Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.2.2017, Milan Šurkala, aktualita
O novém organickém snímači Panasonicu jsme psali již několikrát. Nyní se objevují další detaily. Čip bude umět nezávisle snímat běžně viditelné světlo i to infračervené. Oba druhy pak dokáže snímat v plném rozlišení senzoru.
Ozzelot (294) | 12.2.201714:58
mě na tom trochu zaráží, že ta vrstva pro viditelné světlo je první. Abych zachytil jen to viditelné, musím IR ­(na které je citlivý každý snímač­) odfiltrovat. Proto mají všechny snímače před sebou reverzní IR ­(i UV­) filtr. Když jej ale odfiltruji nezbude nic pro druhou IR vrstvu. Z logiky věci by tedy IR vrstva měla být první a to tak, že by zachytávala oboje ­- viditelné i IR a za ní teprve s reverzním IR filtrem vrstva pro viditelné spektrum. Také nevím proč je i Bayerova maska před IR vrstvou ­- to je zbytečná ztráta světla v IR spektru. Nebo to bude ve viditelném umět jen BW? ­(viz foto­) Nějak se mi to celé nezdá. Těším se co z toho vyleze. Tuším, že to bude stejně jen pro průmyslové kamery...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 12.2.201715:24
Dnešní snímače mají IR filtr, protože fotodetektory jsou citlivé na běžné i IR světlo. Nikde ale není řečeno, že tato první organická vrstva je vůbec na IR nějak citlivá. Je to úplně jiná technologie než u dnešních čipů a ta také může mít úplně jinou citlivost na konkrétní vlnové délky. Druhá organická vrstva může mít opět úplně jiné vlastosti a jiné citlivosti.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 12.2.201720:25
Protože mě vůbec nezajímají průmyslové kamery, tak doufám, že z toho vyleze nějaký ultra citlivý snímač pro fotoaparáty, byť by se maximální citlivost zapínala jen pro černobílou fotografii. Myslím si, že dřív než kdy jindy je pro nějakou značku nutné, aby o pořádný krok utekla konkurenci, tak moc nechápu, proč se všechny ty společnosti stále chovají jako jeden velký socialistický podnik. Zrovna malé foto divize v Panasonicu, Olympusu či Fujifilmu na tom budou nejvíc ztrácet, avšak Nikon je dost orientovaný jen na foto, tak ten také může mít problém, nakonec možná největší. Značkám typu Canon či Sony to podle mě může být zcela jedno.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 13.2.20177:59
Treba poriadne citat clanok :­) Pise sa tam: ­""vypínání­" IR záznamu se tak děje elektronicky prací s napětím­". To znamena, ze uz nie je potrebny reverzny IR filter pred bunkami, ale necitlivost cipu na IR sa riadi elektronicky. Laicky sa to da prirovnat k principu WB: namiesto farebneho filtru pred objektivom si bielu vyvazim zmenou citlivosti ­(zosilnenia­) jednotlivych R,G,B farieb.

Samotna bayerova maska nema na snimanie IR az taky negativny vplyv ako by sa mohlo zdat. Cervene filtre su klasicke dolnopriepustne, takze vsetky vlnove dlzky od cervenej a nizsie ­(teda aj IR­) prepustia ­(tam je to jasne­). Zelene filtre su obvykle realizovane ako pasmova priepust, tie IR svetlo podstatne zoslabia. Ale ­(a teraz to bude mozno prekvapujuce­), modre filtre sa obvykle realizuju ako pasmova zadrz, ktora odfiltruje vlnove dlzky od cervenej az po zelenu, takze modru a kratsie prepustia. Ale zaujimave je aj to, ze prepustia aj vlnove dlzky dlhsie ako cervena, takze pre IR svetlo su pomerne velmi dobre priechodne.

Inak mne osobne snimanie viditelneho ­/ IR svetla takymto cipom velmi pripomina princip cipov Foveon X3. Kratsie vlnove dlzky ­(viditelne svetlo­) sa absorbuje v hornej vrstve buniek a dlhsie vlnove dlzky ­(IR svetlo­) sa absorbuje v spodnej ­(hlbsej­) vrstve.
Odpovědět0  1
Choakinek (4686) | 11.2.20170:57
Takže se nám foto svět definitivně přesunul na papír ­(popř. do el. podoby­)? Nikon stále dokola ohlašuje a ruší ohlášení vydání svých tří nových kompaktů, Canon nám ukazuje řezy nových objektivů skrze přihlášené patenty a Panasonic vydává novinky o novém snímači, který zatím vidíme jen ­"na papíře­". Tak to nemá chybu :­-D.
Odpovědět0  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.