Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
11.2.2019, Milan Šurkala, aktualita
Už více než 7 let prodeje fotoaparátů padají zejména kvůli neustále se zlepšujícím smartphonům. Podle Canonu to ale zdaleka není konec a již brzy by měl celý trh spadnout na pouhou polovinu dnešního stavu. Doplněno o vyjádření Canonu CZ.
Jirik_H (653) | 1.2.201915:02
Canon říká, že do vývoje v učitých segmentech fotoaparátů nemá cenu investovat. A proto také ostatní značky se snaží posílit v high endu u fotoaparátů. Kompakty jsou prakticky mrtvé. Nejsem si jistý, jestli 4­/3 senzory se více prosadí, omezení je u nich více s ohledem na možnosti senzoru. APS­-C už také moc neporoste, nemá moc kam. Ano, spolu se světelnými objektivy jako celek, to ještě jde. Jejich možností stejně využije tak 5 %, co je vlastní. A FF? To zůstane, protože se ze senzorů přecejen dá něco vytřískat a profi a pokročilí amatéři využijí jejich vlastností.

Mobily čeká další vývoj. Senzory, optika a hlavně sw. AI bude zřejmě hrát v budoucnu zásadní roli. Postprocesing s AI se za pár let dostane na takovou úroveň, kterou dnes zvládají jen ti lepší v hrátkách s Photoshopem.
Odpovědět0  1
rskf (5) | 1.2.20190:25
Myslím že na vině je celkový úpadek fotografie způsobený sociálními sítěmi. Těch fotek je všude kolem nás už tolik, že to nejde vstřebat, ani s řádově lepším snímkem ­(technicky i umělecky­) se nedá skoro nikde prosadit, a pak mi vysvětlete proč bych měl kupovat drahé přístroje. Sám fotím pro radost foťákem ­(hodně obyčejným, ne telefonem­). Nemám skoro žádnou motivaci si kupovat něco drahé, jednu výbavu už jsem měl a prodal jsem ji, důvodem nebyl telefon, nýbrž moje zjištění že už je mi zatěžko přístroj vůbec nabíjet, natož s ním chodit ve volném čase ­(který je snad to nejdražší co máme­) ven a věnovat se činnosti kterou naprosto drtivá většina lidí co znám neocení, nepochopí. Jinak i na tomto serveru jsou k dohledání diskuse jak jsme si ve zlatých časech fototechniky ­(2006­-7­) představovali budoucnost foťáků ­- tak budoucnost dle našich představ prý měla patřit ultrazoomům, pak zrcadlovkám a bůhvíčemu ještě. O telefonech řeč prakticky nebyla. Takže já bych řekl že v nejbližší době budou foťáky strmě padat a situace se změní až když přestanou být v módě fotomobily, respektive výstupy z nich.
Odpovědět2  0
pidalin (304) | 3.2.201913:45
S tim souhlasim, taky si chci pořídit ňákej kompakt a svoje bezzrcadlo asi přestanu tahat, protože je to přesně jak popisuješ ­- nikoho ty fotky nezajímaj a jentak sám pro sebe si fotit asi nebudu, k čemu mi to bude?
Odpovědět1  0
Georrge (52) | 30.1.201922:20
Já bych tvrzení Canonu trochu upravil ­- trh s fotoaparáty neklesá, pouze se mění. Prodeje jednoúčelových fotoaparátů klesají, ale přístrojů schopných fotit naopak stále přibývá. A podle mě je dost velká chyba zkostnatělého Canonu ­(a i ostatních­), že se nesnaží této změně přizpůsobit. A takový přístup pro ně může být existenčně nebezpečný. Kdyby se Canon začal pořádně angažovat na poli smartphonů, měl by o budoucnost vystaráno a také by urychlil přechod z jednoúčelových kompaktů na fotomobily. Jenže Canon na vývoj trhu a potřeby lidí ­(a tedy i na pořádné CSC­) docela prdí a diví se, že mu klesají prodeje.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6630) | 30.1.201922:27
To mi ale přijde jako docela naivní představa, že by se Canon ­(nebo jiný výrobce fotoaparátů­) měl přeorientovat na smartphony a čekat, že prorazí. Vždyť dnes i v telefonech umírají značky, které byly kdysi ve vedení a všechno to válcuje Čína ­(a to včetně Samsungu a Applu­). Canon se právě snaží přizpůsobit, a to tak, že jde na trhy, kde může něco získat, a to smartphony nejsou. Dílčí technologie pro smartphony, to je jiná, tam by to fungovat mohlo ­(např. u Sony to se snímači do mobilů funguje výborně­).
Odpovědět1  0
Georrge (52) | 30.1.201922:36
Však já jsem neměl na mysli celé smartphony ­(ačkoli pokud by byly dobré, prodávat by se mohly­), ale dílčí komponenty ­(čočky, snímače a věci okolo­). Pochopilo to Sony, jde mu to dobře. Pochopila to Leica, jde jí to dobře. Carl Zeiss taky fušuje do mobilů a značky ho používaly ­(nevím jestli ještě někdo používá­) jako lákadlo, takže fotomodul od Canonu v mobilu by určitě pozornost přilákal. Někdy prostě není moudré zachraňovat topící se loď za každou cenu.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6630) | 30.1.201922:50
Jo, pokud to bylo myšleno takto, tak to beru :­-­) Canon nicméně zatím nepatří do potápějících se lodí, patří mu bez pár procent polovina trhu s fotoaparáty. Navíc začal více fušovat do profi videa, takže to nevypadá, že by byli úplně ztracení.
Odpovědět0  0
Georrge (52) | 31.1.20190:15
No celý Canon není potápějící se loď, to by bylo moc troufalé tvrzení :­) ale část jeho portfolia je před zánikem a pokud nechce jen smutně koukat na klesající prodeje, jsou smartphony možnou cestou. A já bych to uvítal, protože by se zase o trochu zrychlil vývoj mobilní fototechniky a čím víc velkých výrobců se toho chytne, tím víc zajímavých řešení uvidíme a smartphony budou použitelnější.

Profi sféra Canonu se asi bát nemusí, troufnu si říct, že stroje pro profi foto a video zde budou pořád.
Odpovědět0  1
Hirogen (771) | 31.1.201922:31
Ono je dost možné, že ve smartphonech technologie od Canonu jsou. Jen je nemůžeme běžně vidět. Tak jako v minulosti Canon vyvíjel pro druhé ­(například Olympus 2100UZ měl objektiv Canon­), tak se tomu děje i dnes. Problém je v tom, že Canon, pokud vyvíjí pro druhé, tak smlouvy podepisuje tak, že na konkurenčních přístrojích není vidět. Například u zmíněného Olympusu podepsal smlouvu, že 3­/4 roku neuvede fotoaparát s tímto objektivem. Canon Pro90 přišel po 3­/4 roce, ale to, že 2100UZ měla Canon objektiv vyplavalo na povrch až o dost let později.
Podobné to je s 1­" senzorem vyráběným u Sony. Canon jej vyvinul pro Sony a Sony jej vyráběla na Canon stepperu. Možná Sony pokračuje ve vývoji, to už nevím.

Aktuálně v Galaxy S7­/8­/9 technologie DualPixel je koupená Samsungem od Canonu, ale ve smartphonech může být mnoho věcí, které vyplavou na povrch o mnoho let později. Například v obektivech.
Odpovědět2  0
Opomartin (259) | 29.1.201921:45
Strašné zjištění, vysoká cena ­(nejde jen o peníze, ale vynaložený čas a energii­) To je v kostce to, s čím nadšený a hloubavý uživatel fotomobilu uzavře nahlédnutí do světa skutečných fotoaparátů a objektivů.
Běžný příklad... na cestách, dovolených a akcích všeho druhu fotomobilista potkal i lidi s foťáky a dalším vybavením ­(které na první moc nevnímal­)
V lepším případě si pořídí profikompakt či dokonce systémový kompakt... na první porovnává výstup, není to až tak rozdílné... první zklamání, tedy hloubá... jasně necvakat na automatiku, chce to čas ­- učit se. Během učení další zklamání... na různé podmínky další jiné objektivy a taky blesk a ten už v kompletu s aparátem odsunuje fotomobilistu z centra dění a užívání zábavy na okraj, už je jen pozorovatel, čekatel na vhodný okamžik. Znova nutnost učení... postproces rawu... čas a další náklady.
To už je moc, stojí to vůbec za to, vyučit se další řemeslo?!?
Návrat na začátek, reálné zhodnocení potřeb, času a financí.... zůstává u mobilu, za nevynaložené prostředky si jednou za čas prostě zaplatí fotografa a už chápe je to práce, je to řemeslo. A nakonec ta pohotovost mobilu, který za ty leta zvládá, vlastně se také vyučil a pokročil bohatě stačí k zachycení okamžiku.
Canon vůbec dle mého nepřehání, je to dost reálná vize a počty, tedy kalkul a ten Canonu jde dobře, jinak by nebyl tam kde je.
Odpovědět0  0
kolyy (362) | 29.1.201923:42
Pekne povedané, ale myslím že Ti tam chýba veľmi dôležitý aspekt. Najpodstatnejšia otázka podľa mňa je, či má potenciálny fotograf­/videograf jasný zámer čo s tou fotkou či videom chce urobiť, či to má mať nejakú trvalejšiu hodnotu. Drvivá väčšina ľudí takýto zámer nemá a používa fotky­/video len ako súčasť sociálnej konverzácie. Pre takýto účel sa jasne hodí lepšie mobil a foťák nemá nijaký význam. Akonáhle však s tým človek niečo plánuje urobiť, napríklad klasické fotoalbum, digitálne fotoalbum na internete alebo premietanie nejakému publiku ­(atď­), tak dáva špecializovaný prístroj omnoho väčší zmysel, vzhľadom na celkové úsilie, ktoré je do toho nutné vložiť.
Odpovědět1  0
Opomartin (259) | 30.1.20190:01
Jde spíše o to, že i když bude chtít kvalitnější snímek či video, zaplatí si profesionála, aneb je to pohodlnější. Což je na jednu stranu dobře, na druhou to znamená omezení výroby a zůžení trhu na dražší a profesionálněji zaměřené produkty. Mizivé procento jsou hobby nadšenci co do toho topí čas a úspory. Tak nejspíš v podobném duchu to vyhodnotila většina výrobců včetně Canonu. I s efektem zpomalení uváděných novinek, slučováním modelových řad, restruktualizacemi. Na trhu jsou běžně dostupné pět a více let staré aparáty, což bylo před 10 lety nemyslitelné. Klasika např. u Sony... Canon se také poučil viz stálá nabídka letitého G1 X mark 2. Vlastně si myslím, že kdyby Fujifilm např. oprášil nabídku svých lepších ultrazoomů let minulých a dal tomu nové označení s klidem by je mohl prodávat.
Odpovědět0  0
kolyy (362) | 30.1.201912:41
Nemyslím, že zaplatiť profesionála je pohodlnejšie. Nepoznám nikoho, kto by si platil profesionála mimo vážnych udalostí typu svadba. A tipujem, že nadšencov je stále rádovo viac ako profesionálov, ktorým sa fotením živia.
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (6630) | 30.1.20190:12
Jj, jenže celý vtip je v tom, že takových lidí je velmi málo. A znám mnoho lidí, kteří mají i klasické fotoalbum z fotek pořízených telefonem. Fotoaparát se prostě stává nástrojem pro profíky a nadšence ­(tedy úzkou skupinu lidí­), ale přestává být zařízením pro běžné lidi. Svým známým jsem kolem roku 2010 radil každou chvíli s výběrem fotoaparátu, ale nyní už po mně nikdo snad tři roky nic nechtěl. Fotoaparát je pro běžné většinové lidi prostě otrava. Tak to bohužel je a nebude to lepší.

Argumenty, že fotoaparáty nabídnou lepší kvalitu než telefon, jsou tak mimo mísu. Je to sice pravda, ale celé to stojí na naprosto špatném předpokladu, že lidé tu lepší kvalitu z fotoaparátu chtějí. Ti samozřejmě uvítají, když bude telefon fotit lépe než ten předchozí, ale ta úroveň jim prostě už dostačuje pro to, co s tím chtějí dělat ­(tak, jak říkáš­). Klasický fotoaparát už prostě přestal být zařízením pro masy.
Odpovědět5  0
Opomartin (259) | 30.1.20190:32
Stále budou nabízet vyšší kvalitu, jen si ji člověk musí sám vyšlápnout. Naopak mobil nabízí do klasické velikosti prohlížečů celou sadu kouzel hned. Dokonce snad v budoucnu, zatím to tam míří, nebude zobrazen skutečně focený motiv, ale bude složen z databáze již nafocených profizáběrů... Prostě z většiny uměle dotvořen a doplněn s jediným kritériem, musí se líbit a splnit představu ­" takhle to vidím­". Což při frekvenci čučení na svět přes displej nebude pro vývojáře taková námaha.
Odpovědět1  0
kolyy (362) | 30.1.201913:11
Áno, súhlasím s tým, že diskusia o obrazovej kvalite je úplne irelevantná pre väčšinu ľudí. Pokiaľ sledujem v okolí, tak na drvivú väčšinu fotiek sa nikto nikdy nepozrie a ostanú navždy pochované v prístroji, s ktorým boli urobené. Malú časť ľudia ukážu priamo na displeji alebo pošlú na sociálnu sieť. Mnohokrát si ani nedajú prácu aby to stiahli na pc. Potom je jasné, že špecializovaný prístroj je nezmysel nezávisle na kvalite či schopnostiach. Mobil je podstatne lepši ako foťák, lebo fotky sa dajú na displeji ukázať kedykoľvek, človek to má stále pri sebe a poslať to do siete je veľmi jednoduché. Fotky na foťáku skončia akurát zahrabané na kartách, kde sa na nich nikto nepozrie.

Paradoxne sa mi zdá, že za éry filmu boli ľudia ochotní investovať viac úsilia, aby mali aspoň nejaké fotky. Obrazová pamiatka bola veľmi vzácna, a tak sa aspoň z času na čas každý snažil niečo zachytiť, aj keď samotné fotenie bolo drahšie, komplikovanejšie a film bolo treba následne vyvolať a vytlačiť. Potom však už bolo jasné čo s tým ­- pridať do rodinného alba a občas vytiahnuť a prezerať.

Digitálna fotografia priniesla úplnú devalváciu hodnoty fotografie. Myslím, že ľudia najskôr hromadne kupovali digitálne foťáky, aby následne zistili, že nevedia čo ďalej s tým kvantom fotiek. Mobil ponúkol jednoduché riešenie ­- nie je treba robiť nič, dá sa to hocikedy ukázať a ľahko zdieľať. Som zvedavý, či to nedopadne tak, že ľudia budú mať nakoniec menej trvalejších fotografií ako za filmovej éry.
Odpovědět1  0
pidalin (304) | 30.1.201916:43
Bohužel ta kvalita ­(která je někdy na úrovni foťáku z roku 99­) lidem fakt stačí, stačí se podívat na Facebook co maj lidi za profilovky focený za špatnýho světla nebo někde v hospodě, často je to tak rozplizlý že ani neni poznat kdo na tý fotce je, ale ten samej člověk pak klidně řekne že foťák je blbost protože mobil už fotí stejně dobře, prostě paradox mobilních lidí, vubec neviděj realitu a žijou v reklamě na mobily.
Odpovědět3  0
pidalin (304) | 30.1.201916:36
S tou pohotovostí mobilu bych moc nepřeháněl, než odemknu displej a než spustim aplikaci na foťák, tak bych měl s kompaktem dávno vyfoceno. ;­-)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 30.1.201918:32
Vždyť dneska má skoro každý mobil přímý přístup do aplikace fotoaparátu bez odemykání. Např. na mém mám aplikaci pro focení spuštěnou jedním pohybem prstu po displeji. Pokud chci ale fotit do RAWu a spustit Lightroom, to už je trochu jiná písnička.
Odpovědět0  0
pidalin (304) | 30.1.201919:02
Tu možnost spustit foťák gestem z lock screenu mam taky, ale za celou dobu co ten mobil mam jsem si na tu možnost ani jednou nevzpoměl když jsem chtěl fotit. :­-­) Občas si takhle spustim foťák omylem. Ale myslel jsem tim hlavně to jak dlouho ty aplikace nabíhaj, mam docela výkonej mobil a i tak ­(pokud jsem to neměl předtim spuštěný­) je to tak vteřina, někdy to přemejšlí i dýl a už asi 2x se mi stalo že jsem chtěl fotit a nešlo to a musel jsem restartovat mobil, což je tak na minutu než to znova naběhne. Takže asi tak. I ten nejblbější foťák je dneska připravenej k focení okamžitě po stisknutí tlačítka ON. A to vubec nemluvim o rychlosti a přesnosti ostření která je na mobilech naprosto tragická, hlavně na kratší vzdálenost.
Odpovědět1  0
pidipisek (1) | 8.2.201913:24
Není to žádná hitparáda, ale trvá to 0,9s > vyfocená fotka při zamčeném telefonu. Nebavím se o kompozici ani kvalitě :D
Odpovědět0  0
pidalin (304) | 8.2.201913:48
Ještě je ale potřeba započítat čas kdy se snačim dostat tu cihlu z kapsy. :­-)
Odpovědět0  0
Opomartin (259) | 30.1.201918:43
S tou pohotovostí ­- mobil máme stále u sebe... foťák až když plánujeme. Fotoaparát není nutnost, není to CML ­(centrální mozek lidstva­), mobil je už pro většinu nutnost...pupeční šňůra s civilizací... info, spojení, aplikace, platby, úřady atd. Až bude běžně u foťáku velký dotykáč, možnost mailu, mms atd tedy SIM karty, pak tu vidím možnost i pro kompakty a vůbec hobby třídy fotoaparátů. Když po mobilu mohl vzniknout inteligentní fotomobil, kde třešničkou na dortu je několik fotooček, může být i foťák kde třešničkou bude přímé spojení a více možností než jen foto a video.
Odpovědět0  0
pidalin (304) | 30.1.201919:04
Foťák s funkcí mobilu je podle mě kravina, nechápu kdo by si to koupil. Těch pokusů několik bylo a pokud vim tak to byly propadáky. Přece nebudu v kapse tahat cihlu když už tak jsou dnešní mobily velký jako kráva. To radši do druhý kapsy strčim normální kompakt s 3­" displejem kterej je mnohem menší než dnešní mobily, to že nemá 7mm tloušťku mě fakt netrápí. Samozřejmě že musim vědět že to využiju, nebudu si brát kompakt jentak náhodně po kapsách.
Odpovědět3  0
busy (4706) | 31.1.20197:23
Kravina ako pre koho. Podla mna je ovela praktickejsie so sebou tahat jednu tehlu, ktora ma vsetky funkcie a foti tak dobre ako poriadny fotak a navyse sa z nej da aj zavolat, nez v jednej kapse tehlu z ktorej sa da zavolat a v druhej kapse tehlu ktora vie fotit ale nevie telefonovat.
Odpovědět0  2
pidalin (304) | 31.1.201916:07
A když zrovna neplánuješ fotit tak bude přendavat sim kartu do normálního mobilu nebo co?
Odpovědět1  0
busy (4706) | 1.2.201910:55
Akeho normalneho mobilu ?!?! Pisal som, ze ten fotak by mal aj funkcie mobilu, tak naco by mi bol este navyse aj normalny mobil ? :­)

Aby nedoslo k nedorozumeniu. Ja nosim so sebou fotak vzdy, napriklad aj kazdy den do prace. Panasonic TZ100 je maly, sikovny, pohodlne sa vojde aj do vacku na koseli, nemam problem ho kamkolvek zobrat. Nikdy nevies, kedy sa objavi nieco co stoji za to vyfotit. Napriklad zaujimava kompozicia oblakov osvetlenych vychadzajucim slnkom, pekne zasnezene sidlisko, zaujimavo osvetleny hrad... Uz som velmi velakrat ocenil, ze som mal po ruke poctivy fotak a nie iba obycajny mobil.

A keby ten fotak mal aj simku a umoznoval vyuzivat sluzby mobilnych sieti, mobil ako taky vobec nepotrebujem. Namiesto dvoch pristrojov by mi uplne stacilo nosit iba jeden.

No a ked idem na vyslovene nejaku fotograficku akciu, tak si so sebou okrem tychto dvoch pristrojov vezmem aj poriadny velky fotoaparat. Maly fotak mam vtedy ako zalohu, pre pripad ak by sa u toho velkeho vyskytol akykolvek problem. Vtedy by som tiez ocenil, ak by mi namiesto troch pristrojov stacilo nosit iba dva :­)
Odpovědět1  0
blue.sun (754) | 1.2.201914:49
A teď si představ optiku takového foťáku, jeho ovládání a klasický blesk v kombinaci s dostačující baterkou a alespoň šestipalcovým displejem ­(záměrně, protože malý displej dnes nikoho nezaujme, nejsme v pravěku­). Rázem z toho je taková cihla, že i zrcadlovka se ti bude nosit pohodlněji.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 1.2.201915:19
Ale ja predsa nepisem, ze chcem aby ten poriadny velky fotoaparat disponoval mobilnymi funkciami. To je uplne jasne ze ten vsade so sebou netaham, pretoze to by ani prakticky neslo. Pisem ze by pre mna bolo prakticke aby napriklad taky Panasonic TZ100 mal aj mobilne funkcie. A ten rozhodne nie je ziadna ­"tehla­".
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 2.2.201917:36
Nepochopil jsi.
Nic takového lidi nekoupí, jsi jediný, koho by to zaujalo. Takže aby to bylo vůbec prodejné, musíš ten TZ100 vybavit velkým displejem, obří baterkou ­(to byl zásadní nedostatek Galaxy Zoom a podobných­), ale stejně nebudeš mít to, co by lidi chtěli. Nebude to jak držet, protože dnešní móda velí displeje bez rámečků. Nebo bude jak držet, ale pak to bude ještě větší obluda.
S dnešními požadavky operačních systémů je TZ100 jako mobil neovladatelný.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 3.2.20193:30
Nie ja, ale ty si to nepochopil. Ja som nikde nepisal nic o tom ci by to bolo predajne. Velmi dobre viem aky je mainstream v mobiloch a ze vecsine ludi k zivotu uplne postaci ten malicky pidifotomodulcek co sa vojde do tenkej placky. Pisal som len o tom, co by bolo pre mna prakticke vzhladom na moje potreby.

Co veli dnesna moda, ma absolutne nezaujima. Ja sa riadim svojimi realnymi potrebami, nie modou ­(a to aj v inych oblastiach, nielen vo fotografii­). A na mobile mam displej 3.5­" a staci mi to :­)

Btw. TZ100 uz ­"obriu­" baterku ma ­- bez problemov vydrzi na jedno nabitie nahravat FullHD 50fps vyse hodinu a pol a este k tomu porobit stovku fotiek. A pokial iba fotim, tak nie je problem na jedno nabitie aj tisicka fotiek ­(prakticky overene­).
Odpovědět1  0
pidalin (304) | 1.2.201914:58
To si fakt nedokážu představit mít foťák kterej bude mít v sobě i mobil. A to poslední co chci je aby mi na foťák někdo volal. ;­-­) A neřikej mi že si bereš foťák vždycky, i když jdeš třeba na poštu pro balík a potřebuješ kod z SMSky pro vydání balíku ­(pokud to tak máte na slovensku­). Nebo nakoupit atd. Jsou situace kdy chci mít u sebe mobil ale jdu na lehko a rozhodně nechci mít v kapse foťák.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 1.2.201915:28
Ked si to nedokazes predstavit, tak sa pozri napriklad sem:
https:­/­/www.gsmarena.com­/samsung_galaxy_s4_zoom­-5447.php
https:­/­/www.gsmarena.com­/samsung_galaxy_camera_gc100­-4961.php

A ja nevidim dovod, preco by som nemohol takyto ­(alebo podobny­) fotak mat aj ako mobil a tym padom si ho brat so sebou trebars aj na tu postu ci na bezny nakup :)
Odpovědět1  0
Jirik_H (653) | 29.1.201918:50
Canon má pravdu. Tady se lidé podivují, proč mobil má dobré fotky, když má mini snímač. A proč výrobci nevyvíjejí lepší foťáky. Důvodem je množství. Mobilů se prodávájí stovky milionů ks ročně. A kolik foťáků? DLSR, CSC? Pro stovky milionů se vyplatí vývoj. Protože i když jsou mobily levné, podíl z každého prodaného mobilu dá dohromady neskutečné peníze. Kolik firem vyrábí senzory, optiku nebo celky do mobilů? A kolik mají sw vývojářů? Pokud si dáme čísla dohromady, foťáky téměř skončily. A nepíšu o konektivitě, využití mobilů jako plno dalších nástrojů ­- kamera ­(video­), čtečka, navigace, osobní fitnes trenér, sociální sítě, pomůcka pro učení, mp3 přehrávač...
No dobře, APS­-C, FF, MF atd. přežije. Ale pro pár lidí. A kdoví, jak dlouho.
Odpovědět1  1
Choakinek (4692) | 29.1.201916:45
"Je to levnější ­(není třeba kupovat dvě zařízení­)...­"

Pokud budu chtít bořit rekordy v Antutu a dělat další podobný slátaniny, tak jistě vydám za jeden smartphone víc peněz, než někdo, kdo chce jen kvalitně fotit foťákem z bazaru a na smartphonu max. třeba surfovat na internetu.

Takže to nemusí být vždy levnější.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6630) | 29.1.201917:11
Přijde mi, žes nepochopil, co ta věta říkala. Pokud chce bořit rekordy v AnTuTu, tak si ten mobil koupí tak či tak a funkce fotoaparátu není to, proč si kupuje nový telefon. Ale tak či onak, nekoupí si fotoaparát, takže to levnější je, protože jinak by si koupil stejný počet těch samých telefonů pro boření rekordů v AnTuTu a ještě k tomu ten fotoaparát. Běžný uživatel se dnes už naopak spokojí s fotkami z běžných telefonů ­(výhody smartphonu převáží jeho nevýhody pro focení­), takže si dnes opět už nekupuje fotoaparát navíc. Tudíž i pro něj něj je to levnější.

To, cos říkal ty, nemá nic společného s tou větou, na kterou reaguješ. Nejde o to, zda je drahý telefon dražší než kombinace levný telefon+fotoaparát, ale o to, že uživatelův telefon je ve většině případů pro jeho potřeby focení už dostačující, takže není nucen si k tomu kupovat ještě fotoaparát. Tedy je pro něj levnější si ponechat svůj smartphone a fotit s ním, protože částka vynaložená na případný fotoaparát by neodpovídala tomu, co dostane ­(protože ta plus fotoaparátu pro něj nemají takovou váhu, dokonce to, že by nosil dvě zařízení, jsou výrazným minus, které vše přebije a když navíc ušetří, protože si fotoaparát není nucen kupovat, je volba pro mnoho lidí jasná­).
Odpovědět1  0
Choakinek (4692) | 30.1.20193:26
Ok, už tomu rozumím. Dobrá, máš tedy pravdu. Nicméně je tu jedno takové malé ALE ;­-­).

Když tedy jde o focení, pak ovšem přeci jenom může nastat situace, že v určitých případech může být telefon + foťák levnější, než jen telefon.

Jde totiž o to, že nejvýkonnější fotomoduly mají výhradně nejdražší smartphony. A nejde ani tak o kvalitu výstupu, jako spíše o rozsah možností, které mi daný foťák v telefonu může poskytnout.

Vtip je v tom, že nějaký, třeba i starší kompakt může vlastnosti fotomodulů v nejdražších smartphonech docela dost dobře nahradit. Pak si mohu pořídit smartphone za ­"pár šupů­" ­(prostě abych měl čím volat, vůbec bych s ním nefotil­) a k němu třeba nějaký dobrý starší kompakt, abych dohnal možnosti focení nejdražších smartphonů a utratím jistě mnohem méně, než kdybych kupoval drahý smartphone s nadstandardním fotomodulem.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 30.1.20198:17
Jasně, neříkám, že nikdy nemůže nastat situace, kterou popisuješ. Ta věta nebyla zase tak absolutní, že chtěla pokrýt 100 % možností, ale většinu. Faktem ale je, že to pořád vidíš optikou fotografa a bavíš se o fotografech, kterých je prostě málo. A i u těch fotografů to může fungovat oběma směry ­(někteří to udělají tak, jak říkáš, někteří investují mnoho i do telefonu pro focení­). Já jsem třeba vybíral telefon i podle toho, zda umí RAW ­(jinak bych asi u iPhonu neskončil­).
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 30.1.201919:52
O té definici, že ­"nejvýkonnější fotomoduly mají výhradně nejdražší smartphony­" si dovolím pochybovat. Nebo alespoň částečně. Máš pravdu, mohou mít nejvýkonnější fotomodul, ale pokud vezmu nejdražší smartphony loňského roku, pak fotografické výstupy stály za vyližp***l. A je fakt jedno, kolik bodů v DxO si výrobci zaplatili, nedalo se na to koukat. Ne z pohledu člověka zmlsaného alespoň APS­-C.
Odpovědět0  0
pidalin (304) | 30.1.201920:51
Všechny mobily fotěj víceméně stejně, lišej se jenom postprocessem. Vidim to na Facebooku u lidí co maj nabušený mobily že ty fotky jsou stejně tragický jako před pár lety, ta kvalita je za posledních 5 let furt stejná, protože je tam limit velikosti toho snímače, musel by přijít ňákej technologickej převrat aby se to změnilo, třeba organický snímače.
Odpovědět2  0
kolyy (362) | 29.1.201916:36
Ten prorokovaný prepad pri ILC na 5­-6 mil. za dva roky mi teda príde prekvapivo pesimistický. Je otázka ako to Mitarai myslel a či sa nestratilo čosi v preklade, keď na druhej strane hovorí, že bezrrkadlovky nahrádzajú predaje zrkadloviek, čo by naopak nasvedčovalo stabilnému celkovému odbytu. To potvrdzujú aj čísla CIPA ­- predaje ILC za 2016 11,6mil, 2017 11,7mil, 2018 ­(1­-11­) 10,1mil. Takže za 2018 to bude tiež cca 11 miliónov a nič nenasvedčuje, že by mal prísť ďalší dramatický prepad. Ten už nastal v prevej polovici desaťročia z maxima cca 20 miliónov kusov v roku 2012.
Odpovědět0  0
Choakinek (4692) | 29.1.201916:30
"Ač si to mnozí nechtějí přiznat, smartphony jsou pro lidi natolik lákavým a pohodlným prostředkem k focení, že trh s fotoaparáty skomírá už přes 7 let...­"

Je mi fuk, jestli pro lidi, není lákavý pro MĚ!

Jestli někdo chce v závislosti na typu telefonu:
a­) Úplně tragický výstup
b­) Pokud ne tragický výstup, tak jen široké či jen širší ohniska
c­) Pokud ani a­) a ani b­), tak ale určitě alespoň výrazně kolísající kvalitu výstupu v závislosti na foto podmínkách či alespoň zvoleném ohnisku
d­) Ve všech případech mizernou ergonomii s max. jedním fyz. tlačítkem ­(spouští­)
e­) Absenci stativového závitu ­- nestabilní umístění na stativ

Já tohle nechci, proto používám kvalitní kompakt, později budu používat nějaké řešení s velkým snímačem a výměnnými objektivy.
Odpovědět4  0
blue.sun (754) | 30.1.201919:49
To jsi ty, kterého focení aspoň trochu baví a má pro tebe nějaký smysl. Ostatní fotí jen proto, aby tím co nejvíce zaplavili ­(a zaplevelili­) fejsbůk a instáč. Proč by se pak takový člověk tahal s další krabičkou, když to z ní ani nemůže hned sdílet?
Odpovědět0  0
pidalin (304) | 30.1.201920:53
Je to tak. Já než fotky někde sdílim tak je chci aspoň vidět na monitoru a aspoň lehce doladit natočení, ořezy a podobně. Málo kdy něco sdílim rovnou z mobilu, vlastně jenom když jde o dokumentační fotku že chci někomu něco ukázat a na obrazový kvalitě nezáleží.
Odpovědět1  0
ondruchm (3) | 3.2.20199:42
Možný tip ke korekci názoru. V CZECH PHOTO CENTRE je výstava Petra Joska: Mobidiář. Doporučuju k návštěvě.

https:­/­/www.czechphoto.org­/detail­-programu­/1017­-61­/petr­-josek­-mobidiar­/
Odpovědět0  0
ceron (5) | 29.1.201916:27
Z mého pohledu vidím taky trochu problém prodeje v široké nabídce řad zrcadlovek. Teď řeším upgrade zrcadlvky. Canon má sice dejme tomu 6 řad aps­-c zrcadlovek, ale když to vemu kolem dokola, tak žádná pořádně neumí to co bych v dané třídě očekával o proti konkurenci. Nakonec půjdu asi do Nikonu.
Odpovědět0  0
Hirogen (771) | 29.1.201913:34
Taky mi nikdo nevysvětlí, když pidičip v top mobilu udělá slušnou fotku, jak je možné, že profikompakt ­/ CSC ­/ DSLR mi neudělá násobně lepší fotku. Jasně, nemůžu očekávat, že je­-li čip v mobilu 20x menší, že udělám s DSLR 20x lepší fotku. Tomu rozumím. Jak je ale možné, že s Asusem ZE520KL udělám na širokáč lepší fotku, než s dslr. nižší šum, detally možná větší. Já vím, že ten Asus má f1,7 a dslr f4,5. Jenomže tím, že je senzor 20x větší, by mi teoreticky mělo stačit 20x horší clona. to znamená, že f4,5 na dslr by neměl být vůbec žádný problém.
Myslím si, že nás výrobci foto drbou... Technologie by měli mít daleko lepší.
Odpovědět0  1
martinX34 (367) | 29.1.201914:25
Mam aj Asus ZE520KL ­(Zenfone 3­) aj zrkadlovku ­(Nikon D5100­) a jednoznacne mozem povedat, ze fotka zo zrkadlovky s aspon trochu slusnym objektivom je vzdy lepsia co sa tyka vykreslenia detailov a aj schopnosti zachytit velke rozdiely v kontraste sceny, ako fotka z mobilu. Netreba si mylit mensie mnozstvo sumu na fotke z mobilu spsobene silnym odsumovanim so skutocne mensim mnozstvom sumu v pripade lepsej technologie.
Odpovědět0  0
Hirogen (771) | 29.1.201914:41
Jasně. Podívej se ale na ten pidiobjektiv a na ten pidi senzor. Je opravdu fotka z D5100 xnásobně lepší? Není. Plus navíc píšeš se slušnějším objektivem.
Neobhajuju mobily. Zrcadlovkou fotím rád. Ale myslím si, že výrobci fota drží táměrně trh u huby­".
Odpovědět0  1
pidalin (304) | 29.1.201914:45
Samozřejmě že je násobně lepší, tady je na místě jiná otázka to jestli to běžnej konzument potřebuje a jestli to vubec vidí, spousta lidí se na to dneska kouká pak už zase jenom na mobilu, tak je pak jasný že to neviděj že je to rozpatlanej humus.
Odpovědět2  1
pidalin (304) | 29.1.201914:43
Já mam ZenFone Zoom S a fotí to strašně, na ten širokej foťák to ještě neni tak hrozný, i když už na iso 800 je to rozpatlaný jak prase, ale ten foťák s tim delšim ohniskem, to je vyloženě příšerný. Lidi podlehli kampani výrobcům mobilů, to co tvrděj neni pravda, i nejlevnější kompakt fotí líp než vlajková řada smartphonů, ale výrobci toho mainstreamáka přesvědčili že to neni pravda a on tomu fakt věří.
Odpovědět1  0
martinX34 (367) | 29.1.201915:20
Samotni vyrobcovia mobilov pouzivaju vo svojich reklamach fotky zo zrkadlovky. Aby neboli obvineni z podvodu, tak tam vacsinou dopisu nieco ako ­"obrazok je simulovany­".
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět1  0
pidalin (304) | 29.1.201915:55
Přesně tak, ty zázračný fotomobily jsou podvod, nic takovýho prostě neexistuje.
Odpovědět1  0
Choakinek (4692) | 30.1.20193:40
Iluze nebo problém setového objektivu. Některé setové objektivy jsou fakt hodně špatné ­(v kresbě­), takže pak výstup z mobilu může vypadat lépe, než z DSLR.

Ale na úrovni snímače APS­-C DSLR fakt vede o ­"parník­", než jakýkoliv foťák ve smartphonu. Pokud nemáme na mysli nějaké staré snímače, které za určitých podmínek měly natolik specifický výstup, že by je mohl nějaký současný smartphone klidně porazit. To by mohl být problém např. pro snímač v DSLR Sony A100 ­(rok 2006­).
Odpovědět2  0
pidalin (304) | 30.1.201916:39
"takže pak výstup z mobilu může vypadat lépe, než z DSLR­"

Ne, to se fakt nestane. A pokud to tak náhodou vypadá, tak to neni kvalitou optiky ale postprocesem.
Odpovědět1  0
Jirik_H (653) | 11.2.201911:35
N právě. A fotky z mobilů, tak se postproces nenosí. A mobily už mají, tedy některé AI. Přičemž se AI úpravy pro mobily zuřivě vyvíjejí. Takže brzy bude standardem lepší fotka z mobilu než CSC­/DSLR.
Odpovědět0  0
Puppy8 (869) | 12.2.201923:23
Lepší nebo umělejší? To skončí tak, že AI vybere z fotobanky fotku, která se nejvíce podobá reálné scéně. Ostatně to je směr, kterým se dá ­"vylepšovat­" kvalita mobilních fotek. Skutečnou technickou kvalitou to nepůjde, malý senzor a neexistující optika zkrátka více ­(za málo peněz­) neudělají.
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 29.1.20199:02
Kdo by se divil, cenová politika absolutně ignoruje skutečnost, ceny se šplhají do šílených výšek, tak kdo by kupoval nové mašiny ­)­)­)­)­)­)­)
Když se u nás dostali počítače do běžné spotřeby stálo Pentium II. 60.000kč ­- dneska pořídíš za desítku mašinu proti které je P2 absolutní vykopávkou......
Když vezmu v potaz, že deset let starý Oly E­-520 sem koupil za dvacítku s oběma skly a jede dodnes ­- 10 let, dodnes na to běžné focení stačí a kompakt co mám a denně, nosím v kapse bundy je starý 15 let a stačí mi, notabene je na dvě tužkové baterky ......
Tak kdo by kupoval mašiny za 50­-100.000,­- když na to ,,prdnout to na web,, ti stačí telefon za 2­-5000,­-
A naschvál, kolik ste loni dostali z fotobanky z redakcí, ze svateb, o průkazkové fotografii se už vůbec nebudu vajadřovat, to už je dávno pasé, že ......
-
Prostě, kde není kšeft ­- nejsou investice
Odpovědět1  1
lojzik123 (14) | 29.1.20198:57
Já bych to nesváděl jen na smartphony. Mám přes 5 let starou DSLR od Canonu. Pokud jsem jen běžný masový uživatel, mám za ty peníze důvod k upgrade?
Odpovědět5  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.