Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon CanoScan 9000F: nejen pro kinofilmy

6.2.2012, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se podívá na vlajkovou loď běžných skenerů značky Canon. Je jím CanoScan 9000F, který slibuje rozlišení až 9600 dpi, umožňuje skenovat nejen reflexivní materiály, ale i kinofilm, diapozitivy a dokonce 6cm negativy.
Ke skeneru dostanete docela slušné množství softwaru. My se nyní podíváme na první z nich, Canon MP Navigator EX 3.1.





Tato úvodní obrazovka se týká možnosti "Rychlá volba", tedy po stisknutí některého z tlačítek na skeneru. Je zde Automatické skenování, které se samo snaží poznat skenovanou předlohu a podle toho navolit ideální skenovací režim. Musím podotknout, že s detekcí časopisu nemělo žádný problém a automaticky spustilo skenování A4 formátu při 300 dpi se zapnutým OCR (rozpoznáním textu).





V nabídce Uložit najdete nastavení vlastností skenování. Máte zde tedy na výběr mezi fotografií, časopisem, dokumentem, negativním filmem, pozitivním filmem, automatickým filmovým režimem a plně automatickým režimem. Barevný režim má tři položky: barevně, černobíle a stupně šedi. Velikost dokumentu je jasná, rozlišení pak můžete vybrat od 75 do 600 dpi. Více je k dispozici pouze při snímání filmů, a to od 300 do 4800 dpi. Volba "použít ovladač skeneru" spouští rozhraní aplikace ScanGear, které se budeme věnovat v další kapitole. Samozřejmostí je dále nastavení složek a názvosloví vytvořených souborů, chování aplikace po dokončení skenování a další detaily.





Když se vrátíme k minulé obrazovce, máme tam ještě Kopírovat, což automaticky posílá naskenovaný obraz na výchozí tiskárnu. Ta samozřejmě může, ale nemusí být značky Canon. Tlačítko Tisk už dle názvu tiskne, ale samozřejmě ještě předtím naskenuje předlohu, takže funguje v podstatě téměř totožně. Rozdílem je jen to, že po naskenování se objeví obrazovka s více možnostmi nastavení tisku.





U pošty mě potěšilo, že ačkoli Canon zaručuje funkčnost pouze s e-mailovými klienty od Microsoftu (na platformě Windows), bylo možné přidat i Mozilla Thunderbird a naskenovaná příloha se korektně přidala k mailu. Další tlačítka jako OCR, Skenovat a PDF jsou opět už variacemi na předchozí nabídky a k některým se ještě postupně vrátím.





Toto je např. definice stylů nastavených pro barevný, černobílý a uživatelský režim, tedy jak se bude počítat a skener chovat po stisknutí těchto tří tlačítek na skeneru. Tato tabulka je totožná s obrazovkou spuštěnou po stisknutí tlačítka PDF, o kterém jsme mluvil v minulém odstavci.





Po naskenování do PDF můžete buď stisknout tlačítko Finish na skeneru (poslední ve čtveřici skenovacích tlačítek) nebo stisknout tlačítko Finish v programu. Český překlad očividně někomu hodně nevyšel, a tak se tu místo slůvka "Ukončit" dočkáte slůvka "Finština". Přiznám se, že jsem málem spadl ze židle, když jsem to viděl. Pro zajímavost, finština se anglicky řekne "Finnish". Že ale nikomu nepřišlo divné slovo "finština" v ovládacích tlačítkách, je přinejmenším pozoruhodné :-)





V hlavním okně aplikace se dále můžete dostat do nabídky "Zobr. a použít", která v podstatě ve všech třech možnostech zobrazuje složku s naskenovanými obrázky.




klikněte pro zvětšení



Zde se můžete probírat naskenovanými dokumenty roztříděnými do různých podsložek.





Nás ale bude hlavně zajímat poslední nabídka Sken/Import.




klikněte pro zvětšení



Okno vypadá velmi jednoduše, vy můžete akorát zvolit typ dokumentu a potom pomocí tlačítka Zadat upravit možnosti skenování, což uvidíme na další obrazovce. I zde můžete vyvolat ovladač skeneru, tedy aplikaci ScanGear, která vám dovolí trochu větší hrátky se skenerem.





Možnosti úprav se pochopitelně liší podle vybraného režimu. Např. při snímání s rozpoznávání textu OCR je možno volit maximálně 400 dpi, u fotografií nefunguje drtivá většina checkboxů (zaškrtnout lze pouze automatickou opravu a zaostření s maskou). Pro skenování knih doporučuji zaškrtnout určení orientace dokumentů a jejich otočení.





U filmů je nabídka pochopitelně trochu odlišná, volit můžete až 4800 dpi. Překvapením ale je, že aplikace nepočítá se skenováním filmů formátu 120 (tedy širokých 6 cm). Nyní se povídáme na aplikaci ScanGear, která slouží pro náročnější skenování.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.