zatnout.
Odpovědět2  4
neutrinograf (514) | 13.11.201614:14
to je jasny, fotoaparatky musi byt vyhradne jen pro bohaty nebo pro lidi se zamestnanim. to je proste zaklad veskere fotografie. pockat... nedostal nahodou ansel adams fotak od taty?
Odpovědět2  1
FotoZemek (919) | 19.11.20166:56
neudělal si jej Mira Tichý na koleně ­)­)­)­)­)­)­)­)
Odpovědět0  1
FotoZemek (919) | 19.11.20166:48
před deseti, dvaceti minutama sem dělal součet hotovosti na účtech, vyšlo mi to tak na tři­-čtyři měsíce života bez omezení, tak nevím, jestli mám, nebo nemám peníze ......
Co nemám je chuť kupovat něco co jakmile opustí obchod, ztratí čtvrtinu hodnoty ­)­)­)­)­)­)­)­)
Něco, co nepotřebuju, protože to co mám, ani po letech nedovedu plně ovládat.
Su dědek, pro mě je na foťáku clona, čas, citlivost ­- víc nepotřebuju.
popravdě ani nevím na co některé ty heblata na té mašině jsou .......
Marně hledám tvou galerii, to abych si udělal úsudek, zda jsi fotograf nebo jenom žvatla, no asi ne, když nefotáš .....
Odpovědět0  1
Doyl2kX (121) | 13.11.201610:51
Franta má pravdu ceny letí zbytečně nahoru, stačí dát polovinu modelů omezit se ve výrobě třeba na 2 ročně a ne štychovat se s konkurencí a vydávat každé tři měsíce mírně facelitovaný model, to je to co prodražuje výrobu.
Nyní zvažují přestat vyrábět levné modely, kompakty atd a zaměří se podle vzoru apple a samsungu ­(mobily­) na drahé přístroje a objektivy a budou si myslet že lidi na to uslyší, PRD, nevěřím tomu.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6625) | 13.11.201617:18
Ale ono přece nikde nebylo řečeno, že lidé přejdou z levných kompaktů na drahé. Mně přijde, že tady nikdo z vás vůbec moc nerozumí tomu, o co tu jde. Zkusím to vysvětlit ještě jednou.

Levné kompakty mizí proto, že lidé používají mobilní telefony, trh se zmenšil na méně než desetinu a nemá smysl dělat vývoj a marketing pro modely, které se kdysi vyráběly v desetinásobku v době, kdy se jich prodá pár set tisíc a na kusu se vydělají stokoruny, pokud se vůbec něco vůbec vydělá a není to spíše ztrátové. Výrobci se zbavují ztrátových podniků, opravdu silně pohybuji o tom, že by počíátali s tím, že ten, kdo nebude mít na výběr kompakt za čtyři tisíce, bude kupovat kompakt za tisíců deset. Jasně, že tomu nevěříš, protože je to nesmysl a především, není to ani cílem.

Proč se tedy soustředí na high­-endové modely? Protože tam stejně jako u zrcadlovek je možné na jednom kusu vydělat podstatně větší částky, což má i při malých prodejích stále smysl a takový projekt se může snáze zaplatit. Není to o tom, vytřískat z chudých více peněz, ale přinést produkty těm, kteří ještě mají zájem jej koupit za ceny, které výrobce nepoloží. Ještě jednou, cílení do high­-endu není krokem k získání více peněz, tak jak jej tu chápete, ale krok k záchraně, k přežití.

Oni chtějí přežít. Přežít. A vyrábět kompakty v takovém množství, které se dnes prodává a za ty mizerné marže, které na nich mohou mít, je prostě podřezávání si větve pod sebou. Proč by dobrovolně vyráběli něco, na čem krvácí, v době, kdy mají krátce před smrtí? Je třeba se léčit, ne se ještě více rozřezat. Vždyť to vůbec nedává smysl.
Odpovědět2  1
gagori (17) | 13.11.201621:27
Nikon, ten nemá ani ponětí, o jak mohutnou ekonomickou posilu přichází, když si nechává ujít zdejší manažerské kádry...
Odpovědět1  3
Sakini (772) | 14.11.20167:47
Zdá se to mimo představivost běžného smrtelníka, zvlášť v době kdy ­"víc je vždycky víc­". V momentálním stavu pro výrobce fototechniky je míň prostě víc, je to jedno z průmyslových odvětví které už zjistilo že obrat není vše a ten zisk na dřevo je nakonec rozhodující. Naprostý souhlas, oni prostě musí jít za lidmi kteří ty peníze mají, a chtějí je utratit za jejich drahé produkty, ne se vtírat s ekonomicky nesmyslným produktem široké veřejnosti. Tudy už dnes cesta nevede.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 13.11.201616:52
Cenami to až tak není, ty se až tak závratně nezvýšily. Nezvýšily se ceny kompaktů, ale zvýšily se schopnosti kompaktů, neboť se objevily třídy, které předtím neexistovaly. Ale levné kompakty si mohou houpit i nadále, jen to jaksi nedělají.

Nikon A10 ­(2100 Kč­), Sony W810, Nikon A100 ­(2700 Kč­), Sony W830 ­(3400 Kč­), Canon IXUS 180, Nikon A300 ­(4000 Kč­), Nikon S7000 ­(4500 Kč­), Canon 285HS ­(5400 Kč­), Sony H300 ­(6000 Kč­),atd...

Vždyť lidi si pořád mohou koupit levné kompakty stejně jako si je mohli koupit před pěti lety. Teď mohou vybírat jen mezi Canonem, Nikonem a Sony. Což ale tyhle značky ­(Canon, Nikon­) nejvíce kupovali i tehdy. Od zmíněných výrobců je výběr v těchto třídách velmi podobný jako kdysi, podobně to platí i o cenách, ty až tak dramaticky nevzrostly, prodeje jsou přesto o řád nižší.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 12.11.201617:17
"Společnost naznačuje, že levnější kompakty bude opouštět...­"

Když se tedy podívám na současnou nabídku Nikonu, tak Nikon mi tím chce říci, že zákazník po celém světě, který nechce dát za kompakt zhruba $650 a více, je jen zákazník mající zájem o mobilní focení? Popř. velkou, těžkou DSLR ­(z levnější řady­)?

Ok :­-D.
Odpovědět0  0
Petr Be. (59) | 12.11.201617:43
Otázkou je, jak to mysleli.
Zeštíhlení je opravdu namístě. I když některé modely už nejsou aktuální, Nikon má na megapixelu zdaleka nejvíc modelů. Opravdu by stačil jeden univerzální stroj s 1­/2,3­" snímačem, jeden hyperzoom, jeden se světelným objektivem. Pak něco obdobného s 1­", a nakonec povedený nástupce s APS­-C snímačem. Jenže Nikon nezvládnul nic z toho, a asi ani nezvládne­(Viz DL série­), tak je vyjde lépe vykašlat se na to.

Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6625) | 12.11.201617:49
Proč zrovna $650? To mi přijde jako trochu divná hranice pro ­"levné kompakty­". Ono přesněji bylo řečeno, že se bude soustředit na modely s vyšší hodnotou ­(tedy eliminace hrozí i např. takové D3x00­). Podívej se na ta čísla. Počet prodaných kusů kompaktů je stejný jako DSLR, což je při zisku na jednom kusu strašně málo. Není řečeno, že přestane kompakty vyrábět úplně, ale že nabídka bude restrukturalizována a levnější z nich bude opouštět. Osobně bych předpokládal zrušení kompaktů jako je A10, A100, A300 s malým zoomem, tedy kompakty s cenami pod $200 a podobně. Myslím si, že kompakty v cenové třídě kolem $300 a výše ještě nějakou dobu zůstanou a naopak si nemyslím, že nabídku kompaktů začnou na $650.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 12.11.201618:06
Tak zrovna D3X00 rady by sice z meho pohledu nebyla zadna skoda ­(sice vyborny snimac, ale to je bohuzel uz dlouho vse, obzvlast po nastupu canoniho 100Dcka a za dlouhodobe pritomnosti vyrazne lepsich levnych spodnich modelu Pentaxu­) a uz davno zastavam nazor, ze jeji misto by mela zaujmout D5X00 rada .. nicmene trojkova osekavka je realne jejich zdaleka nejprodavanejsi rada, pokud se nepletu?

Jinak tu hranici $650 jsem taky nepochopil :­) a zcela souhlasim, ze zruseni tech nejlevnejsich kompaktovych rad je urcite jen otazkou casu, spis se uz delsi dobu jeste divim, ze toho chrli tolik. Zrovna jako me prekvapuje obrovska prodejnost L8XX modelu, coz je rovnez stagnujici, nevyvijejici se rada ­- a navic v dobe uvedeni vzdy pomerne dost draha, vzhledem k tomu, co umi, nebo spis neumi, a ktera predstavuje opravdu ukazkovy ekvivalent vyhozenych penez. Nebo uz ji ukoncili? Posledni pamatuju 840 ...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 12.11.201618:22
Řada L byla nahrazena řadou A a B. Ultrazoomy jako L840 byly nahrazeny novými modely B500 a B700 ­(ten druhý má překvapivě dokonce RAW­). Prodejnost těchto modelů je vysoká i proto, že to vypadá jako DSLR. Člověk až nepřestává vycházet z údivu, kolik lidí si myslí, že když má fotoaparát grip, tak je to zrcadlovka, a že to kvůli tomu bude samo od sebe dobře fotit.
Odpovědět2  0
J77 (256) | 12.11.201618:45
Diky za pouceni, prestal jsem tyto nikoni UZ rady uz sledovat. A muj nazor je, ze zrovna Nikonu by zestihleni te prefouknute nabidky a zkoncentrovani kvality neuskodilo.

Co se tyka te posledni vety, pravdu dis ... jeste pred par lety jsem v ramci poradny resil neuveritelne casto tyhle bludy majitelu zrovna L8XX rady, kteri se zavile bili a posleze agresivne flamovali tvrdic, ze maji elektronickou zrcadlovku, a ze tak uzasne to i foti :­) A take jsem ­"nevychazel z udivu­" z toho mnozstvi ... padaly tam nekdy i kolosalni argumenty typu ­"prodavac v Datartu mi to rikal­" :­)­)­) ­(coz se bezpochyby deje­).
Odpovědět2  1
Choakinek (4686) | 12.11.201619:43
No to mi přijde, že tuhle řadu už v podstatě opustil. Pokud opustí i aktuální řadu, tedy patrně ty ­"levnější kompakty­", tak tam už zůstane jen řada DL, která začíná právě na $650.

Pokud nepočítám cenu a přidal­-li by k řadě DL nějaký kapesní ultrazoom ve stylu Panasonic TZ100, sortiment kompaktů bude mít v zásadě kompletní.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 12.11.201619:55
Proč opustil? Novinky v těch levných kompaktech představil víceméně ve stejnou dobu jako řadu DL ­(začátek roku 2016­). U všech řad byl akorát problém se zemětřesením, které posunulo reálné uvedení do obchodů až na podzim. Celkově se dá říci, že má nabídku ­"čerstvě­" inovovanou od těch nejlevnějších až po ty nejdražší kompakty.

Otázkou nicméně je, které z těchto modelů budou inovovány i v budoucnu. A900 nebo P900 by snad ještě nějaká ta pokračování mít mohla, u řady B těžko říci. Levné modely A patrně zmizí.
Odpovědět0  0
jozkopower (452) | 12.11.201620:14
Nikon má u série DL vážny problém s obrazovým procesorom, neni to len zemetrasením.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.