Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
26.3.2012, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Fujifilm uvolnila dva nové firmwary pro své fotoaparáty X-S1 a X100. V obou případech byla vylepšena ovladatelnost přístroje, u X-S1 pak i některé chyby v obraze, např. potlačen syndrom bílých disků nebo černých přepalů.
Michal Hanzelka | 16.4.201213:10
Dobrý den,
rád bych se přidal do vaší debaty. V něčem máte pravdu, ale v něčem je to extrémně nadsazené. Celé se to odvíjí od informace, že X­-S1 má špatný čip. Ono to tak úplně pravda není, poněvadž, jak jistě víte, tato vada se může a nemusí objevit. Já sám jsem již nafotil spoustu snímků s fotoaparátem X­-S1 a ten ­"PRŮSER­" jak se tedy o něm mluví jsem ani jednou nezaznamenal. A to, že tento tzv. Blooming efekt se objevuje u všech značek víme asi všichni, jen v tomto případě se to záhadně nějak nafouklo. Tím samozřejmě nechci omlouvat tu hrstku fotoaparátů, kterých se to týká a souhlasím s tím, že to zbytečně hází špatné jméno na FUJIFILM.
Každopádně si myslím, že je to momentálně nejlepší fotoaparát ­(UZ­), který lze na českém trhu koupit. ANO, je to subjektivní hodnocení, ale po vyzkoušení mi dá zapravdu každý.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 16.4.201214:59
X­-S1 je bezesporu vynikající ultrazoom, nicméně blooming jsem v takové míře doposud viděl jen u některých fotomobilů. Tady na tom není nic záhadného, nic se nenafouklo, je to průšvih a rozhodně ne malý. Ctí Fujifilmu je to, že se k problému postavilo čelem, uznalo chybu a vyvíjí nový čip, který by tu měl být v květnu. S poslední větou moc nesouhlasím, vyzkoušel jsem X­-S1 a spoustu dalších ultrazoomů a nemyslím si, že X­-S1 je nejlepší. Patří k nejlepším a celkové hodnocení už záleží na tom, co kdo preferuje. Pro někoho jistě může být nejlepším. Kdybych si měl koupit ultrazoom, X­-S1 by to nebyl, i když se mi hodně líbí.
Odpovědět0  0
bat1 | 16.4.201216:54
O prioritách je to vždycky, to je fakt. Ona je sice FZ150 ve světlech při ISO100 do F4 lepší díky lepší optice ­(od ISO200 a F4 to obrací šum a difrakce ve prospěch XS1­), ale kdo z lidí používajících UZ jako jediný foťák chce být vázán těmito parametry? Odpovím si sám, většina, btw většina o tom nemá tucha :­) Ale pro těch pár, co to s focením myslí trochu vážně a chtějí být co nejméně limitovaní parametry přístroje je volba jasná :­) Manuální zoom a použitelný hledáček staví XS1 o třídu výš, nehledě na další věci :)
Odpovědět0  0
Michal Hanzelka | 17.4.20128:13
V některých bodech souhlasím. Určitě v tom, že FUJIFILM se staví k problému otevřeně a řeší ho. Jak moc velký problém u tohoto modelu Blooming efekt je, to je zase individuální pohled. Jak jsem psal, ačkoli jsem zkoušel různé režimi, od manuálních až po automatické a fotil při různých světelných podmínkách, ani jednou jsem tot ­"štěstí­" neměl. Nicméně, jak jsem psal i v minulé reakci, vzhledem k tomu, že to FUJIFILM řeší, tak tento problém nastal a je smůla, že se to stalo. Docela by bylo zajímavé zjistit, kolik opravdu ­"vadných­" čipů je.
Poslední věc, ANO ­- i já jsem napsal, že mé hodnocení tohoto fotoaparátu je pouze subjektivní, čili opravdu záleží na každém, kdo co preferuje. Bezesporu tento ultrazoom patří mezi špičku na našem trhu.
Odpovědět0  0
Michal Hanzelka | 17.4.201212:16
Shodou okolností jsem dnes koukal na TIPA AWARDS pro rok 2012 a našel jsem příspěvek k naší diskuzi. :­-­)
http:­/­/www.tipa.com­/english­/award­-details.php?iId=3107&sAward=Best%20Superzoom+Camera
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 26.3.201222:06
No, ty noční přepaly, to je fakt průser, zajímalo by mě, jestli bych měl nárok na vrácení peněz a vrácení fotoaparátu nebo jeho výměnu za jiný, kdybych to koupil, protože to je podle mě naprosto jasná vada. Dále, jak tohle může projít skrz kontrolu kvality v takovéto firmě je naprosto ­"obdivuhodnou­" skutečností.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 26.3.201222:12
Tak Fujifilm je znam tim, ze jaksi nikdy nic netestuje a resi vse za pochodu... Teda aspon to tak vypada, viz jeho ­"uzasne­" firmwary, kde kazdy fotak ma minimalne tri nove firmwary a kazdy opravuje alepson 5, ne­-li 10 chyb. Nicmene co se tyce tohoto cipu, tak pokud jsem to spravne pochopil z tiskovky, bude vymenen za ten novy v ramci zaruky ­(podobne jako kdysi menil Canon vadne cipy ve svych kompaktech­).
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 27.3.20120:10
Tak aspoň že tak, no. To se teda ta sranda hochům z Fujifilmu pěkně prodraží. K tomu ještě újma na pověsti firmy násobená ještě tím, že se vada projevila na profi kompaktech, kteří obvykle kupujou lidi, jenž nejsou závislí pouze na libovůli ­"odborného prodejce­", ale čtou především recenze.
Odpovědět0  1
bat1 | 27.3.201210:08
Neviděl bych to tak dramaticky, je to poměrně malý čip a z výrobního hlediska bude celkem levný, nejdražší na něm je vývoj a výrobní linka. Je otázkou, kolik budou muset investovat do vývoje opravené verze a úprav výrobní linky. Výroba těch pár čipů je už nezabije. Na pověsti firmy to ­(pokud korektně provedou výměnu čipů v rámci záruky­) spíš přidá, vstřícný přístup k zákazníkům se pamatuje víc, než že se něco pokazilo. A nakonec na tom možná ještě vydělají, btw pokud budou opravené čipy fungovat správně, neexistuje pro ně srovnatelná konkurence a X řada bude trhat rekordy v prodejích podobně jako X100. Negativní reklama s pozitivním koncem je taky reklama, a navíc skoro zadarmo ;­)
To mi z hlediska pověsti firmy přijde horší, že nižší řady kompaktů ­(prodávané x násobně víc­) fuji příliš agresivně odšumují, a ve větším náhledu ty jpg opravdu nevypadají pěkně. I když to dělají v lowendu skoro všichni výrobci...
Odpovědět1  0
bat1 | 27.3.201210:27
Milane, já bych to nepaušalizoval, je spousta modelů fuji které neměly žádnou revizi fw a běhají v pohodě. Revize fw vydávají skoro všichni výrobci v celkem podobném rozsahu, podle mě je to dost individuální.
Jinak z hlediska ergonomie se třeba na S200 ­(vyjma manuálního ostření a někdy rychlosti­) lowend DSLR, konkurenční UZ nebo CSC absolutně nečape, a u XS1 to bude dle recenze dost podobné, nebo ještě výraznější ­(dobře použitelné manuální ostření a možná i vyšší rychlost­). Až střední třída jako D7000 nebo K5 je zase podstatně výš... Tohle mi přijde obecně dost smutné, že nižší řady DSLR jsou obecně z hlediska ergonomie slabší, než kdejaký hiendový UZ. U CSC to vem čert, ty jsou obecně zaměřené na jinou skupinu lidí...
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6623) | 27.3.201211:06
Nechci to pausalizovat na vsechny Fujifilmy, mluvim spis tak o prumeru, obecne. Napr. Panasonic take casto vydava nove firmwary, ale opravi se tam jedna dve veci, a to jeste takove, ktere vlastnosti fotoaparatu vylepsuji ­(napr. zlepsuji funkcnost jiz fungujiciho­), nikoli opravuji. V tom je trochu rozdil. Kdyz Fujifilm vyda novy firmware, je to celostrankovy seznam oprav a par vylepseni nebo novych veci, ktere by clovek cekal uz v zakladu.
Samozrejme souhlasim, ze ne vsechny modely maji nove firmwary ­(zejmena cim mensi fotak, tim mene ­- ono se tam toho i mene da pokazit­). Pochopitelne u vyspelych pristroju jsou revize obsahlejsi, to se tyka i zavedenych vyrobcu zrcadlovek, v tom s tebou souhlasim.
Odpovědět0  0
bat1 | 27.3.201211:41
Tak v zásadě bych asi souhlasil, i když ten celostránkový seznam oprav je dost nadnesený, u většiny přístrojů je to pár položek v seznamu co jsem viděl, ten celostránkový seznam platí spíš pro výjimky jako X100 nebo HS­-xx...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 27.3.201212:06
Jj, prave tyto fotoaparaty totiz mam na mysli ­(radu HS a X­) :­-)
Odpovědět0  0
DavidWeb | 2.4.201213:44
Třeba S200 neměla žádný upgrade firmware, a funguje dobře. U těch starších to tolik nebylo, u těch novějších to je dá se říct už běžný a každej kdo si ty foťáky kupuje tak už s tím tak nějak musí počítat, že to budou odlaďovat zatímco ho už bude mít už doma no. Nebo může počkat až ty záplaty vypustí, mezitím za tu dobu cena foťáku bude klesat a pak až ho může koupit, taky možnost.

Jinak bat1 máš pravdu s tou ergonomií u budget modelů DSLR, jenže tam jde o to že výrobci DSLR maj prostě tu cenovou politiku nastavenou v širokým rozsahu, dražší modely musejí mít prostě něco navíc aby se kupovali, nejen čip, materiály, ale i tu ergonomii, takže lowend musí být ochuzenej ve všech směrech. Zatímco výrobci co dělaj super UZ, u nich to jsou nejvyšší modely, takže tam hned daj nejlepší ergonomii jakou jsou schopni udělat a může jim to být jedno, respektive naopak nemůže.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.