Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF 24-105mm 1:3.5-5.6 IS STM

19.3.2018, Milan Šurkala, recenze
Canon má v nabídce základní full frame zoomovací objektiv EF 24-105mm 1:3.5-5.6 IS STM, který poskytuje rozumný zoom, optickou stabilizaci i krokový motorek pro tiché ostření vhodně zejména pro video. Podívejme se mu podrobně na zoubek.
Dnes jsme se tedy podívali na zoubek základnímu zoomovacímu objektivu pro full frame zrcadlovky Canon, modelu EF 24-105mm 1:3.5-5.6 IS STM. Potěší příjemným rozsahem ohniskových vzdáleností od širokoúhlých 24 mm po slušných 105 mm. Rozhodně to není ultrazoom, ale 4,4× optický zoom je přesto docela univerzální. Světelnost je tradiční s hodnotami F3,5-5,6, nicméně při velkém full frame senzoru nebudete mít velké problémy ani se šumem ani s hloubkou ostrosti, která může být i tak dosti malá. Bokeh je velmi příjemný při snímání na krátké vzdálenosti. Naopak při focení na metry se stává dosti nervózním.
 
Zpracování objektivu je dobré, ale mohlo by být i lepší. V prostředním rozsahu zoomu se testovaný kus samovolně zasouval (resp. vysouval), přičemž zámek zoomování je pouze na 24mm pozici, kde tento problém nebyl. Někteří budou možná postrádat odolnost proti nepříznivému počasí.
 
Canon EF 24-105mm F3.5-5.6 IS STM hodnocení
 
Díky zaostřovacímu motorku STM se můžete těšit na velmi tiché ostření, díky čemuž je objektiv vhodný pro natáčení videa s autofokusem a zrcadlovky s duálními pixely. Rychlost ostření je solidní, byť jsou i rychlejší objektivy. Jde o základní objektiv, takže nečekejte nějaké závratné schopnosti focení makra. Na svou třídu je však maximální zvětšení standardní a nelze nic namítat. Optická stabilizace nabídne průměrný účinek (naměřeno lehce pod 3 EV).
 
Opticky je objektiv rovněž někde v průměru. Středová ostrost je zejména u širších a středních ohniskových vzdáleností dost slušná (v RAWu), blízko maximálního zoomu je to slabší a chce to více clonit. Pak je však objektiv celoplošně velmi ostrý. Pokud se vrátíme k širšímu úhlu záběru, zde počítejte se sférickým zkreslením v RAWu, naštěstí jen mírnou chromatickou aberací a nepříliš ostrými rohy (i zde bych tedy doporučil více clonit). Dosti slušné je chování v protisvětle bez výraznějších odlesků u širších ohniskových vzdáleností. U většího zoomu se ale občas vyskytnout výrazné světelné závoje.
 
Celkově je tak 24-105mm IS STM objektiv od Canonu slušným základním sklem, které neurazí, ale v zásadě ani nenadchne. Je příjemně univerzální, vhodný pro video (pokud nezoomujete). Opticky je to dobré spíše až po výraznějším přiclonění.
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Natáčení videa i s autofokusem (bez zoomu)
2. Běžné focení
 
 

Plusy


+ Tichý AF (motorek STM)
+ Absence odlesků a pěkný kontrast v protisvětle (menší zoom)
+ Přijatelná cena
 
 

Minusy

 
- Světelné závoje v protisvětle při větším zoomu
- Samovolné vysouvání (v prostředním rozsahu zoomu)
- Opticky spíše průměr
 
 
Za zapůjčení Canon EF 24-105mm 1:3.5-5.6 IS STM děkujeme Canonu.


Cena v době testování: cca 11 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.