Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.5.2013, Milan Šurkala, aktualita
Olympus dnes uvedl novou vlajkovou loď řady PEN, model PEN E-P5. Přináší 16MPx snímač, bezdrátové Wi-Fi připojení, pokračuje v retro vzhledu nastoleném svými předchůdci a najdete tu i výklopný displej.
jaraba | 11.5.201317:17
Nechapem umiestnenie blesku ­- tento fotak sa na rozdiel od PM2 alebo NEX 5R­/6­/7 neda drzat, cize pre mna su akekolvek debaty o ostreni atd. zbytocne, kedze to poriadne nechytim do ruky ­(o absencii hladaciku nehovoriac­). Uz sa tu takisto riesilo, ze pridavny hladacik nie je to iste z hladiska opory.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 11.5.201317:31
Tyto fotoaparáty se obvykle ­(s jiným objektivem než pancakem­) drží za objektiv, takže umístění blesku snad ani nemá čemu vadit.
Odpovědět2  0
FotoZemek (919) | 10.5.201318:41
Ale pětatřicet papírů na kontě se mi líbí víc, no co, staré mašiny jedou eště slušně, fotobanky z desetimegovky berou furt, většina snímků pro klienty končí stejně jen na webech, když printy, tak ty se dají taky nějak na těch 70x50 jemně ošulit. Tak nevidím důvod, proč by se ty love na účtě měly třepat strachy ­)­)­)­)­)­)

Rozhodně vidím víc možností jak je utratit než koupit něco takového ­)­)­)­)­)­)
WIFI, kdy sem ji potřeboval ? Ani kabelové ovládání foáťku nepoužívám, jo jednou jsem to zkusil, to jestli to fachčí.
Devět snímků za sekundu ? No dobře, ale proč mám teda nejlepší vždycky ten první v serii, proto, že sem se učil na mašině s ručním převíjením a učil se to tedy bliknout napoprvé ?
A ten přehršel funkcí, čarovátek, obrazových mrvítek ? No dobře, ale to všecko de udělat i v editorech a něco i v těch které jsou zadara ­)­)­)­)­)
můj mázor, leda kdybych vyhrál ve sportce a už nevěděl co bych ­- no věděl, LEICU ­)­)­)­)­)­)
Odpovědět2  1
Ganec (869) | 10.5.201316:19
> Ostřící systém FAST AF funguje na bázi detekce kontrastu, nicméně i přesto má patřit k těm nejrychlejším ­(prodleva 0,044 sekundy­).

Tých 0,044 s je ­"shutter lag­": teda čas od stlačenia spúšte ­(keď už je zaostrené­) po vytvorenie záberu, s AF to teda nemá nič spoločné.
No rekord to nie je: Sony NEX 5n má 0,02s.
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (6625) | 10.5.201317:32
No, to bych zas tak moc netvrdil, resp. ne s takovou jistotou. Olympus ten režim Short Release Time Lag zase nějak extra dobře nevysvětluje, je ale zmíněn v kapitole o autofokusu jako režim, kdy někde tvrdí, že je to prodleva spouště po namáčknutí, někde jako prodleva mezi snímky ­(tedy by bylo rychlejší než sekvenční snímání, které má prodlevu 0,11 sekundy­) pro maximálně 60 snímků, tak si vyber co to vlastně je...
Odpovědět2  0
nephilim (906) | 10.5.201313:06
Na utracení takové částky už musí být člověk fanda značky.
Odpovědět2  1
Iudex (1059) | 10.5.201312:50
Cena 1000 eur len za telo je hodne sebavedomá ­(ak nechcem napísať že mimo reality­). Najmä s ohľadom na CSC konkurenciu, ktorá má za nižšiu cenu zabudovaný EVF ­(napr. X­-E1 za 880 eur u nás, resp. 680 eur na britskom ebay­). Ostatne aj samotný OM­-D od Olympusu stojí menej. Tak to vidím na dramatický pokles ceny v krátkej dobe ­(alebo plné sklady nepredaných E­-P5­).
Odpovědět2  1
JonSnih (370) | 10.5.201312:56
Nemusejí mít plné sklady, třeba budou vyrábět jen pár tisíc kusů měsíčně. Nejvýhodnější bude plný bundl tělo+17­/1,8+VF4 za €1250. Řada E­-P je zkrátka prémiová, je ovšem otázkou, zda v dnešní konkurenci takto riskovat. Ovšem z nového hledáčku jsou všichni nadšení. Pakliže do nového OMDčka zahrnou VF4 a všechny vychytávky z E­-P5, to bude dělo ­- za ještě větší prašule :­-)
Odpovědět1  0
Iudex (1059) | 10.5.201313:48
Pekka Potka písal, že na prezentácii Olympusu potvrdili, že nové OM­-D bude mať zabudovaný už tento 2,4M OVF ­(ako i ostatné vychytávky E­-P5ky­). Na druhej strane X­-E1 či NEX­-6 to majú už dávno a za podstatne menšie prachy.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6625) | 10.5.201317:18
Pro oba ­(Iudex a JonSnih­):

Tak prvně jde o zaváděcí cenu a srovnávat to s nejnižší možnou cenou X­-E1 je opět nesmysl. Jak víš, jaká bude nejnižší možná cena u E­-P5? Ta může být stejných cca 900 EUR jako u X­-E1. Dramatický pokles ceny bych nečekal, E­-Px řada byla vždycky ­"na první pohled­" drahá a výraznějších poklesů cen se dočkala až těsně před uvedení nástupce. Osobně bych nějak dramatický pokles ceny ­(tedy výrazně pod 850 EUR za tělo­) možná tak rok nečekal. Přesto si nemyslím, že jde o nějak velmi sebevědomou cenu.

Je jasné, že třeba X­-E1 nabídne třeba větší snímač a hledáček. Nicméně nejen tím je fotoaparát živ. Olympus bude mít určitě výrazně rychlejší a přesnější ostření, troufám si tvrdit, že i lepší ergonomii ­(zde už ale pochopitelně bude záležet i na osobních preferencích, rozhodně půjde si jej lépe přizpůsobit­), podporuje expoziční časy 1­/8000 sekundy ­(proti 1­/4000s­), rychlejší sekvenční snímání ­(9 fps vůči 6 fps­), podporuje bezdrátové blesky, synchronizační čas 1­/250s až 1­/320 dle blesku ­(proti pouhým 1­/180 s­), má větší dotykový a dokonce i polohovací displej, bezdrátové připojení Wi­-Fi, stabilizaci s 5EV účinkem, až sedmisnímkové bracketingy, možnosti pozdržení spouště,...

No, nevím, nějak nevidím důvod, proč by ta E­-P5 měla vlastně být levnější než X­-E1. Vždyť přece oholenou E­-P5 ­(tzn. E­-PL5­) už Olympus má, i ta je v některých věcech lepší než X­-E1 a přitom je výrazně levnější. Samozřejmě chápu, že hledáček je pro mnohé stěžejní věc a pak Olympusy vypadají poněkud špatně ­(osobně bych CSC bez hledáčku rozhodně nechtěl­), ale pokud je tu zákazník, jehož svět nestojí a nepadá na hledáčku ­(ano, i takoví existují!­), pak X­-E1 nemá lepší poměr ceny a výkonu. Cenu fotoaparátu opravdu nedělá jen přítomnost hledáčku a velikost čipu. To by pak musely stát stejně zrcadlovky low­-end třídy i v high­-endu. EOS 6D také nestojí stejně jako EOS­-1D X a přitom mají stejně velký čip. Je to v té výbavě. A ta je zde u E­-P5 v podstatě ­"nekonečná­".
Odpovědět3  2
Irving | 11.5.20136:31
Souhlas, navic v kitu s EVF a 17­/1,8 objektivem stoji 1500$, Fuji v kitu s objektivem 1400$, to uz zas takovy rozdil neni, i kdyz samozrejme je lepsi mit ten EVF zabudovany. Jeste bych proti Fuji i NEXu zminil, ze E­-P5 je uz treti generace ve sve rade, a je to nem hodne videt, posledni Olympusy proste funguji ­- jsou rychle, maji vychytane ovladani, zadne zasadni chyby. To se o Fuji ani Sony rict neda...
Odpovědět2  1
Iudex (1059) | 11.5.201313:46
Milan: ja sa nehádam, len sa mi ako laikovi javí, že je náročnejšie a preto drahšie osadiť foťák 1,4M hľadáčikom, ako spraviť o chlp rýchlejší expozičný čas ­(čo nie je mechanická, ale elektronická záležitosť­) či dať o chlp viac fps. A tiež to vnímam tak, že ak je zrkadlovka strednej triedy za 600 eur funkčne podobne vybavená, ako tento E­-P5, naviac oproti CSC je technicky zložitejšia ­(mechanizmus zrkadla, hľadáčik­), tak cena 1000 eur za CSC sa mi rozhodne javí ako predražená. A nepripisujem to objektívnym dôvodom, ale jednoducho módnosti CSC a tým, že sú in a teda výrobcovia to doja, čo to ide.
Odpovědět1  2
Milan Šurkala (6625) | 11.5.201316:33
No pozor, pokud jsem to z údajů Olympusu dobře pochopil, ta závěrka při 1­/8000 sekundy je mechanická, nikoli elektronická ­(ona to musí zvládnout i dobře po mechanické stránce, nejen elektronické­). A to už nemá jen tak nějaká zrcadlovka. Ale to je jedno. Jde o to, že i u zrcadlovek přece tyhle ­"prkotiny­" zvyšují cenu, řadí je do vyšších tříd a nikdo se nepozastavuje nad tím, že třeba EOS 7D je třikrát dražší než EOS 600D s tímtéž čipem. U CSC je totéž z nějakého důvodu, který mi není znám, brutální problém. Proč? Mě prostě nejde do hlavy, že zrcadlovky mohou mít nižší, střední a vyšší třídy, ale CSC prostě vyšší třídy ­(a adekvátně tomu vyšší cenu­) mít nemohou.

Stále nechápu, kdo kdy řekl ­(s troškou nadsázky­), že nehledě na výbavu, CSC musí být levnější než nejlevnější zrcadlovka. A opravdu si nejsem jist, že běžná zrcadlovka za 600 EUR má takový rozsah expozičních časů, rychlost sekvenčního snímání, Wi­-Fi, 5osou stabilizaci s 5EV účinkem, intervalové snímání, tak bohaté bracketingy, tak rozsáhlou podporu bezdrátových blesků a další věci. Tohle i u zrcadlovek najdeš zpravidla u vyšších tříd ­(občas se nějaká z těchto funkcí propašuje i do DSLR nižších tříd, ale většina výrobců si další funkce nechá až pro ty vyšší řady­). Takže ano, souhlasím, že většina z těchto věcí je elektronického rázu a věcí firmwaru, ale právě tímto se u DSLR odlišují nižší řady od vyšších. V podstatě EOS 600D téměř nemá důvod nemít spoustu funkcí modelu 7D navíc, ale je to nepodporováno kvůli marketingu a řazení do cenových tříd. A nikdo se nad tím nepozastavuje. U CSC skoro všichni. Nepochopitelné.
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.