Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon CanoScan 9000F: nejen pro kinofilmy

6.2.2012, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se podívá na vlajkovou loď běžných skenerů značky Canon. Je jím CanoScan 9000F, který slibuje rozlišení až 9600 dpi, umožňuje skenovat nejen reflexivní materiály, ale i kinofilm, diapozitivy a dokonce 6cm negativy.
V této kapitole se podíváme na skenování černobílých filmů. Skener vždy funguje ve 16bitovém snímání, nicméně pokud nastavíte jen 8 bitů, můžete přijít o výraznější dynamický rozsah scény, na druhou stranu ušetříte na výstupní velikosti souboru. Pokud čekáte vyšší rychlost při 8bitovém skenování, musím vás zklamat. Jak už bylo řečeno, skener pracuje vždy v 16 bitech a nastavení barevné hloubky ovlivňuje jen převod naskenované předlohy do aplikace.




skenovaná předloha při 6400 dpi (Zenit TTL + Helios-44M (58mm F2)), klikněte pro zvětšení



Výsledky zde samozřejmě mohou být ovlivněny kvalitou předlohy, tedy optickým výkonem objektivu Helios-44M i kvalitou kinofilmu (Ilford PAN 100).




skenovaná předloha při 2400 dpi, klikněte pro zvětšení (
TIFF)


Když se podíváte na 16bitový TIFF, zjistíte, že dynamický rozsah naskenovaného snímku je velmi slušný, ale špatně na tom není ani 8bitový JPEG. Detailů zde není až tak moc, ale opět to může být nekvalita předlohy. U tohoto testu byla zapnutá funkce unsharp mask.




skenovaná předloha při 2400 dpi, klikněte pro zvětšení (
TIFF)


Zde se mi výkon skeneru dost líbil, detailů je zde skutečně poměrně mnoho. K dispozici dávám i 16bitový TIFF v rozlišení 2400 dpi. I zde se skenovalo s funkcemi pro vylepšení obrazu (unsharp mask,...)


Testy v různých rozlišeních


Netřeba znovu rozepisovat metodiku, kterou používáme už v minulé kapitole. Jen ve zkratce, na hlavní diagonále jsou výřezy z naskenovaných snímků, vlevo dole jsou snímky zvětšené na požadované rozlišení, vpravo nahoře pak zmenšené. Nemělo by dojít k tomu, že by interpolované snímky zvětšením měly stejnou kvalitu jako naskenované snímky v daném rozlišení. Později se podíváme i na skenování škrábance, kde uvidíme skutečné rozlišení skeneru neovlivněného kvalitou negativu (ať už jeho vyvoláním nebo optikou fotoaparátu).




klikněte pro zvětšení


Při skenování transparentních předloh podporuje skener až rozlišení 9600 dpi. Naopak tím nejmenším je 300 dpi. Znovu se ukazuje, že maximální rozlišení ani zdaleka nepřináší detailnější obraz. Je samozřejmě hladší, nejsou u něj artefakty po interpolaci, ale co se týče detailů, je zhruba na úrovni skenů s rozlišením 1600-2400 dpi. Takové snímky mají rozlišení zhruba 4 až 8 megapixelů. Více z prezentovaného kinofilmu pomocí tohoto skeneru nevytřískáte. Samozřejmě je možné, že s lepším fotoaparátem a kvalitnějším negativem by výsledky mohly být jiné. To později posoudíme na skenu škrábance na kinofilmu, který není ovlivněn kvalitou optiky kinofilmového fotoaparátu.




klikněte pro zvětšení



Tento snímek byl doostřován funkcí unsharp mask, proto jsou nižší rozlišení interpolovaná na vyšší postižena větším množstvím artefaktů. Nicméně znovu vidíme, že od 2400 dpi už nerostou detaily, jen je kresba trochu hladší.




klikněte pro zvětšení



Naskenovaný strom se mi kvalitou dost líbil (viz výše) a ostatně to vidíme i zde při různých rozlišeních. Při 9600 dpi je kvalita nejlepší, linie jsou hladké, byť trochu rozmazané. Nižší rozlišení jsou více roztřepená díky výraznějšímu vlivu doostřování, které se při testovací interpolaci více projeví. Množství detailů ale o moc více neroste.




klikněte pro zvětšení



Bohužel i na naskenovaném škrábanci s ostrými hranami jde vidět, že vyšší rozlišení neznamenají žádné detaily navíc. Od těch cca 1600 až 2400 dpi už detailnost neroste, pouze jsou hladší přechody. Kresba je pak rozmáznutá.

Test rychlosti
Rozlišení
Průměrná doba zahřívání
Doba skenování
300 dpi
7 s
4 s
400 dpi
5 s
5,5 s
600 dpi
6 s
5 s
800 dpi
6 s
14,5 s
1200 dpi
9 s
14,5 s
1600 dpi
5 s
47 s
2400 dpi
12 s
50 s
3200 dpi
16 s
1:36 min
4800 dpi
18 s
1:30 min
6400 dpi
30 s
5:58 min
9600 dpi
33 s
4:29 min*
*skenováno do maximálního rozlišení 9024×10000 pixelů

Ukazují se zde zajímavé efekty. Vypadá to, že hardwarově skener zvládá pouze 300, 600, 1200,... dpi a hodnoty mezi jsou jen zmenšenými obrázky naskenovanými ve vyšším rozlišení (ostatně to dává smysl, uvážím-li jakou strukturu má CCD čip a jak asi skenování probíhá). Napovídá tomu i dosažená rychlost, která je totožná u 400 a 600 dpi stejně jako u 800 a 1200 dpi a dalších. Zahřívání skeneru je tím delší, čím vyšší je výsledné rozlišení snímku, každopádně uvedené hodnoty zahřívání nelze brát jako směrodatné. Při jednom a tomtéž skenování není problém dosáhnout 5 sekund stejně jako třeba 20. Uvedené hodnoty jsou průměrné z několika testů. Rozptyl ale může být opravdu značný. U středoformátu 6×6 cm se díky 4× větší ploše bude dát očekávat zhruba tolikrát delší čas, ale z důvodu absence takového filmu jsem to neostestoval.


Testy metod na vylepšení obrazu


I při skenování černobílých filmů je zde samozřejmě několik metod na vylepšení kvality obrazu. Asi nejzajímavější je úprava ostrosti pomocí neostré masky (unsharp mask).



2400 dpi



2400 dpi (neostrá maska)



S doostřením působí snímek o něco detailněji a ostřeji. Snímek tak má trochu větší náboj, na druhou stranu pak počítejte s menšími možnostmi dalších úprav. Zostřené hrany nejsou tak plynulé a při úpravách mohou způsobit nepěkné artefakty.



4800 dpi



4800 dpi (neostrá maska)



4800 dpi (neostrá maska, úprava zrnitosti)



Software skeneru nabízí i úpravu zrnitosti, ale to se pak připravte na omalovánky a nikoli na fotku. Kresba je hodně rozpitá a osobně bych tuto možnost raději nezapínal. Co se týče rychlosti zpracování při aktivaci těchto technologií, na ty se můžete podívat v následující kapitole.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.