Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
11.10.2010, Michal Srna, návod
Rychlé a jednoduché pořízení panoramatické fotografie pouze s fotoaparátem, stativem a SW, který je k dispozici zadarmo. Pokud jste panorama nikdy nevyzkoušeli kvůli komplikovanosti celého procesu, je článek určen přímo vám - začátečníkům se základní výbavou.
milos22 | 26.1.201112:32
Já jsem se taky domníval, během zoufalého hledání kde je problém, že jsem všechna odstranil, ale nakonec jsem našel to poslední. Měl jsem složku s fotkami uloženou na ploše a poslední znaménko bylo v mém uživatelském jménu. :­-DD. Ale mimochodem, celý včerejší den jsem se pokoušel slepit v Huginu čtyři dílčí obrázky velkého plánu a protože zařízení kterým to fotím neukládá v EXIFU parametry objektivu a navíc snímací čip má uhlopříčku 61 mm, musel jsem parametry zadávat po přepočtu ručně. Absolutní neúspěch. V zoufalství jsem stáhl Microsoft ICE a protože si o M­-softu nedělám žádné iluze čekal jsem nějaký shit. Na první pokus skládačka téměř dokonalá a po dvou,třech experimentech v záložce Camera Motion naprosto stoprocentní.Nevím sice jak si poradí s fotkami z exteriéru, mám na mysli odstranění vinětací jednotlivých snímků, což zase zvládá Hugin perfektně, ale pokud jde o spasování s minimální námahou je ICE perfektní.
Odpovědět0  0
steparik | 14.1.201121:10
Dobry den,
v prvom rade by som Vam chcel podakovat za tip na zrejme kvalitny, jednoduchy a free program na upravu panoram. Zrejme kvalitny pisem preto, ze sa mi zial nepodarilo vyexportovat ziadnu panoramu. Vzdy po spusteni zlepovania fotiek mi program zobrazi nasledovne chybove hlasenie:
"C:­\Program­\ Files­\Hugin­\bin­\nona ­-z PACKBITS ­-r ldr ­-m TIFF_m ­-o dsgfd ­-i 0 C:­\DOCUME~1­\martin­\LOCALS~1­\Temp­\hug4E.tmp
ContractViolation:
Precondition violation!
Unable to open file ­'C:­\Documents and Settings­\martin­\Desktop­\T­"

Skusal som tento text vlozit aj cez hlasenia chyb na stranke tvorcu programu, ale nakolko neviem tak dobre po anglicky, tak som mal problem sa v nej zorientovat.
Vedel by mi prosim, niekto poradit, v com moze byt chyba?
Dakujem, Martin
Odpovědět0  0
Michal Srna (96) | 14.1.201122:34
Dobrý den,
pokud jste postupoval podle návodu ­(včetně přidání nutného .exe souborů­), tak nevím v čem by mohla být chyba. Fotografie, které lepíte, máte na disku C: ­(plocha Win atd.­)? Jaké máte Windowsy?
Odpovědět0  0
milos22 | 26.1.201110:21
Měl jsem velmi podobný problém. Po dost zdlouhavém bádání jsem přišel na to, že Hugin je mimořádně ­(!!­) háklivý na interpunkční znaménka a to nejen v názvu snímku, ale i kdekoliv v popisu cesty ke snímku.
Odpovědět0  0
steparik | 26.1.201110:33
Ďakujem za pomoc, tiež ma to napadlo a myslel som si, že som poodstraňoval všetky interpunkčné znamienka, ale je dosť možné, že to tak nebolo. Doma vyskúšam.
Odpovědět0  0
steparik | 1.2.20119:27
Ďakujem Vám za rady, preinštaloval som systém a dal som si veľký pozor na interpunkčné znamienka a veru podarilo sa mi vďaka Huginu spojiť jednu panorámu, ktorú som zatiaľ nespojil poriadne cez žiadny program.
Takže ďakujem za tip na výborný a pritom jednoduchý program.
Odpovědět0  0
4oldster (10) | 4.4.201122:59
Pokud se vyskytuje problém, doporučuji raději přeinstalovat. Celá nová instalace Huginu vč. zkopírování onoho ­"autopano­-sift­-c.exe­" souboru do složky ­"Hugin­\bin­" zabrala jen 15 minut a je plně funkční. Pracuje zcela OK.
Odpovědět0  0
lemon25 (4) | 30.12.201022:45
Zajímalo by mě jak je na tom zoner? Tedy proč by člověk využívat tento program když to samé zvládne zoner? respektive v čem je lepší než zoner? Díky
Odpovědět0  0
Michal Srna (96) | 30.12.201022:54
Ahoj, Zoner ­"zvládne­" jen něco, z osobní zkušenosti jsem za určitých podmínek se Zonerem dosáhl dobrých výsledků, ale za jiných podmínek to Zoner již nezvládal. Lepení panoramat je pokaždé jiné a záleží, jak se který program dokáže vypořádat s různými panoramaty a Hugin mi osobně přijde úspěšnější, čímž nevylučuji, že Zoner lepit neumí... Možnostmi nastavení Hugin též převyšuje Zoner.
Odpovědět0  0
Vladimírv (4oldster) | 15.10.201016:31
Přidávám své vlastní zkušenosti s tvorbou panoramat. Vykoušel jsem celou řadu různých SW. Microsoft ICE mi plně vyhovuje pro svou jednoduchost a ­"blbuvzdornost­" viz. http:­/­/research.microsoft.com­/en­-us­/um­/redmond­/groups­/ivm­/ice­/
Jelikož není placen, doporučuji jeho vyzkoušení. Lze s ním pracovat v několika zobrazovacích módech ­(perpektiva, cylindrické, sférické­), umí si sám roztřídi i zorientovat fotky. Není náročný na obsluhu a poskytuje slušné výsledky. Komunikuje i s dalším SW v 3D ­- Photosynth.
Osobně mne nejvíce zaujal SW PTGui nebo PTGui Pro, viz http:­/­/www.ptgui.com­/news­/. Jeho plná verze je ale placená ­(79 EUR nebo 179 EUR­).
Práve SW popisovaný SW Hugin mi připadá jako velmi zdařilá kopie PTGui a ještě k tomu komunikuje v i CZ. Pokud uživatel správně pochopí základní finty editace panoramat , lze tytvořit skvělé výsledky. Chce to jen fotit a trénovat v editoru. Výsledky se brzy dostaví.
P.S. Pouze se mi zatím nepodařilo úspěšně instalovat soubor ­"autopano­-sift­-c.exe­". Chyba byla asi nejpravděpodobněji ­"mezi židlí a klávesnicí­", takže budu zkoušet dále. Pokuď někdo podáte pomocnou ruku jak rozchodit onen exe soubor, ušetříte mi vzácná čas. Všem Panoramamakerům přeji radost z jejich slepenic.
Odpovědět0  0
Michal Srna (96) | 15.10.201020:01
Ahoj, jsem rád, že se článek líbí. autopano?­-sift?­-c.exe se nijak neinstaluje, pouze tento soubor zkopírujete přímo do složky ­"bin­" nacházející se ve složce, kam se Hugin nainstaloval :­-)
Odpovědět0  0
Jardaj | 12.10.20108:34
Krásně jasně popsán celý proces. Je jednoduché v Zoneru na 3 kliknutí slepit jakékoliv fotky, ale když člověk ví, jak to funguje a jak je důležitá příprava, je to na výsledku vidět.
Jinak doporučuji pozornosti free soft od Microsoftu ­(Microsoft má jednu laboratoř, která produkuje neuvěřitelně zajímavé věci a v rámci vývoje je uvolňují zdarma­) Microsoft ICE. Neuvěřitelně propracovaný soft. Nasypou se do něj fotky a on si úplně sám ­(zatím jsem nezažil chybu, zatímco u Zoneru občas musím ručně upravit body­) zanalyzuje fotky, určí kam která patří, přepočítá chyby objektivu, chyby pohybu fotoaparátu při focení, srovná expozice a pak už se dá donekonečna experimentovat s druhy projekce, natočením atd.
Odpovědět0  0
Michal Srna (96) | 12.10.20109:44
Díky za poznámku, tento software jsem neznal, mrknu na něj :­-)
Odpovědět0  0
nezaregistrovany | 12.10.201012:16
Já ho používal i v beta verzi a abych pravdu řekl, vždy mě dal nejlepší výsledky z programů dostupných zdarma a předčil i mnoho komerčních programů.
Nejlepší byl vždy Autopano a ICE bych zařadil klidně i hnedka za něj ­(spolu s Photoshopem­). Zoner byl na tohle vždy slaboučký, jak je to v posledních dvou verzích nevím. ICE doporučuji kudy chodím :­-)
Odpovědět0  0
Milan_Pučelík | 12.10.201012:45
Dobrý den, nemůžete sem hodit link na program ICE.

Děkuji M.Pučelík
Odpovědět0  0
Jardaj | 12.10.201013:40
http:­/­/research.microsoft.com­/en­-us­/um­/redmond­/groups­/ivm­/ICE­/
Zoner se v posledních dvou verzích ­- 11 a 12 naučil lokálně deformovat zdrojová fota a odstraňovat posunuté prvky tak, aby v panoramatu navazovaly bez ­"duchů­". Takže výsledky velmi slušné.
Jinak Microsoft dělá ­(resp. nechává své vývojáře hrát si a dělat, podobně jako Google­) i jiné zajímavosti. Naprostá úžasnost je například rekonstrukce 3D prostoru z několika fotek a možnost s tím prostorem i dále pracovat. Také zdarma :)
Odpovědět0  0
sonypolickaa | 15.10.201016:36
Včera jsem ICE stáhl a nainstaloval a zkusil do něho nasypat šest obrázků ze kterých jsem kdysi dělal panorama v Zoneru. Tam to trvalo skoro dvě hodiny a snad polovinu bodů jsem musel předělat.
U tohoto to minutu šrotovalo a vypadlo podstatně kvalitnější panorama než z toho Zoneru.
Naprosto dokonalá práce.
Odpovědět0  0
Milan Pučelík | 18.10.20108:34
Děkuji za link. Nainstaloval jsem. Velmi jednoduchý produk a skvělé výsledky. Zkoušel jsem na panoramatu s plaňkovým plotem. U Zoneru se z 3 fotek nedal použít, ze dvou fotek to bylo lepsí. Zde ze dvou fotek super, ze tří fotek je na plotě vidět malinko zkreslení, ale celkem použitelný. ­(foceno z ruky)
Odpovědět0  0
Petr60 (2) | 11.10.201017:17
Ale mám problém. V Adobe fotoshopu jsem nedokázal spojit jedno panorama a když jsem ho krok za krokem podle Vás udělal v Huginu, dopadlo to super. Ale k problému. Udělal jsem další pokus a když jsem po optimalizaci zapnul náhled, první dvě fota byla vodorovně a zbývající tři byla na sobě a ještě přetočená. Lámal jsem si hlavu až se mi ulomila. Poraďte prosím. Děkuji Petr
Odpovědět0  0
Michal Srna (96) | 11.10.201017:55
Díky, že se článek líbí, nyní k Vašemu problému: hned jednoznačně nevím, v čem by mohla být chyba, navíc, když první slepení fungovalo. Nicméně mám pár návrhů ­- jsou všechny fotografie před načtením do Huginu správně zrotovány? Jsou přidány ve správném pořadí? Proběhne proces tvorby kontrolních bodů bez problémů?

Snad se chybu podaří odhalit, ale osobně mi toto ještě Hugin neudělal.
Odpovědět0  0
Petr60 (2) | 11.10.201018:05
Díky za odpověď. Přemýšlím stále a možná: Mohlo by to být tím, že se mi jednotlivá fota překrývají jen kousek? Kontrolní body totiž vykazují asi vysoká čísla. Třeba 150 až 200. P
Odpovědět0  0
Michal Srna (96) | 12.10.20109:46
To číslo, které to napíše po generování kontrolních bodů je jejich počet, takže pokud je vysoké, tak je jenom dobře. Možná by to ale tím mohlo být, pokud se fotografie překrývají jen málo, může dojít k ledasčemu... Jinak mě už nic jiného nenapadá.
Odpovědět0  0
Milan P. | 11.10.201014:22
Dobrý den, chtel jsem se zeptat, zda vámi popisovaný program dosahuje lepších výsledků, než tvorba panoramat v programu zoner photo studio 12. Jsem amater, zkoušel jsem panorama jen z ruky na kompaktu ­(max 3 foto­). Dríve jsem měl program PANORAMAMAKER, ten je ale placený. Výsledné panorama byla ale o mnoho lepší než ze zoneru. Vámi popisovaný program se mi zdá trohu složitější, tak nevím zda se s ním mám instalovat, pokud by výsledky nebyli lepší než ze zoneru.
Pokud náhodou máte zkušenosti i se zonerem, uvital bych jakékoliv info.
Děkuji a s pozdravem
M. Pučelík
Odpovědět0  0
Michal Srna (96) | 11.10.201014:50
Dobry den, zkousel jsem Panorama Factory ­(placeny­) a nekolik dalsich programu a s Huginem jsem dosahl nejlepsich vysledku. Zoner jsem nezkousel, ale pokud s nim nedosahujete optimalnich vysledku, nebojte se vyzkouset Hugin, pokud se budete drzet postupu, neni to slozite:)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.