Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon CanoScan 9000F: nejen pro kinofilmy

6.2.2012, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se podívá na vlajkovou loď běžných skenerů značky Canon. Je jím CanoScan 9000F, který slibuje rozlišení až 9600 dpi, umožňuje skenovat nejen reflexivní materiály, ale i kinofilm, diapozitivy a dokonce 6cm negativy.

Skenování fotografií


U skenování fotografií se zaměříme zejména na barevnou věrnost. Vidíte tu stranu A4 pokrytou mnoha různými fotografiemi. Tu jsem vytisknul na fototiskárně Epson Stylus Photo PX720WD, která má dle mého subjektivního názoru barevně velmi věrný výtisk bez nějakých znatelnějších barevných ustřelení.




původní předloha pro skenování (klikněte pro stažení, pozor,
196MB PNG soubor!)


Pro zkoumání detailů jsem nejprve celou fotografii naskenoval v rozlišení 800 dpi, což znamená zhruba 64 megapixelů. Většího rozlišení ani u A4 dosáhnout nemůžete, protože ovladače skeneru nedovolují mít sken s rozlišením vyšším než 10000 pixelů v jednom směru.




naskenovaná fotografie při 800 dpi, klikněte pro zvětšení



Skenování je dosti kvalitní, lehce patrné jsou i tiskové body. Pro další testy ale už budeme pracovat s nižším rozlišením 300 dpi.




naskenovaná fotografie při 300 dpi, klikněte pro zvětšení



Tatáž fotografie při nižším rozlišení, tedy se stejnou barevností. Na fotografii si můžete všimnout docela dost prachu.




naskenovaná fotografie při 300 dpi + odstranění prachu, klikněte pro zvětšení



Technologie FARE si s prachem a škrábanci většinou velmi dobře poradila. Samozřejmě, že občas už některá smítka nezvládla, ale celkově hodnotím její účinek jako dosti slušný.




naskenovaná fotografie při 300 dpi + doostření (unsharp mask), klikněte pro zvětšení



Díky doostřování budou naskenované snímky vypadat detailněji, pocitově budete skeneru hádat mnohem vyšší rozlišení.




naskenovaná fotografie při 300 dpi + oprava vyblednutí, klikněte pro zvětšení



Funkce Oprava vyblednutí zvýší kontrast a saturaci snímku, který vypadá mnohem živěji. Osobně bych to ale nepřeháněl.




naskenovaná fotografie při 300 dpi + oprava zrnitosti, klikněte pro zvětšení



Jako poslední je tu úprava zrnitosti neboli odšumování. Tuhle funkci sice obvykle nemám moc rád, ale na těchto snímcích fungovala velmi dobře. Tiskové body zmizely a snímky působí hladce, ale nikoli rozpatlaně.


Skenování knih


V neposlední řadě se budeme věnovat skenování knih. Chvilku mi trvalo, než jsem přišel na to, jak přinutit skener otáčet knihu do správného směru, aby OCR rozpoznání textu probíhalo správně. Přímo v ovladačích to totiž patrně nejde, našel jsem to ale v MP Navigatoru EX 3.1 po rozkliknutí voleb pro skenování.




naskenovaná kniha při 300 dpi, klikněte pro zvětšení



Vzhledem k tomu, že je skener vybaven CCD čipem a nikoli CISem, je schopen naskenovat i vazbu. Žádná písmenka se vám tedy neztratí. Stín kolem vazby lze odstranit technologií k tomu určenou.




naskenovaná klina při 300 dpi + odstranění stínu podél vazby, klikněte pro zvětšení



Odstranění stínu podél vazby funguje dosti slušně, písmena jsou jen lehce jinak barevná. Můžete si stáhnout i PDF s rozpoznáním znaků pomocí OCR, ale nějak slušnou úspěšnost rozpoznání tedy dodávaný software nepředvedl.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.