Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panoramatická fotografie snadno a rychle

11.10.2010, Michal Srna, návod
Rychlé a jednoduché pořízení panoramatické fotografie pouze s fotoaparátem, stativem a SW, který je k dispozici zadarmo. Pokud jste panorama nikdy nevyzkoušeli kvůli komplikovanosti celého procesu, je článek určen přímo vám - začátečníkům se základní výbavou.
Samotný proces fotografování panoramat je pro fotografa velice příjemnou záležitostí, panorama nejde "odbýt" rychlým cvaknutím. Vše musí být pečlivě připraveno a promyšleno. O to více budete mít hřejivý pocit na duši, když večer pořízené snímky poskládáte do úspěšné panoramatické fotografie.

Snímání dílčích fotografií pro panorama je celý proces, kde chyba v jakémkoliv článku vede ke komplikacím při finálním slepování v PC. Nenechte se však odradit, celý proces není příliš složitý, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Popíši zde základní kroky při fotografování - podle toho, jak se mi osobně osvědčily. Můžete se jich držet, můžete je zdokonalit či změnit. Je to na vás, zde uvedené rady budou však vhodným "startem" pro každého začátečníka.


Než začneme...


Než přejdeme k samotnému procesu fotografování, je důležité uvědomit si několik základních fakt.


1. Zrádné slunečné počasí

Jedny z nejhezčích panoramatických fotografií vznikají za slunečného počasí (ráno či večer). Krajina je v tuto denní dobu nádherně prosvícena a dlouhé stíny dodají celé panoramatické fotografii na "hloubce" a atmosféře.

Zároveň je však pořízení takové panoramatické fotografie velice zrádné. Před tím, než začnete samotný proces snímání jednotlivých fotografií, které budou tvořit panorama, je důležité si celkový záběr dobře rozmyslet. Pro začátek doporučuji volit záběry, kde budete mít Slunce za sebou či jen minimálně z boku a nebude nijak výrazně zasahovat do celkového panoramatu.

Představte si, že budete fotografovat zprava doleva - expozici si nastavíte tak, aby na většině fotografií byla ideální. Poté budete při snímání postupovat stále více doleva, až se dostanete postupně ke Slunci. Fotografie v té oblasti budou však silně přeexponované a modrá obloha bude již pouze bílá. Chce to buď myslet dopředu a již první snímek lehce podexponovat (lehké podexponování fotografie je vždy lepší než přeexponovaná fotografie s přepaly) nebo se z počátku daným situacím vyvarovat a fotografovat "se Sluncem v zádech".


Přeexponovaná obloha na levé straně, přestože spodek snímku je exponován korektně
Příčina: Slunce svítilo již příliš z boku

Celý proces usnadní snímání do formátu RAW, díky němuž budete schopni případně vyrovnat expoziční rozdíly s nižší ztrátou kvality, než kdybyste fotografovali pouze do JPEGu. Dalším faktem, který je nutný si dopředu promyslet, je použití polarizačního filtru.


2. Polarizační filtr ano, ale s rozumem

Použití polarizačního filtru v krajinné fotografii je nezbytnou záležitostí - modré obloze dodá na sytosti, odstraní odlesky, zvýrazní barvy. U fotografování panoramat je však potřeba se mít na pozoru. Efekt polarizačního filtru značně závisí na úhlu vůči Slunci, a proto si dobře rozmyslete, zdali jej použijete.

Z vlastní zkušenosti bych nedoporučoval používat polarizační filtr pro panoramata pokrývající více než 100° - 120° záběru (pokud je na fotografiích modrá obloha). Jedním z částečných řešení pro menší úhly záběru je natočení filtru tak, aby efekt polarizace byl méně znatelný a bylo dosaženo rovnoměrnějšího jasu modré oblohy. Pokud byste polarizační filtr použili např. pro 270° panorama, na obloze by vznikly tmavší a světlejší oblasti, podle síly efektu polarizace, což není žádoucí.


180° panorama - oblast největšího efektu polarizace (červeně) a minimální polarizace(modře)
Příčina: použit polarizační filtr

Jestli vám jde pouze o zvýraznění a ztmavení modré oblohy, doporučuji raději volit šedý přechodový filtr, s kterým tento problém mít nebudete.


3. Pozor na širokoúhlá ohniska objektivů

Pokud váš zoom objektiv disponuje širokoúhlým ohniskem < 25 mm (35EQ), doporučuji trochu zazoomovat a použít ohnisko o trochu delší. Vyhnete se případným problémům při slepování výsledného panoramatu z důvodu soudkovitého zkreslení každé fotografie, které se často objevuje u širokého ohniska. Budete sice muset pořídit o pár fotografií více, ale za bezproblémové slepení výsledného panoramata tento krok zajisté stojí.


Soudkovité zkreslení na širokých ohniscích (vpravo) může zkomplikovat proces slepování