reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoaparáty
Fotomobily
Objektivy
Software
Tipy a triky
Tiskárny
Příslušenství
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia
reklama
27.9.2010, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze bude ve znamení srovnávacího testu. Utkají se v něm dva kompakty od Canonu, PowerShot A3000 IS s 10 megapixely a PowerShot A3100 IS s 12 megapixely. Jaké rozlišení je v praxi více přínosné?
Mojmirus1 | 6.12.201012:53
Koupil jsem nasim A3000. Tam se ale v menu neda nastavit zpusob stabilizace. Jestli continualni nebo pri foceni ... Netusite jak to je u tohoto modelu ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
L_o_j_z_a | 21.11.201017:40
Zdravím, nemá tu někdo zkušenost s Panasonic Lumix DMC­-F3 ? Měl by být podle parametrů obdobný jako A3100, mezi těmato se rozhoduju ale o DMC­-F3 sem nenašel takovou pěknou recenzi :­) Víc se mi líbí širší ohnisko ­(od 28­) ale zase nemá optický stabilizátor. Nebo byste doporučili něco vhodnějšího pro totální amatérské focení kde bude nejdůležitější asi maximální automatika? Oba jsou za stejných 2500 Kč, pro tento účel bych do toho víc dávat nechtěl.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
chalupar | 18.10.201013:57
http:­/­/www.steves­-digicams.com­/camera­-reviews­/canon­/powershot­-a3000­-is­/canon­-a3000­-is­-review.html

Už jsem ho skoro kupoval. Pro dědu.
Teď je otázka, jestli je nějaký rozdíl mezi kompaktem za 2000 Kč a za 3000 Kč. Dobře ušetřená tisícikoruna se hodí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 18.10.201014:30
Ba naopak, ve sve tride jde jednoznacne o jeden z nejlepsich fotoaparatu. Neni dokonaly, to vubec ne, chyb ma spoustu, ale konkurence je na tom vetsinou jeste mnohem hure. Clovek proste nemuze za tak malo penez cekat zazraky. A uprimne receno, prave tyto Canony za dane penize nabizi opravdu mnoho.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
chalupar | 18.10.201015:34
A typ A3150 IS se liší jak?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 18.10.201021:42
Nemam, nejmensi poneti. Z manualu vyplyva, ze A3100 IS a A3150 IS je totez.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Bedruna | 19.10.201020:16
Teď se bavíte o jakém foťáku ? Canon A3000 nebo A3100 ? Který je lepší? Děkuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 19.10.201020:56
Je to v podstate jedno. Rozdily jsou minimalni ­(trochu vetsi sum, ale i prakticke rozliseni u A3100)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Petr_102 | 1.10.201018:14
Do nedávna jsem hodně používal kapesní Kodak LS 743 s pouhými 4 MPX a opt.zoomem 2,8x. Fotografie byly opravdu hezké prokreslené s dobrým podáním barev.K tomu používám ještě dodnes Kodak ultrazoom 12 xs opt.stabilizací 7MPX.Světelnost u obou začínala na f 2.8.Oba fotoaparáty mi podávaly dobré výsledky.Chvíli jsem užíval služební fotoaparát u kterého světelnost začínala tuším na 3,4 a sám si volil citlivost ISO.Fotografie byly srovnatelné snad s lepším mobilním telefonem....Starý 4 MPX Kodak jsem již vyměnil za jiný Kodak který má opět světelnost 2,8 , sice rovněž bez stabilizace ­( kapesní přístroj ­) má 10MPX, ale jsem překvapený že jsem našel opět něco co hezky fotí a to jak na automatiku, tak s možností manuálního nastavení.Cením si funkce vynuceného blesku v protisvětle zejména v interieru bez nutnosti hledat v menu režim ­"protisvětlo­" Nijak mi tyto režimy přednastavení nepřirostly k srdci a nepoužívám je.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Krokodyl_oo1 | 30.9.201015:59
Milane, Milane... vy jste ­"mi­" úplně zrušil max. zoom v kapitole ­"Rychlost, zoom, protisvětlo­", kdy fotíte děcké hřiště na min. a max. přiblížení z jednoho místa. A já jsem byl tak na to zvyklý:­-­) Alespoň tam nechte ten min. opt. zoom jako doposud :­-­) Jinak dobrý. Ten IXUS 300 HS mi vrtá hlavou ... zdá se mi po dlouhe době jako zajímavý přístroj.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 30.9.201021:02
Ta fotografie nemela moc smysl, protoze na ni nebylo moc videt. Proto je tam ted novejsi scena na parkoviste, kde se ten digitalni zoom mnohem lepe ukaze. Kazdopadne skolka zustane v optickem rozsahu min i max ­(vzhledem k tomu, ze se ostri vzdy na znacku prechodu na chodce, je tam dobre videt to ohnisko­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
J. Vich | 27.9.201010:15
Dalsi vytecny clanek od pana Surkaly ­(to neni ironie­). Skutecne ocenuji Vasi objektivitu a poctivou praci, kterou odvadite. Vase recenze tady jsou na cesekem fotointernetu asi jedine, na ktere se da spolehnout ­- navic skutecne hodnotne provadene. Radu fotaku, ktere jste recenzoval, jsem vlastnil ­/ vlastnim, takze opravdu ocenuji Vas odstup a vysledna hodnoceni, ktera vetsinou 99%tne odpovidaji.

Nicmene bych se chtela zeptat, proc se porad pouzivat ta obecna teze, ze si lide mysli, ze cim vic megapixelu, tim vic fotak. To platilo tak pred peti lety, dnes ve svem okoli neznam jednineho cloveka, ktery by si to jeste myslel ­(vsechno do jednoho nefotici spotrebitele, zadni nadsenci­). Zato mam ve svem okoli i mezi zakazniky hodne lidi, kteri pote, co foti vic lidi stejnou ­"akci­" a pak si vecer spolecne prohlizeji fotky, hodne podivi nad tim, jakoze kamaradova 4 roky stara Fujina foti ­"hezceji­" nez muj fungl novej Canon.

Podle me uz je dnes tohle jen zastita vyrobcu, ktera davno ztratila platnost, ale ktera ma stale moc libozvucne omlouvat pasivni vyvoj ­(a divim se, ze jste touto vetou zacal­), ale jinak dobry text.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 27.9.201010:54
Dekuji za oceneni, udelalo mi to radost. Vzhledem k tomu, ze tuhle problematiku vysvetluji nekomu kazdou chvilku, tak vim, ze tech lidi je stale dostatek ­(me okoli je ale nastesti uz docela poucene :­-­)­) Nicmene je opravdu hodne zajimave, ze se tito lide pachti za rozlisenim, chteji 14MPx fotaky a pak stejne foti do 3 MPx :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
J. Vich | 27.9.201020:30
Koukam, ze jsem se v jedne vete prevtelil do zenskyho rodu, vesely preklep :­) Co se tyka tech lidi, opravdu jsem uz dobre rok a pul nesetkal s nekym, kdo by maval megapixely jakozto vyhodou nebo na to pri vyberu bral zretel ­(pripadne jen opacny ­- nejlepe 10, maximalne 12­). Kdyz uz, tak dneska diletanti resi ­"zoom­", ale ze ho nelze poradne vyuzit ani pri videu ­(krom slunecnych dnu­), to uz jaksi nevidi. Nemluvim jen o svetelnosti, ale i o udrzitelnosti. To je pak vzdycky diveni, proc je to vsechno maznuty, proc je to takovy zamlzeny a divne barevny ­(akorat kdyz se pak clovek podiva do exifu treba u sx20, tak vidi pri polojasnym dny ISO 640, pouzitou cca polovicni ohniskovou dylku a cas zaverky softwarovou 1­/800tinu, takze pohybujici se objekt je barevne vyblitej, neprokreslenej a navic jeste beztak maznutej z neudrzitelnosti­). Kazdopadne, Vase clanky ctu rad, v dnesni dobe si obejtkivity opravdu vazim, a detalinosti testovani rovnez, kdyz oba dalsi velke foto­- servery kvalitou sklouzly kamsi do hlubin prezivani­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Bedruna | 11.10.201020:10
Dobrý den, nedá mi to se nevyjádřit k Vašim názorům ­- ono se Vám to směje, když se v tom vyznáte a orientujete. Já jsem naprostý laik co se týče fotografování ­- vůbec nevím o čem mluvíte, když se bavíte o ohnisku, světelnosti a šumu. Začala jsem fotit teprve nedávno a to jen díky tomu, že se mi narodily děti. Můj první foťák byl Canon Powershot A 460 a poté, co se ho podařilo mému manželovi ztratit, jsem si na doporučení prodavače koupila Nikon Coolpix S220. Ten Canon byl velký, těžký a co se designu týče, tak žádná hitparáda, ale co se týče fotek, tak každopádně těžce vedl. Nevím, čím to bylo, protože se v tom opravdu nevyznám. Nic jsem ale nikde nenastavovala, všechno jsem nechávala na automatu. Na nynějším Nikonu to je s automatickým nastavením děs běs ­- fotky jsou rozmazané ­( musím jednu scénku vyfotit vícekrát, abych z toho vybrala aspoň jednu solidní ­- je pravda, že děti zrovna nejsou ideálním objektem ­- nevydrží v klidu ­) a např. focení s bleskem ? ­- fotky jsou úplně žluté..no prostě mazec. Můžete mi tedy poradit ­( když jste takoví odborníci ­) , jestli je možné, že tam je špatně něco nastaveno a dá se to nějak napravit, nebo se ho mám raději zbavit a koupit něco solidnějšího? Opravdu nefotím žádná panoráma a netvořím detailní snímky motýlků nebo se s foťákem nepotápím. Canon taky nestál majlajnt a fotky byly jedna báseň. Moc vám děkuji za případné nápady. Petra
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 11.10.201020:34
Co se tyce rozmazanosti, tak tam asi nic moc nepomuze. Je to kompakt, svetelnost prumerna, cip prumerny, v interieru to bude vzdy fotit spatne. Bud neostre nebo zasumene ­(staci nastavit vyssi citlivost ISO ­- Nikony by mely umet nastavit horni hranici, patrne mate nastaveno AUTO ISO 400, zkuste AUTO ISO 800, ale za cenu vyssiho sumu­). Ale pozor! Rikam AUTO ISO 800, nikoli ISO 800. Kdybyste nastavila ISO 800, tak to bude s vysokym sumem fotit porad. Kdyz nastavite AUTO ISO 800 ­(melo by se to jmenovat Automatika ve zvolenem rozsahu­), pak fotak bude volit podle podminek ISO 100 ­(relativne kvalitni nezasumene fotky ve dne­) az ISO 800 ­(zasumene fotky za horsiho svetla, ale nebudou pohybove tak moc rozmazane­).
Co se tyce zlutych fotek, tak zde je jedno reseni. V menu zkuste najit WB ­(Vyvazeni bile­) a nastavit to na ­"zarovku­". Barvy zchladnou a budou prirozene. Nicmene nezapomente to zase pak zpatky nastavit, nebo budete mit ve dne fotky prilis modre. Naopak pokud ve dne budou snimky prilis studene ­(casto napr. ve stinnem lese­), staci nastavit vyvazeni bile na ­"stin­", ­"zatazeno­", ­"oblacno­" nebo neco podobneho a hned budou teplejsi. Tohle by sice mela delat automatika sama, ale prave Nikony mely vzdy vyvazovani bile priserne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Bedruna | 12.10.201012:15
Moc vám děkuji pane Šurkalo, že jste si dal tu práci a odepsal mi. Vyzkoušela jsem Vámi doporučené nastavení Vyvážení bílé a musím říct, že fotky jsou opravdu lepší. To jsou ale přesně ty věci, kterým jsem se jako naprostý amatér chtěla vyhnout. Vypadá to ale , že pokud budu chtít mít alespoň trochu kvalitní fotky na tomto ­" super ­" foťáku, budu muset na to pamatovat. To jsou třeba věci, o které jsem se předtím nemusela starat a po pravdě ani se do toho hlouběji nechci zamotávat. Já vím, že teď budete hudrovat, že raději nemám fotit, ale nejsem fanda do focení, fotím opravdu jen abych měla něco na památku do alba a od toho tam přeci ten automat je, ne? Když už jste mi tak hezky poradil ­- můžete mi vysvětlit, co to znamená, že je fotka zašuměná? Momentálně mám z toho akorát šum v hlavě já :­) A nevíte, co znamená funkce Režim obrazu a co konkrétně bych tam měla mít nastaveno? Nebo nemáte tip na nějaký dobrý, levnější foťák pro blondýny, který bude dělat hezké fotky i s automatem? Moc vám děkuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 12.10.201021:31
Bohuzel Nikony maji automatiku docela spatnou, lepe jsou na tom treba Panasonicy a Canony, ale i zde je obcas dobre dat manualni zasahy. Co se tyce sumu, tak toto je napr. nezasumena fotka ­(http:­/­/www.digimanie.cz­/digimanie­/media.nsf­/0c97cd6cabb1398ec1256cc50082f4bf­/93431b27d0883f48c125779d004bd374­/Body­/1.303A?OpenElement&FieldElemFormat=jpg­), tohle je pak fotka na vyssi ISO se sumem ­(http:­/­/www.digimanie.cz­/digimanie­/media.nsf­/0c97cd6cabb1398ec1256cc50082f4bf­/93431b27d0883f48c125779d004bd374­/Body­/149.2DD4?OpenElement&FieldElemFormat=jpg­). Co nastavuje Režm obrazu nevim, pokud mi nereknete, co vse se tam da vybrat. Nemam po ruce zadny Nikon ani cesky manual.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Bedruna | 14.10.20109:05
Tak jsem díky Vám už o něco chytřejší : ­) Díky. Pod režimem obrazu jsou údaje 10m ­- vysoká ­(3648 *­) , 10m ­- normální ­(3648­), 5m ­- normální ­(2592­), 3m ­- normální ­(2048­), PC ­- PC obrazovka ­(1024­), TV ­- TV obrazovka ­( 640­), 16:9 ­- 16:9 ­( 3584­). Našla jsem tam i funkci korekce zkreslení ­( zapnuto, vypnuto­) ­- nebyly by díky této funkci fotky o něco lepší ? Pořád zvažuji, jestli se tohodle foťáku nezbavím a nevrátím se zpátky ke canonu. Našla jsem dokonce na aukru ten stejný, co jsem měla :­), ale nevím, jestli i ty starší foťáky taky nestárnou a nefotí pak hůře...ten nikon mě fakt štve...Děkuji za pomoc.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 14.10.201010:59
V tom pripade je Rezim obrazu rozliseni snimku. 3648*2736 je rozliseni 8 megapixelu, 2592x1944 je pak 5 megapixelu a podobne. Osobne bych fotil na nejvetsi rozliseni, clovek nikdy nevi, kdy bude chtit orezavat a podobne. Pokud snizite rozliseni ve fotaku, sum se stejne nezmensi, takze je to jedno. Funkce korekce zkresleni zmensuje soudkovitost. Ta je patrna napr. pri foceni rovnych linii ­(panelaky­), ktere nejsou rovne, ale vyhnute do tvaru sudu. Tato funkce to potlaci, ale za cenu podstatne delsiho zpracovani snimku ­(alespon u starsich Nikonu to tak bylo­). Fotaky casem mohou ­"starnout­" a podavat horsi vysledky. Nase x let stare pristroje napr. vice sumi a kdysi krasne denni foceni uz neni prilis mozne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 14.10.201011:01
Pardon, 3648*2736 je 10 megapixelu :­-­) Ostatne je to tam i napsane.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Bedruna | 17.10.201020:10
Tak jsem tam nastavila vše, jak jste radil, ale stejně ta kvalita stojí za prd. Fotila jsem v koupelně a i když jsem tam nastavila žárovku, je to zase nějaké žluté. Dneska končila aukce na ten ­"můj starý ­" oblíbený Canon, ale bohužel se mi ho nepodařilo vyhrát. Nemáte tip na nějaký šikovný foťák, který bude dělat hezké fotky, aniž bych musela nafotit 10 snímků, z kterého bych vybrala jednu normální ? Děkuji moc za vaši ochotu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 17.10.201020:19
Dnesni male kompakty nejsou prave dobre ­(maji hodne megapixelu, hodne sumu, objektivy maji spatnou svetelnost,...­). Proste uz to není to, co byvalo, nektere veci se zlepsily, ale take se spousta z nich zhorsila. Ja osobne bych si do ceny asi 6000 Kc dnes uz nic nevybral ­(snad tak neco od Panasonicu jako TZ6­-TZ8, pokud bych nechtel nic nastavovat­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Bedruna | 9.12.20109:17
Přeji hezký den pane Šurkalo, tak jsem neodolala a včera si koupila Canon 3100. Musím říct, že oproti tomu mému Nikonu S220 to je 100 a 1 !!! A to tam mám nastavený automat! Děkuji Vám za dobrý tip a užitečné recenze, které nám laikům hodně pomáhají. Teď ještě co s tím Nikonem a je to :­) Přeji hezké vánoce...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
xvasek | 28.9.201015:59
Souhlas, lidi teď IMHO přešli z počtu megapixelů na velikost čipu. Osobně myslím, že si moc nepomohli, protože parametricky a velikostně stejné čipy často podávají velmi různé výkony ­(proto díky za recenze­), ale asi je to o kousek lepší metrika, než počet Mpx.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6424) | 28.9.201016:44
Spise nez na velikost cipu presli na zoom. Ti, co se v tom vice vyznaji, tak ano, ti resi svetelnost, velikost cipu a podobne, bavime se zde ale o laicich, kteri vytahnou letaky velkych elektroretezcu ze schranky a tam na ne vyhrkne neco jako ­"30x zoom a 14 megapixelu!­". Nekteri z nich se jeste nastesti poptaji u zkusenejsich a pak tolik nenaleti. Bohuzel vetsina z nich toto neudela a stale se po techto dvou udajich pachti a jsou pro ne nejdulezitejsi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Šurkala je šikovný | 30.9.201016:06
Musím uznat, že Šurkala je opravdu šikovný. A lepší testy vidávám jen zřídka. Moc se mi líbí, že udržuje stále stejné aranžma a místa focení pro porovnání. To považuji za velmi důležité. Až na tu jednu fotku, co mi v posledních příspěvcích ­"utnul­" :­-­)­)­) .. viz níže. Jinak jsem si všiml, že se opět snaží oživit fotky i ženským elementem :­-­)­) Za což mu také dík. Ať se daří pane Šurkala.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.