Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BenQ G1: levný kompakt pro hračičky?

12.10.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se opět podíváme na fotoaparát značky BenQ, a to model G1. Nabízí 14MPx CMOS snímač, Full HD video, HDR a jeho objektiv potěší nejen 24mm ohniskem, ale také počáteční světelností F1,8. K tomu jsou tu manuální režimy a výklopný displej.
BenQ G1 vyvolal při svém uvedení docela velký zájem. Přímo konkuruje dražšímu Nikonu Coolpix P310 a slibuje i několik věcí navíc. Mezi nimi to může být např. dodávané kožené pouzdro (nebo je z něčeho, co kůži nápadně připomíná), má trochu větší zoom, plně polohovatelný displej. Otázkou samozřejmě po celou dobu bylo, zda dokáže všechny své papírové trumfy přetavit i do výhod praktických. Bohužel je nutno uznat, že ve většině případů se mu to spíše nepovedlo, i když tu jsou bezesporu i některá světlá místa.

Ke zpracování nemám výhrady, pouze bych hodně uvítal jakoukoli pojistku displeje, aby při přiklopení držel s tělem a "nevisel" ve vzduchu. Ergonomie ovládání co do rozestavení položek v menu nabídkách a podobně je výborná, zde musím BenQ pochválit. Kárat ale budu za rychlost přístroje. Podle slov výrobce je zde sice použit dvoujádrový procesor, ale svými výkony navozuje pocit, který bych lidověji řečeno mohl popsat tak, že si jedno jádro vzalo dovolenou a druhé běží v úsporném režimu. Náběh přístroje téměř atakuje 5 sekund, ostření se pod sekundu nedostane ani na nejširším ohnisku za dobrého světla, odezvy na otočení koleček jsou při spuštění několikasekundové, nemluvě o tom, že po vypnutí fotoaparát zapomene drtivou většinu nastavení a vše je nutno nastavovat znovu (clonu, čas, korekci expozice).

To by ještě nebyl takový problém, kdyby se tyto věci automaticky nenastavovaly na docela nešťastné hodnoty. F2,8 na nejširším ohnisku je ještě v pořádku, ale F7,4 na nejdelším? Při každém spuštění je tak potřeba snižovat zbytečně vysokou clonu, aby snímek nebyl celý postižen difrakcí, což ztěžuje již zmíněná několikasekundová odezva na otočení kolečkem. Systém měření expozice má rád podexponované snímky, takže zde docela netradičně doporučuji korekci do plusu. Pozor ale na přepaly, na které je fotoaparát rovněž citlivý. Jediné, v čem je fotoaparát rychlý, je sekvenční snímání, zde opravdu nabídne nadprůměrné výsledky a má k dispozici i překvapivě velký buffer.





Objektiv je míchaninou dobrých i špatných vlastností. Makro je přiměřené, potěší možnost manuálního ostření. Velkou radost udělá světelnost s nadprůměrnou světelností (včetně jejího průběhu) a irisová clona, která nabízí velké možnosti nastavování i vznik velmi pěkných hvězdiček kolem světelných zdrojů. Příjemným překvapením je také solidní kresba v celé ploše s výjimkou nejdelšího ohniska, které je opravdu hodně rozmazané a neostré. Chromatická aberace je taková nejistá, na některých snímcích je až přemrštěná, ale často nevzniká ani tam, kde byste ji rozhodně čekali. Tady se prostě "buď neobjeví nebo ano". Velkým problémem jsou odlesky, naopak zkreslení a vinětace příliš netrápí.

Videosekvence ve Full HD rozlišení nepřesvědčí ani kvalitou ani autofokusem, který je občas lenivý a nepřesný. Naopak docela potěší zpomalené videosekvence, které jsou podstatně zábavnější. Výdrž baterie je přiměřená, vytknul bych příliš optimistický ukazatel stavu baterie (když už se konečně pohne z "plného nabití", znamená to v podstatě mrtvou baterku).

Kvalita obrazu není silnou stránkou přístroje. BenQ použil nepříliš povedený 14MPx čip od Panasonicu (ten nijak nezazářil ani v Lumixech TZ20/TZ30 ani tady), navíc to umocnil dost silným odšumováním, což trápí v podstatě všechny dnešní výrobce kompaktů, kteří to přehánějí s rozlišením. Už na ISO 100 je patlání obrazu dost silné a s vyššími citlivostmi se to jen stupňuje.

Ve výsledku mě tak nový BenQ G1 spíše zklamal. Pro slušné výsledky vyžaduje značné zásahy uživatele do nastavení expozice i dalších věcí a kvůli pomalosti je toto nastavování často nepříjemně zdlouhavou záležitostí. Ani kvalita obrazu nepřesvědčí, přesto se najdou i disciplíny, kde nabídne docela zajímavé vlastnosti (sekvenční snímání, zpomalené videosekvence, plně manuální ovládání např. pro noční snímky). Fotoaparát působí poněkud nedotaženým dojmem. Dobrý hardware prostě potřebuje i dobrý software (firmware).


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Focení nočních snímků díky bohatým možnostem nastavení expozice a irisové cloně (hvězdičky kolem světel)
2) Natáčení zpomalených videosekvencí
3) Záznam rychlých dějů pomocí sekvenčního snímání (2 - 6 fps s dostatečným bufferem na třídu kompaktů)
 
 

Plusy


+ Plně manuální nastavení expozice včetně irisové clony
+ Výborná světelnost i její průběh

+ Zpomalené videosekvence
+ Solidní sekvenční snímání
+ Stylové kožené pouzdro
+ Plně polohovatelný displej
+ Manuální ostření
 
 

Minusy


- Pomalost přístroje (zapnutí, ostření, nastavování)
- Nespolehlivá automatika expozice
 (a nelogické resetování všech hodnot po vypnutí)
- Příliš agresivní odšumování
- Optické vady objektivu
 (silné odlesky, výrazná neostrost na nejdelším ohnisku)
- Nepříliš kvalitní videosekvence
- Nepřesný ukazatel stavu baterie
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu BenQ G1 děkujeme BenQu.
 
 
Cena v době testování: cca 5 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte BenQ G1?
V anketě šlo hlasovat od 12.10.2012 do 12.10.2013. Počet hlasujících: 11
Výborný0 %
Průměrný9 %
Špatný91 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.