Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
26.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Yosuke Yamane z Panasonicu se v rozhovoru pro Imaging Resource rozpovídal o plánech divize fotoaparátů. V dnešní problematické době byl poměrně optimistický a potvrdil další život systému Micro Four Thirds.
Choakinek (4686) | 26.8.202017:02
"... Naopak menší kompaktní modely jsou ohroženy smartphony ­(např. řada GX­)...­"

"... že moderní smartphony hodně snižují zájem i o takové fotoaparáty, jako je Lumix LX100 II...­"

Tohle mě opravdu zaráží. V jiné oblasti nevytlačuje např. výroba motocyklů výrobu např. traktorů.

Vůbec to není o nějaké kvalitě výstupu, to úplně vynechme.

Mimochodem když už jsme u kvality výstupu, tak vězte, že některé tzv. smart TV vylepšují i výstup fotografií a to poměrně sofistikovaným ­"oblbovákem­". I na běžném full hd monitoru si lze často všimnout, že zejména rohy výstupu z ultra wide foto modulů ze smartphonu nestojí ani za starou bačkoru, zatímco na 4K­(!­) TV vlastnost vylepšující rozlišení tento neduh opraví, takže tam výstup z těchto víceméně velmi nekvalitních foto modulů vypadá poměrně obstojně. S tímhle už foťák boj o kvalitu výstupu nemůže nikdy vyhrát :­-­(.

Je to o tom, že zejména telefon a systém s výměnnými objektivy jsou dvě zcela rozdílné věci. A tedy pokud někdo používal systém s výměnnými objektivy a přešel na smartphone, tak je v podstatě jasné, že dotyčný používal systém s výměnnými objektivy velmi podobně jako by používal­/jako používá smartphone, protože jen a pouze takový přístup by setřel zásadní rozdíly mezi těmito přístroji.

A nyní se tedy nabízí otázka, jestli prodejci a výrobci systémů s výměnnými objektivy udělali dost pro to, aby uživatele ­(který přešel na smartphone­) systém s výměnnými objektivy naučili používat ;­-­). Tam někde bude zakopán pes ­- v aplikaci sofistikovaného marketingu ­(který neproběhl­) a místo něj existoval jen tradiční stupidní marketing.
Odpovědět3  1
blue.sun (754) | 26.8.202019:25
Motocykly a traktory mají co do účelu opravdu velmi málo společného. Moderní smartphone a fotoaparát naopak velmi hodně. Tvé srovnání je mimo, ale to i zbytek komentáře.
Systém s výměnnými objektivy, ať je sebekompaktnější, prostě pořád tvoří obří sestavu prvků. Moderní smartphone má tři, čtyři objektivy rovnou v sobě, kvalita výstupu je pro uživatele postačující, proč by tedy s sebou měl tahat kilo nebo více fotovýbavy, když mu stačí 200 gramů? Spousta lidí ze světa fotografie stále zapomíná, že jen pár procent fotících to dělá za účelem nějaké kvality fotky. Zbytek chce zachytit a sdílet zážitky, sdílet je hned, ukázat všem. Bez složité techniky. S tím nikdo nic neudělá. Opravdu netuším, jaký marketing by to mohl zachránit, protože takový prostě neexistuje.
Odpovědět3  0
Choakinek (4686) | 28.8.20200:12
Jak jsem psal: Je to stejné či podobné pro toho, kdo systém s výměnnými objektivy používá jako smartphone. Takže princip sofistikovaného marketingu by spočíval v tom naučit lidi používat to jako foťák a nikoliv jako smartphone.

Jinak jsou oba typy přístrojů zcela odlišné: ergonomie, vzhled, vlastnosti, uživatelské možnosti... všechno!
Odpovědět1  1
blue.sun (754) | 28.8.20208:11
Hele, beru to. Jsi nadšenec, a ještě extrémní fanoušek Panasonicu. Takže tvé závěry chápu. Jenže jsou naprosto mimo realitu vnímání běžných lidí. Proč by se měli chtít učit dělat věci složitě, když to s mobilem jde jednoduše?
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 29.8.202018:35
S mobilem se nefotí zase tak jednoduše. Kdo se foťák naučí používat, fotí s ním mnohem snadněji, než s telefonem. Plus má k dispozici mraky možností navíc. Ergonomie telefonu, jakožto i foto aplikací stojí často za starou bačkoru, se systémem s výměnnými objektivy se to vůbec nedá srovnat. Také si uvědomme, jakými možnostmi disponují telefony, které jsou skutečnou cenovou konkurencí pro foťáky ­- že to často není žádná sláva. Naopak dnes může být nějaký pár let starý foťák často i levnější, než některé ­(drahé­) telefony. A hlavně na nich se prezentuje, kam to ve focení mobily dotáhly daleko.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 26.8.202016:16
"... O nástupci LX15 nebyla řeč...­"

To ani nestojí za řeč :­-­).

Tak jo, pomalu si začínám hrát s myšlenkou na založení muzea digitálních fotoaparátů :­-­).
Odpovědět1  1
Pavel Matějka (1041) | 27.8.20207:23
Kdo by se na ně chodil dívat?
Odpovědět0  1
Puppy8 (858) | 27.8.202010:51
Zrovna LX15 je ideální kompakt jako doplněk k velkému foťáku. Mobil ho nenahradí ani omylem.

Bohužel trend je jasný, takže časem FF nebo nic. Stále sice používám Sony APS­-C, ale i tam je jasné, kam to povede. Přitom poměr velikost­/váha­/kvalita­/cena je pro mě stále lepší, než FF za minimálně dvojnásobek ceny ­(o cenách v ČR už neuvažuju vůbec­), když bych měl pořídít stejné objektivy.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 28.8.20200:20
Přesně tak. Já těm manažerským kecům zkrátka nevěřím. Jejich ujištění o zachování např. MFT platí jen omezenou dobu, kterou samozřejmě nedefinovali.

Nakonec zbude jen FF, navíc marketingově prezentovaný jen jakoby pro video a o fotografii se budeme bavit až u větších formátů snímačů ­(typicky středoformát­).

To je v podstatě stav prohrané bitvy. Naprostý debakl!
Odpovědět3  1
jardaOMD (104) | 28.8.20204:15
Treba to bude uplne jinak. Tipuji, ze fotaky pujdou dost do kytek obecne. Nevim jak vas tady, ale me teda predstava foceni zarouskovanych bytosti pod duhovymi vlajkami klanejicich se cernochum, muslimum ci romum dost nelakaji a tak nejak se to na me chuti fotit projevuje uz par mesicu. A pri rychlosti tohodle kolapsu nasi spolecnosti tu moc jineho k foceni za chvili snad ani nebude. Navic je tady vseobecna digitalizace cehokoliv, umela inteligence je mozna prolnuta s biotechnologiemi vice nez si umime predstavit. Ti opozdenejsi si stale mysli, ze takhle zni nejake silene konspiracni teorie. Ja teda netvrdim nic konkretniho, ale rekl bych, ze opak je pravdou. Pred par lety jsem zasnul, jak je zajimave vymysleny sci­-fi Westworld, dnes mi prijde ze tu bude za chvili ­"Westearth­" Jsem presvedcen, ze neni az tak daleko doba, kdy fotaky budou fakt k nicemu, protoze kdejaky patentovany ­"HUMANBOT01­" ­(patentovanim soji ci kukurice to urcite neskoncilo­) si ty vzpominky bude ukladat jinak, kdykoliv si je ozivi a jedinecnost fotografie a fotografii zpusobeneho zazitku na jedinecneho divaka­-cloveka bude ta tam, neb humanobot01 bude kazdy stejny navic zrejme kompletne unifikovany. To je cesta jak zvladnout mnozeni populace a nezbidacit planetu. Ale nebudu vas strasit, mozna je i jina cesta a naopak fotit se bude mnohem vice a nejvice cool budou zase Leicy.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1041) | 28.8.20207:06
Ona se taky blíží doba, kdy kliknete na mapu Google, určíte směr, osvětlení, případně osoby a ekvivalentní ohnisko a dostanete obrázek... Jo, zní to možná jako scifi, ale podle mě to bude tak do patnácti, dvaceti let. A vzhledem k tomu, že v té době už budeme všichni jen konzumenti internetu a jakékoli vlastní příspěvky budou nemožné, protože bychom náhodou mohli zveřejnit něco proti systému, nebude to doba nikterak veselá.
Odpovědět2  0
blue.sun (754) | 28.8.20208:35
Patnáct let? Jsi hodně opatrný.
Odpovědět1  0
jardaOMD (104) | 29.8.20201:27
Ja myslim, ze nas nechaji mluvit ci psat. Postupne z vyznamnych mist odstrani ty ­"zavadne­", coz se ostatne deje jiz takrka masove ­(napr.cancel culture­) a naprosta vetsina populace bude unifikovana nebo mimo pole zajmu ­(treba nejaky zapadly kmen krovaku­). A vzhledem k te unifikovanosti nebude zajem psat neco, co by nebylo dobre psat, Ostatne ono je to videt uz dnes velmi dobre. Napr. pokud si nekdo umi spocitat 1+1 a tedy vi, co je tohle s tim kovidem za saskarnu a nechtel by pouzivat rousky, tak neuspeje. Spoluobcane mu to nedovoli. Je to krasne videt uz nyni ve vetsich mestech, obyvatelstvo je vetsinove zpakarneno. A to nejspis jeste nejsme ve stavu, kdy by byla AI propojena s nasim vedomim. I kdyz mozna uz neco takoveho probiha, jeden nikdy nevi.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 29.8.202018:41
Neviděl bych to tak černě. Než nastanou Vámi popisované scénáře, systém se vyčerpá, lidé jej odmítnou a iniciují zásadní společenské změny.
Odpovědět1  0
jardaOMD (104) | 30.8.202022:05
Myslim, ze ne. Ono totiz: ­"nejsou lidi­".
Jedine pak jeste dalsi moznost neco ve stylu Caligula nebo r.1419 v Praze.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.