Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Olympus SZ-11 a VG-145
29.7.2011, Milan Šurkala, aktualita
Na některých trzích se objeví novinky v podobě kapesního ultrazoomu Olympus SZ-11 a kompaktu VG-145. Oba přinesou velmi široký úhel záběru, HD videosekvence a 14megapixelový CCD snímač. Nechybí ani umělecké filtry.
deadfiance | 30.9.201110:00
Dobrý den, mohu se v brzké době těšit na recenzi tohoto přístroje, nebo je Olympus na poli malých ultrazoomů příliš nezajímavý výrobce? Děkuji
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 30.9.201110:06
Spise bych s recenzí nepočítal, ale samozřejmě ji nevylučuji.
Odpovědět0  0
deadfiance | 30.9.201110:24
A myslíte, že má vůbec cenu srovnávat co do kvality snímků a světelnosti objektivu tento model např. s Lumixy ­(TZ20­) nebo CyberShooty ­(HX5 ­- 7­)? Děkuji
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 30.9.201110:47
Co jsem videl vystupy z jinych 14MPx Olympusu, tak Panasonic a Sony budou pravdepodobne mnohem lepsi.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 30.7.201122:03
nieeeee ... sz10 maslo koncovu svetelnost F4.4, SZ11 ma F6.9 .. :­-­(
A pritom maju podobny dosah .. vlastne tym ze zvacsili zoom o 2x ­(tym ze posunuli minimalne ohnisko z 28 na 25 mm­) pokazili ­(2,5­-nasobne­) svetelnost .. stalo im to za to?
Odpovědět0  1
m_s | 30.7.201113:06
"...Najdete zde několik uměleckých filtrů...­" ­- akvarel v základu.
Takových 4Mpix + 5 × zoom + optický hledáček + napájení AA ­(Eneloopy překonají leckteré Li­-cokoliv v těchto kompaktech­), to by bylo...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 30.7.201118:32
"Eneloopy překonají leckteré Li?­-cokoliv v těchto kompaktech?­" => tak to je hooodne odvazne tvrdenie. V com konkretne su eneloopy lepsie od Li­-Ion­/Li­-Pol a pod. ?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 30.7.201120:03
Proc odvazne tvrzeni? Ja bych souhlasil. Minimalne ve vydrzi u malych kompaktu nabidne AA dvakrat i trikrat vetsi vydrz nez Li­-Ion ­(aspon v takovem stavu, jakem jsou dnesni kompakty ­- Li­-Ion kolem 250 snimku, AA klidne pres 500­).
Odpovědět0  0
busy (4706) | 30.7.201120:34
Iste, ale to by som skor pripisal na vrub prilis malym Li­-Ion baterkam pouzivanym v tychto fotackoch. V snahe o usetrenie co najviac priestoru tam vzdy daju len taku malu pidibaterku ake sa davaju do mobilov :­( Pokial vyrobca pouzije AA baterie, tak si nemoze prilis dovolit setrit miestom pretoze AA baterie maju proste svoje rozmery ­- a tym padom fotacky na AA baterie nemozu byt az take male a vsade take tenke ako fotacky na Li­-Ion baterky. Ohladom velkosti baterie a jej vydrze, da sa to predstavit ako keby v dnesnych malych kompaktoch bola iba jedna AA bateria ­- a taky fotak by tiez mal vydrz do tych 250 fotiek.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 30.7.201120:37
To ano, ale prave o to tu jde. Li­-Ion fotaky pouzivaji male baterky, a proto prd vydrzi. AA fotaky proste ty dve baterky mit musi, takze je zarucena i ta slusna vydrz.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 31.7.201114:54
Z cisto elektrotechnickeho hladiska ­- uplne staci aj jedna AA bateria. Ale v tom pripade by fotak musel mat v sebe menic z 1.2V na vyssie napetie, pretoze minimalne pametovym kartam a led diodam 1.2V urcite nestaci. Ale menic ktory by dokazal preniest vykon ktory fotak potrebuje, by zaberal skoro tolko miesta ako jedna AA baterka, takze robit fotaky iba na jednu AA naozaj nema vyznam. Zase na druhej strane, taky menic sa sklada z viacerych komponentov ktore sa daju dobre rozmiesnit aj v priestore do ktoreho by sa AA pre niektory svoj rozmer nevosla. Ale to uz moc filozofujem .... :­)
Odpovědět0  0
m_s | 31.7.201115:38
Z čistě el. hlediska nemůžete jednotlivé komponenty měniče rozmisťovat jak chcete!
Odpovědět0  0
busy (4706) | 31.7.201121:56
Ale tu nikto predsa nepise o rozmiestnovani komponentov menica ako chceme. Ide tu len o to ze jeho tvar sa da predsa len lepsie prisposobit vnutornostiam fotaku ako AA bateria. Samozrejme pri plnom zachovani elektromagetickej kompatibility, aby nerusil spracovanie obrazu a zvuku.
Odpovědět0  0
m_s | 31.7.201111:28
1. Standard vz. proprietární! Mám prastarý Olympus a stále je čím jej napájet!
2. Velikost. Zde lze Li­-cokoliv udělat hezounce malý a placatý, leč má to opravdu smysl? Při použití AA lze vytvořit něco jako úchopný výstupek, aby se to malé a placaté lépe drželo.
3. Provozní vlastnosti. Zde, kupodivu, na straně Eneloopů! To, co se do těch kompaktů dává, nejsou rozhodně modelářské modely! Samovybíjení, vnitřní impedance v celém průběhu vybíjecí křivky, práce v nízkých teplotách, životnost, atd...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 31.7.201112:06
1. S prastarymi olympusmi nebol vobec ziadny problem. Do mojho prastareho C­-2 na 2xAA sa da vlozit CRV3, a tym samozrejme ja Li­-Ion dobijatelna verzia R­-CRV3 ­(napr. od firmy Hahnel­), takze to je uplne bez problemov. S novymi modernymi fotakmi na AA je to ovela horsie, tie maju otvor na AA baterie robeny tak nestastne, ze CRV3 sa tam dat neda :­( Preto tvrdim, ze najlepsie je ked vyrobca dovoli zakaznikom si vybrat, ci chcu fotak napajat NiMH alebo LiIon bateriami. Mne osobne sa ovela lepsie osvedcili LiIon ­(pri rovnakej hmotnosti maju cca dvojnasobnu kapacitu­) a aj vybijaciu krivku maju ovela lepsiu ­(drzia si svoje menovite napetie az do uplneho vybitia aj pri velkych odberoch­).
2. Nie vsetci chcu obrovsky grip. Niekedy je praktickejsia mala placata ­(mydlova­) krabicka ktoru strcim do vrecka na koseli. Alebo damy do mensej damskej kabelky. Zase na druhej strane, nastastie nie vsetky kompakty s gripom su na AA baterie :­)
3. To by ma ako elektrotechnika blizsie zaujimalo. Existuje nejaka podrobna studia zaoberajuca sa porovnanim elektrickych vlastnosti NiMH ­(Eneloop­) a Li­-Ion baterii ?
Odpovědět0  0
m_s | 31.7.201114:08
1. ­"Úspěšně­" jste to naprosto obrátil! Vybíjecí křivka NiMH je též plochá, viz technické parametry výrobců. Ano, objem­/hmotnost je na straně Li­-cokoliv, ale včetně ­"výbušnosti­".
2. A nemusí být, leč lépe se ta mýdlová krabička ovládá.
3. Pochybuji, ale co zdravý selský rozum?! V ceně je kalkulace za nabíječku a Li­-cokoliv. Jakou asi obojí bude mít kvalitu?! Koneckonců si můžete vyzkoušet sám improvizovanou vybíjecí zkouškou...
Jako ­"Ganec­" nemá rád zrcadlovky, pak já zase nejsem nadšen z Li­-cokoliv. Ovšem důvody mám ryze praktické. Tím hlavním je dostupnost náhrady za originální akumulátor...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 31.7.201114:40
Kazdy to hodnoti na zaklade vlastnich zkusenosti. Vzhledem k tomu, ze jsem otestoval vice nez 100 fotoaparatu nabijenych vsim moznym, mam uz treti nabijecku AA baterii a asi patou sadu AA clanku nejruznejsich kvalit, tak plne chapu, ze nekdo muze prosazovat ono a druhy tamto.
Je uplne jasne, ze ani jedno z obou reseni neni lepsi. Vzdycky zalezi na konkretni ­"implementaci­" daneho reseni v danem fotoaparatu. Mel jsem ultrazoom, kde bych za Li­-Ion nakopal vyrobce vite kam stejne jako ultrazoom, kde se ten Li­-Ion predvadel v plne krase ­(coz je prave busyho Panasonic, takze chapu jeho nadseni z Li­-Ionu­). Na druhou stranu jsem mel ultrazoom s AA bateriemi, ktery by i toho Panasonica zadupadl do zeme. Kdyz clovek koupi pitomou nabijecku, nemuze se divit, ze mu to nic nevydrzi. Kdyz si koupi pitome baterie, totez. Kdyz si koupi nekvalitni Li­-Ion akumulator, plati to same. Stale mam doma kompakt na AA baterky a ve sve dobe jsem AA proklinal, v zivote bych uz nikdy nechtel fotak na AA. Jak jsem nadaval, kdyz mi prisel fotak na test s AA bateriemi. Ale stacilo koupit poradne baterky, poradnou nabijecku a karta se obratila.
Kdyz si vezmu, ze Canon A800, malinky kompaktik na dve AA baterky, vydrzi 800 fotek, je to super. Kdyu ultrazoom SX10 IS da 1200, no parada. Takze aspon ja razim nazor, ze bych proti sobe Li­-Ion versus AA nestavel. Stavel bych proti sobe konkretni fotoaparaty s konkretnimi bateriemi a nabijeckou. Treba argument, ze se Li­-Ion rychlejc nabiji, nemusi byt vubec pravdivy. Mel jsem tu kompakt s Li­-Ion baterii a neprilis dobrou vydrzi, ktery se nabijel ve fotoaparatu a toto nabijeni trvalo 5 hodin! Zas je to o konkretnim pouziti. Zrcadlovka tehoz vyrobce s dvojnasobnou vydrzi a externi nabijeckou mela baterku nabitou za 90 minut. Atd, atd, atd...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 31.7.201114:47
Moj postoj k problemu NiMH verzus Li­-Ion vychadza cisto z praktickych skusenosti. V mojim Olympuse C­-2 som dlhu dobu najprv pouzival dobijacie AA baterie ­(vystriedal som niekolko typov a znaciek v rozmedzi kapacit 1600 az 2400 mAh­) a tak isto aj dobijaciu Li­-Ion CRV3 o kapacite 1200 mAh. Velmi dolezite je aj to ze som oba typy napajania pouzival v jednom a tom istom fotaku, takze som mal moznost skutocneo objektivne posudit ktora technologia je lepsia. Ten fotak si pri zapnuti ­"cucne­" 1.5A ­(osobne zmerane­) takze tie baterie ­"zmyka­" naozaj statocne.

Ohladom vybusnosti ­- este mi nikdy ziadna Li­-Ion nevybuchla a ani sa neroztavila. Mozno je to tym ze nepouzivam lacne cinske nahrady.

Ale co som chcel napisat ­- s Li­-Ion CRV3 sa mi pracovalo ovela lepsie. Nabijat som ju mohol uplne kedykolvek, nabita bola za 2 hodinky. Ale co je najhlavnejsie, a co ma velmi prekvapilo, je ovela ovela vecsia pomerna vydrz Li­-Ion baterky. Na jednu 1200 mAh 3V Li­-Ion bateriu som dokazal spravit zhruba tolko isto fotiek ako na dve AA plne nabite 2400 mAh ! Takze mozno ze NiMH maju teoreticky lepsiu vybijaciu krivku, ale Li­-Ion ju maju vhodnejsiu do praxe. A to su pre mna tie hlavne dovody preco uprednostnujem Li­-Ion.

Ohladom ceny ­- zalezi od uhla pohladu. Li­-Ion baterky su vzdy aj s nabijackou v cene vyrobku, takze netreba ziadne dalsie investicie. Naproti tomu nabijacie AA baterie si clovek vzdy musi dokupit zvlast, a k nim aj nejaku nabijacku ­(a kvalitne nabijacky nie su lacna zalezitost­).

Inak, v case ked som kupoval R­-CRV3, tak stala aj s nabijackou zhruba tri stvrtiny ceny kvalitnych 4x AA s delta­-U nabijackou ­(2000 mAh Ansmann­).

Takze, navrhujem urobit takyto zaver: Z elektrickeho hladiska su jednoznacne lepsie Li­-Ion, a NiMH zase maju vyhodu v standartnych rozmeroch a jednoduchsej nahrade.
Odpovědět0  0
m_s | 31.7.201115:35
Tak závěr upravím: Teoretické el. vlastnosti jsou převážně na straně na Li­-cokoliv. A úplně nejlepší by byla forma provedení, kde lze použít Li­-cokoliv, nebo NiMH velikosti AA. Ano, NiMH + nabíječku si musíte pořídit, pokud ovšem už dávno nepoužíváte, třeba jako já od dob NiCd 450 ze Slaného. Ovšem tak Li­-cokoliv + nabíječka se musí v ceně fotoaparátu též projevit, pak je otázkou na úkor čeho to je.
Nevím, kde si tehdy své notebookové baterie ­"Usama line­" nechala Sony vyrobit...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.