Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
11.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Panasonic dnes uvedl nový odolný fotoaparát Lumix FT7 s podporou 4K videa. V této třídě dostává netradičně EVF. Mimo to nabídne i vysoce nadprůměrnou odolnost a možnost ponoru do hloubky až 31 metrů.
Looke (8) | 15.5.201814:05
K diskuzi na velikost a rozlišení snímače nabídnu trošku jiný pohled. Obecně vzato, až příliš často se stává, že rozhodujícím faktorem pro kvalitu je v prvé řadě velikost snímače a teprve v druhé řadě při dané velikosti různě velké rozlišení. Neptejte se mě proč, ale velikost fotodiod prostě není tím naprosto zásadním. Zcela to potvrzuje například srovnání snímačů na Dxomarku, jejichž testům snad můžeme věřit.

A praxe to dle mého názoru potvrzuje také. Tvrdím, že je zcela mylné domnívat se, že obraz z dvanáctimegapixelového snímače velikosti 1­/2,3­" bude zásadně lepší, než ze snímače dvacetimegapixelového téže velikosti. Samozřejmě, že při srovnání výstupů v nativním rozlišení bude obraz ze snímače s nižším rozlišením čistší. Avšak snižte rozlišení dvacetimegapixelového na dvanáct a výstup bude ­- prakticky totožný.

Podle mě do problému jakým čipem osadit FT7 nepromlouval primárně marketing, ale konstruktéři, kteří prostě vybrali to nejvhodnější a cenově nejvýhodnější, co ­"bylo na skladě­" či se dalo někde sehnat. Samozřejmě to musel být vzhledem k požadavkům na rychlost a výkony přístroje moderní senzor a těch už dnes v kategorii 1­/2,3­" moc na výběr není ­(i ty lepší fotomobily mají často snímače třeba 1­/2,55­").

Tenhle Panasonic FT7 je určitě zajímavým, především kvůli elektronickému hledáčku. Jinak kdo si kupuje odolný kompakt, ten už určitě alespoň pár technických reálií týkajících se digitální fotografie sleduje. Vycházím z prostého faktu, že ani na ­"západě­" prostě každý neutrácí částku 450,­- USD každý den a jen tak. Pro běžného fandu vodních sportů jsou tady akční kamery, buď odolné samy o sobě, nebo s pouzdrem, dají se koupit za pakatel. Ne ne, přístroje třídy Panasonic FT7 si kupuje někdo, kdo prostě chce udělat lepší fotky než mobilem a necvaká bezmyšlenkovitě do prázdna, kdo třeba hodně cestuje a bojí se, že by na výletech v přírodě obyčejný kompakt rozbil.

Zkušební fotografie z předprodukčních vzorků FT7, ovšem už v plném rozlišení už jsou k dispozici na zahraničních fotowebech. Osobně k nim řeknu asi tolik, že je na nich už při základním ISO vidět silnější redukce šumu, ale jinak obraz ­"funguje­" téměř i při plném rozlišení, což se prostě u kompaktů s dvacegimegapixelovým mrňavým senzorem nestává. Problém vidím nanejvýš v optice, kde je její ­(ne­)kvalita zejména v rozích daní za její konstrukční typ.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 15.5.201822:35
Odolny fotak je tak trochu neco jako odolny telefon.
Kdyz se u nas na trh dostal sveho casu jako cool novinka treba outddorovy mobil Erricsson R310 :­), prodaval se docela vyborne. Outdoor mobily to bylo proste neco. Casem lidi prisli na to, ze je to vlastne pro naprostou vetsinu z nich zbytecne a je to jen modni vystrelek. Zacli to radeji resit pevnymi pouzdry apod.
Tady to vidim podobne.
Odpovědět0  0
nikto (31) | 13.5.201813:33
Na co mi je taky snimac? Na co 20 Mpx? Kedy si tie opice uvedomia, ze na tak maly snimac a tuto triedu fotakov staci 6 az 12 Mpx??? Uz Nikon ma vo svojom novom outdoore ­"len­" 16 Mpx. Aspon oni nenavysili Mpx...
Odpovědět0  1
Kabe (881) | 13.5.201816:19
Ktere opice?
Odpovědět0  0
nikto (31) | 13.5.201817:44
Tie, ktore sa nahanaju bezhlavo za megapixelmi... niekto ich do toho asi tlaci... trieda odolnych fotakov nie je o navysovani mpx. Bez zvacsenia uhlopriecky snimaca je to chore.
Odpovědět0  1
Kabe (881) | 13.5.201819:36
Aha :­) OK. To mas pravdu, ale uprimne to ze MPx nejsou ­"vsechno­" vi velmi mala cast populace, je to uz relativne odborna zalezitost. Dokonce myslim, ze spousta lidi ani nevi, ze nejake megapixely jsou natoz co udavaji :)
Odpovědět1  2
Milan Šurkala (6623) | 14.5.201813:26
Výrobce to dost dobře ví, to se neboj. Ale ti lidé, pro které je to určené, to neví. Panasonic vyrábí jen to, co většinový zákazník chce. Byl by hloupý, kdyby to nedělal. Když se podíváš na jeho profesionálnější kompakty, které jsou mířeny pro jinou klientelu, tak i ty snímače jsou jiné. Dává to logiku.
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 14.5.201814:17
Já bych si tím tak jistý nebyl. Podle mě se výrobci foťáků stali obětí vlastní pasti ­- pasti z toho důvodu, že vlastně uvádějí na trh výrobek se lživým parametrem. Do té pasti skočili podle mě hned na samém začátku prodeje digitálních fotoaparátů a to sice tak, že hned v úvodu kladli velmi vysoký důraz na parametr rozlišení udávaný v pixelech, megapixelech.

Pak je tu ještě jeden příklad z praxe, který nabourává důvod dávat do fotoaparátu s malým snímačem rozlišení větší než 12 Mpx. A to sice ten, že řada výrobců mobilních telefonů zůstává v parametrech foto modulů na rozlišení cca 12 Mpx ­(např. Samsung­), přestože konkurence ­(např. Sony­) typicky nabízí rozlišení cca 20 Mpx. Mám tomu rozumět tak, že by většinový uživatel mobilního telefonu byl tak vzdělaný, že by v tomto případě chápal bezvýznamnost příliš vysoké hustoty pixelů, zatímco zájemce o kompakt nikoliv? To se mi nezdá ;­-­).
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6623) | 14.5.201814:34
Typický zákazník fotoaparátu raději vezme 20MPx přístroj než 12MPx, to je fakt. Jak sám píšeš, výrobci to příliš propagovali a nyní je to stále u laiků synonymem pro dobrou fotku. Nejsou takoví všichni, ale většina taková je.

Pokud jde o telefony, tak Sony je jedno z mála, kdo má velké rozlišení. Většina ostatních zůstává napříč třídami od low­-endu do high­-endu na 12­-13 MPx, jen málokdy je vidět např. 16 MPx. Je zde ale trochu rozdíl. Fotoaparát není primární funkcí telefonu ­(je ale důležitou­), takže tam 20 nebo 12MPx nemá tak velkou váhu jako u kompaktu, kde je to vedle zoomu v podstatě jediný důležitý parametr. U telefonu máš těch parametrů milion a fotoaparát je jen jedním z mnoha. To, jaké má rozlišení, tedy až tolik lidí neovlivní. U kompaktu ano. Není to tím, že by majitelé telefonů byli vzdělanější než majitelé kompaktů, ale tím, že u telefonů je mnoho jiných ­(a často důležitějších­) parametrů, které se sledují.
Odpovědět0  0
nikto (31) | 14.5.201818:13
Inak vyrobcovia fotakov idu sami proti sebe a este sa cuduju ze dopyt po fotakoch klesa. Ved mnohe mobily maju lepsi vystup ako fotaky :­-­) tak na co mi je fotak? Ja praveze zhanam odolny fotak ale so solidnym vystupom a verte ze je to problem...
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 14.5.201818:46
Oni se nediví a ví, že smartphonům nemohou konkurovat. Už to tu bylo mnohokrát. Lidem výstupy z telefonů stačí a další fotoaparát prostě nepotřebují. Nemají proč za to vyhazovat další peníze. Nejde o kvalitu obrazu, ale o kompaktnost ­(mají to pořád při sobě a výstup je dostatečný­). Nejde o to, že kompakty nenabízí více, ale o to, že smartphony nabízí dost.

Ani třeba LX15 za 1500 Kč by si nekupovali. Z toho by bylo nadšeno pár fotografů ­(a pochopitelně by to mezi nim byl prodejní úspěch­), ale většina lidí by zůstala nadále u smartphonů. Jak už bylo řečeno mnohokrát, mizerné prodeje kompaktů nejsou způsobeny nedostatečnými kompakty, ale dostatečnými smartphony.

Odolný fotoaparát se solidním výstupem může být Olympus TG­-5.
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 14.5.201819:38
Dobrá, úvaha s množstvím parametrů kompakt vs. telefon je asi podstatná, nicméně zkusme nad tím ještě přemýšlet:

Přijde zákazník do nějakého foto obchodu ­(kamenného či ­"virtuálního­") a chce ­(běžný­) levnější kompakt. Shlédne ­(běžné­) kompakty ­- vidí tu neuvěřitelně chudou nabídku ­(řekněme, že si určil nějaký cenový strop ­- zkrátka cca 20 tisíc za profi kompakt by v životě nedal nebo vidí, že profi kompakty mají spoustu tlačítek a koleček a to ho od nich odrazuje­). Tak si logicky řekne, že svůj možný výběr ani nemá s čím pořádně srovnat. Vzpomene si proto na telefony, kde vidí celou řadu telefonů s fotomoduly o rozlišení cca 12 Mpx...

Je tedy v takovém případě 20 Mpx v kompaktu čistě marketingově odůvodnitelné? Podle mě nikoli.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 14.5.201820:06
Jenže ty na to máš jiný pohled. Typický zákazník chce kompakt protože mu nabídne něco navíc než telefon, což je dnes už jen zpravidla zoom ­(proto chudne i nabídka odolných kompaktů, která byla ještě nedávno jedna z mála prosperujících kategorií kompaktů­). Ale řekněme, že chce z nějakého důvodu odolný kompakt.

Pokud tam uvidí třeba 5­-7 modelů a tenhle bude mít 20 MPx, bude to pro něj jeden z argumentů pro koupi. Když navíc koukne na 4,6× zoom a vedle toho bude o něco dražší TG­-5 ­(12Mpx, 4× zoom­), tak jen málokdo sáhne po Olympusu, když FT7 mu dá 20MPx ­(více než má v telefonu­), 4,6× zoom a ještě nižší cenu. Kdyby FT7 měla jen 12Mpx, tak by patrně uvažoval, nač by si to vlastně kupoval, když 12MPx má i v telefonu ­(co by mu to vlastně přineslo, nač by za to měl dávat 10 litrů­) a spíše by začal uvažovat nad tím, že si raději koupí odolný vodotěsný telefon s 12MPx. Nač by kupoval kompakt, když ten má taky 12 MPx? To raději koupí odolný telefon s 12 MPx a bude to mít v jednom zařízení. Je to o tom, že to má vše v jednom. Tahá jedno zařízení místo dvou. To je to, co je důležité.
Odpovědět0  0
nikto (31) | 14.5.201820:36
Ano ti jednoduchsi ludia uvazuju tak ako pisete. Ale najde sa dost aj takych ktori chcu odolny kompakt s kvalitnym vystupom. Mne staci 10Mpx na vacsom snimaci a s 4x optickym zoomom a slusnou vydrzou a hlavne nizkym sumom. Ale nie za 400 eciek.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 14.5.201820:55
Tak za prvé, ti lidé nejsou jednodušší, nedělejte z nich blbce. Prostě se o to do detailu nezajímají a nižší kvalita jim stačí. Já kdybych si kupoval třeba... reprobedny k počítači, tak věřím tomu, že jakýkoli znalec audiotechniky by mě měl jistě za největšího idiota všech dob, protože za prvé tomu nerozumím ­(nevěnuju se tomu a nechci se to učit­) a za druhé, stačí mi i nějaké základní stereo. A nemyslím si, že jsem idiot. Jen to chci nějak základně používat, nerozumím tomu a nechci tomu rozumět. Vyberte si jakoukoli jinou kategorii produktu, které se nevěnujete, ale potřebujete ji používat, ať už je to audio, auto nebo třeba vysavač. Jistě v nějaké oblasti budete laik a nebudete řešit první poslední, vystačíte si jistě s nějakou základní funkčností, nad kterou odborník bude ohrnovat nos. To, že nerozumíte všem detailům produktu, kterému se nevěnujete, z Vás ještě nedělá blbce.

To, že chcete Ferrari za cenu Fabie ­(s nadsázkou­), je bohužel Váš problém. Ty ceny se pohybují někde jinde a prostě budete muset přitlačit. Nejblíž Vašemu zadání je TG­-5 za 480 EUR. Už za dnešní ceny se ta výroba výrobcům moc nevyplácí, levnější to bude jen těžko.
Odpovědět2  0
nikto (31) | 14.5.201822:30
Asi ste ma nepochopili :­-­) ja nerobim z ludi blbcov. Niktoneovlada vsetko, ale na to je obchodnik, aby menej znalym pomohol a vysvetlil. Ak by mal rozum a dal rozumne argumenty, nie jeden zakaznik by si dal poradit a nekupoval by 20mpx kompakt s objektivom velkosti ceruzky, ale by si mozno aj nieco priplatil a uz mal solidnejsi a lepsi fotak trebars ­"len­" s 10mpx ale vacsim cipom a kvalitnejsim objektivom.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 15.5.20187:58
Jenže takhle to prostě nefunguje, opravdu ne. To se opravdu má výrobce spoléhat na profesionalitu prodavačů, kteří jeho produkty prodávají? Byl by blázen, kdyby něco takového dělal, fotoaparáty se prodávají v mnoha různých typech obchodů a idea toho, že v každém z nich bude profík, je bohužel naivní. Pokud nemá pod kontrolou prodejní kanál ­(a to opravdu nemá­), musí spoléhat na ­"víc proužků, víc Adidas­", protože to je to, co v této kategorii prodává. V kategorii kompaktů je mnohem častější přístup, že se nejprve koupí a až pak se zjišťuje, proč to ­(ne­)funguje.

S tímto přístupem byste svět fotoaparátů jako výrobce opustil ještě mnohem dřív, než se to běžně děje. Musíte dávat lidem to, co chtějí ­(nebo jim dát něco, co ani nevěděli, že chtějí­) a každý produkt má jinou cílovou skupinu. Nelze použít tutéž strategii v běžných kompaktech, profi kompaktech a třeba zrcadlovkách. Jinak řečeno, nízké rozlišení můžete použít jako tahák u profi kompaktu a bude to fungovat, totéž ale nebude fungovat u běžného kompaktu. Můžete se jim pokusit to vysvětlit, ale bude to velmi namáhavý boj s malým účinkem. Plácnete tam 20MPx senzor, nic vysvětlovat nemusíte a prodává se to.
Odpovědět2  0
Choakinek (4680) | 15.5.201812:29
Tomu všemu rozumím a nemám k té argumentaci výhrad. Nyní zkrátka jen nevím, jestli si rozumíme. Já jen zpochybňuji smysl té marketingové strategie, nic víc. Čili v prvním případě lze hovořit o promyšleném marketingovém postupu, který skutečně podpoří prodeje, pokud jeho výstupem bude, že kompakt obdrží 20 Mpx na malém snímači, naopak ve druhém případě pak lze hovořit o hrubém omylu ­(z nějakého důvodu­), který třeba prodeje nesníží ­(bude­-li zvoleno 20 Mpx místo 12 Mpx­), ale prokazatelně zhoršuje kvalitu výstupu a prodeje to nepodpoří.

Problém je, že pro druhý případ už existuje řada argumentů, které zkrátka nelze ignorovat. Některé jsem uvedl, ale existují i další.

Např. i naprostý laik podle mě dnes chápe rozdíl v kvalitě výstupu mezi DSLR a kompaktem s malým snímačem. Když v případě DSLR uvidí dnes typických 24 Mpx a v případě kompaktu 20 Mpx, nevěřím, že bude tak zcela přesvědčen o tom, že kompakt v rozlišení fotky tak těsně dotahuje DSLR. 12 Mpx pro kompakt by tak dnes dávalo mnohem větší smysl i pro laika.

Další poměrně zásadní argument je ten, že opravdu nevím, jak mám jako na promyšlenou marketingovou strategii nahlížet na jev, který byl poměrně běžný v minulých letech, kdy hodnota Mpx v kompaktech čas od času, rok od roku hopsala nahoru, dolů, nahoru dolů... to bylo takové to 14 Mpx, za rok 12 Mpx, pak třeba 18 Mpx, za rok 14 Mpx atd. ... v zásadě šlo vždy o stejné či podobné řady kompaktů s malým snímačem pro stejnou či podobnou cílovou skupinu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 15.5.201812:58
Právě že nešlo. Tohle hopskání rozlišení si můžeš všimnout spíše u profi přístrojů, tedy tam, kde už o tom člověk něco ví. Krásnou ukázkou je právě ten Panasonic, kde to jde vidět i u 1­/2,3­" modelů. Zatímco profesionálněji zaměřené FZ150, FZ200, FZ300 mají 12Mpx 1­/2,3­" senzor ­(tohle je kategorie pro lidi, kteří o tom něco vědí­), tak stejně tak velké ultrazoomy cílené na laiky, kde jsou důležitá velká čísla, jsou na tom jinak. FZ62, FZ72 a FZ82 už nemají 24× zoom, ale 60× zoom a pokud jde o rozlišení, nemá 12MPx jako výše zmíněné modely z podobné doby, ale 16, 16 a dokonce 18 MPx. Jeden a tentýž výrobce, obojí jsou ultrazoomy podobné velikosti, ale cílení je jiné a od toho má i jiné parametry. Jistě nevěříš tomu, že Panasonic si je vědom výhod nízkého rozlišení u FZ150­-FZ300, ale nějaký zázrakem na to tentýž Panasonic zapomíná u FZ62­-FZ82.

Pokud jde o laika a to, čeho si je vědom, zde máš prostě velmi zkreslené vnímání tím, že ty tomu rozumíš a zajímáš se o to. Tvůj základní problém a v podstatě drtivé většiny čtenářů tady je v tom, že se nedokážete vcítit do řadového zákazníka, který se o to nezajímá a chce to jen používat.

Vezmi si jakoukoli kategorii produktů, které nerozumíš a zkus popřemýšlet, jak bys to asi kupovat, když o tom nemáš ani páru. Třeba bys šel kupovat.... já nevím... žehličku, fritovací hrnec, troubu, kávovar, horské kolo, tiskárnu, router, kancelářskou židli, matraci do postele, televizi,... Opravdu víš, co který parametr každých těchto produktů znamená, jak moc se projevují v praxi, které číslo je jen lákadlo a které má skutečnou váhu? Rozumíš všem těmto produktům opravdu tak dobře, abys bez problémů udělal to nejlepší rozhodnutí? Určitě ne. Tak nepředpokládej, že ostatní tomu u fotoaparátů rozumí stejně jako ty.
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 15.5.201823:22
"Jistě nevěříš tomu, že Panasonic si je vědom výhod nízkého rozlišení u FZ150­­-FZ300, ale nějaký zázrakem na to tentýž Panasonic zapomíná u FZ62­­-FZ82.­"

No tomu samozřejmě nevěřím, ale podstata problému spočívá v tom, zdali Panasonicu použití 20 Mpx snímače u FZ62­-82 opravdu zvedne prodeje těchto přístrojů oproti tomu, kdyby tam dal 12 Mpx snímač. V realitě současného světa. O to právě jde.

Co se týče realistického pohledu na DSLR a kompakt, tak vycházím z řady diskuzních příspěvků ­(pochopitelně mimo Digimanii­) od lidí, o kterých bych řekl, že jde o laiky a kteří si zároveň moc dobře uvědomovali rozdíl mezi kompaktem a DSLR. Nepodceňoval bych v tomhle ohledu veřejnost ;­-­).

"Vezmi si jakoukoli kategorii produktů, které nerozumíš a zkus popřemýšlet, jak bys to asi kupovat, když o tom nemáš ani páru.­"

Pokud ta věc není vysloveně za pár korun, snažím se o ní něco dozvědět. Uvedu jeden již poměrně starý příklad. Chtěl jsem jednou sluchátka k telefonu a vůbec nic jsem o nich nevěděl. No tak jdu do kamenného elektra a teď tam tak koukám na tu nabídku a vlastně jsem vůbec nevěděl, které koupit, tak jsem odešel s prázdnou. Nakonec jsem si o tom musel leccos přečíst na internetu, abych konečně nějaké vybral :­-­). Možná kdyby obsluha toho elektra nebyla tak laxní a oslovila mě s dotazem, zdali nepotřebuji poradit, možná bych dal na jejich doporučení. Já obvykle obsluhu neoslovuji.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 15.5.201823:53
Ano, myslím, že 20MPx rozlišení přinese Panasonicu více prodejů, než kdyby to mělo 12. Prostě ta cílovka je trochu jiná a kupují to zejména ti, pro které by ta 12 tam byla negativum, ne pozitivum. Kdo tomu rozumí, bere zpravidla FZ200­/FZ300, protože současně ví, že to má rozumnější zoom a lepší světelnost.

Diskuzní příspěvky. No tady je totiž zakopaný ten pes. Tím se nemůžeš řídit. To je jen část lidí, ale ne většinový uživatel. Lidi, kteří si něco zjišťují, takových moc není. A pokud jdou pro radu, stejně mají svoji hlavu a jdou si často jen pro potvrzení svého názoru. Lidi si bezmyšlenkovitě kupují i auta za stovky tisíc ­(a ještě hůř, pokud jsou ojetá­), natož kompakt za 10. Opakuji to posté, nehodnoť ostatní podle sebe. Lidé se chovají různě, a to, že ty se snažíš něco si zjistit, neznamená, že to dělají ostatní ve stejné míře. Nedělají. Většina to prostě nedělá. Pochop už konečně, že lidé se chovají jinak než ty.

Já bych z diskuzí také mohl říci, že lidé se o to zajímají. Jenže to je blbost. Jasně, v diskuzích je ten výběr lidí, kteří se o to zajímá. Otázkou ale je, kolik lidí v té diskuzi není, protože se o to nezajímá. A to budou naprosto odlišná čísla.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 16.5.20180:35
Ano.
navic vetsina lidi ma na haku, jak moc je to rozumny kup v porovnani s jinymi ...proste si nechaji doporucit od znamych ci prodavace pripadne hodnoti vystup zarizeni vzhledem k svym predstavam.
A vzhledem k tomu, ze dostupnost standard kvality vystupu v poslednich letech stoupa, vetsina lidi je spokojena vlastne se vsim.
Spousta tady z vas rozumi technickym vecem a je skoro jsite, ze klidne naleti treba pri koupi luxusniho obleceni pro manzelku, kdy daji na jmeno firmy a treba vubec nevyhodnoti, ze zbozi je stejne jako to, co prodavaji ­"Ťamani­" a nebo nakupuji uplne odporne nekvalitni potraviny svym detem­(tady vlastne ani jina moznost neni­) ... proste nemuze kazdy vedet vsechno.
Odpovědět0  0
nikto (31) | 14.5.201818:07
Ale tym ludom to treba povedat, vysvetlit. Nie je problem urobit porovnavaci test a ukazat ludom ako sumia tieto male snimace. Taktiez odolne fotaky sa pouzivaju v specifickych podmienkach a vyrobcovia by prave pri nich mali poukazovat na nezmyselne nahananie za mpx. Ale suhlasim, ze stado pocuva na vysoke mpx :­-­)
A len ti zdatnejsi vedia, ze nie je to len o mpx :­-­)
Prajem pekny den a uvital by som porovnavaci test odolnych fotakov. Co Vy na to?
Odpovědět0  1
stn35 (205) | 12.5.201815:35
s touto velkostou snimaca to bude len dalsia mydlova krabica v rade.. bol by tam potencial pri pouziti 1´´ snimaca ako spomenul kolega vedla.. to uz aj samsung S9+ spolu s huawei P20 pro da ovela krajsie fotky ako toto..
Odpovědět4  0
Choakinek (4680) | 11.5.201822:58
No, když už, tak tomu mohli dát ten snímač o velikosti 1­", jako té řadě kapesních ultrazoomů ­(TZ100...­). Pochopitelně by to ovšem znamenalo vyvinout nový periskopový objektiv a to se jim asi nechtělo ­(tento má stejné parametry jako např. také odolný Lumix DMC­-FT6­).
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.