Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF 24-105mm 1:3.5-5.6 IS STM

19.3.2018, Milan Šurkala, recenze
Canon má v nabídce základní full frame zoomovací objektiv EF 24-105mm 1:3.5-5.6 IS STM, který poskytuje rozumný zoom, optickou stabilizaci i krokový motorek pro tiché ostření vhodně zejména pro video. Podívejme se mu podrobně na zoubek.

Autofokus, ostření

 
Začneme testem zaostřování. Máme zde krokový zaostřovací motorek STM, který slibuje rychlé a velmi tiché ostření. Tyto motorky bývají obvykle minimálně stejně tak dobré pro fázové ostření jako ty ultrazvukové, navíc jsou tišší a obvykle vhodnější i pro video. Musím říci, že hlučnost je opravdu nízká a zde lze rozhodně chválit.
 
Pokud jde o rychlost, zde mě už objektiv tolik nepotěšil, ale to může být i jeho rozměry a nutností hýbat většími optickými členy. Doostření za 0,25 až 0,35 sekundy je sice velmi svižné a v praxi naprosto dostatečné, ale mnoho jiných objektivů zaostří i za méně než třetinový čas. Přeostření z maxima na minimum pak zabere okolo 0,7 sekundy.
 
Objektiv pochopitelně podporuje i manuální ostření. Jak již bylo zmíněno v první kapitole, vazba je elektronická, nicméně svižná a přesná. V režimu AF je po namáčknutí spouště možné ještě manuálně doostřovat.
 
Canon EF 24-105mm IS STM zaostřovací vzdálenosti
 
Výrobce hovoří o minimální zaostřovací vzdálenosti 40 centimetrů, v testu jsem se pak pohyboval mezi 35 až 37 centimetry. Při měření od předního optického členu jde o míry 21 až 18 centimetrů.
 
Canon EF 24-105mm IS STM zvětšení objektivu
 
Zvětšení objektivu pak maximálně dosahuje hodnoty 0,31×. To odpovídá možnosti vyfotit plošku o rozměrech zhruba 11,6×7,7 cm. Na makro to tedy není příliš vhodný objektiv, některé trochu větší objekty ale zvládne (větší květy,....).
 
 

Focení makra

 
Tradiční snímek kleští nám ukáže, jak je na tom objektiv s makrem na reálné ukázce a ne jen ve formátu nějakého čísla.
 
Canon EF 24-105mm IS STM makro kleště
 
expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 105 mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Dobře zde vidíte, že zvětšení skutečně není moc vysoké. Při plně otevřené cloně čekejte jemnější kresbu.
 
 

Světelnost a clona

 
Světelnost objektivu se vyznačuje poměrně tradičními hodnotami F3,5 až F5,6. V této třídě nicméně občas najdeme konstantní F4 objektivy nebo o něco světelnější F3,5-4,5 např. u Nikonu, byť s kratším dosahem.
 
Canon EF 24-105mm IS STM průběh světelnosti
 
Průběh světelnosti je docela solidní, hodnoty nerostou nějak moc rychle. Maximální možné přiclonění je F22 až F32 podle zvolené ohniskové vzdálenosti (zoomu). Irisová clona má 7 lamel.
 
 

Bokeh

 
Nyní se mrkneme na kvalitu rozmazání pozadí. Jde o full frame objektiv, který by navzdory průměrné světelnosti měl jistě nabídnout malou hloubku ostrosti.
 
Canon EF 24-105mm IS STM bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 2,5 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 81 mm, klikněte pro zvětšení
 
Bokeh je opravdu jemný, odlesky plné. V této disciplíně to vypadá být bez problémů. Zkusme trochu přiclonit.
 
Canon EF 24-105mm IS STM bokeh clona F8
 
expoziční čas 5 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 81 mm, klikněte pro zvětšení
 
Ani po přiclonění si situace nezhoršuje. Odlesky jsou nadále poměrně plné, nejsou nicméně úplně kulaté (chytají jemný sedmiúhelníkový nádech). I tak jde o velmi dobrý výsledek.
 
 

Stabilizace

 
Objektiv nabídne optickou stabilizaci obrazu, která má dle výrobce poskytovat 4EV účinek. V testu jsem zkoušel 105mm ohniskovou vzdálenost.
 
 
se stabilizací. 1/13 sekundy, 105mm ohnisková vzdálenost
 
 
bez stabilizace. 1/13 sekundy, 105mm ohnisková vzdálenost
 
Nadpoloviční účinnost se stabilizací jsem dosahoval při expozičním času 1/13 sekundy. Bez stabilizace jsem podobných výsledků dosáhnout okolo 1/80 až 1/100 sekundy. Naměřený výsledek je tak necelé 3 EV. Nepozoroval jsem tak deklarovaný účinek, ale přesto byl výkon solidní.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.