Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF 35mm f/2 IS USM

23.9.2019, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na zajímavý zrcadlovkový objektiv Canon EF 35mm F2 IS USM. Ten při své krátké ohniskové vzdálenosti překvapí přítomností optické stabilizace. Jaký bude po dalších stránkách?

Autofokus, ostření

 
Canon EF 35mm f/2 IS USM používá klasický ultrazvukový motorek (USM), což je typ, který je obvykle optimalizován pro fázové zaostřování u zrcadlovek, ale moc mu nevoní natáčení videa. Ani u tohoto objektivu to není jinak. Fázové ostření mu jde velmi dobře (a to pochopitelně i pomocí Dual Pixel AF CMOS senzoru), kde doostřování zvládá obvykle za 0,1 až 0,2 sekundy, což jsou výborné časy. Ani přeostření celého rozsahu z nekonečna na zhruba půl metru netrvá nějak dlouho a dostanete se přibližně na velmi dobrou hodnotu 0,35 sekundy.
 
Motorek je relativně tichý, ale pro video není ideální. Tam už jsou přeci jen nějaké ty zvuky slyšet a především není schopen malých krůčků, takže fotoaparát při natáčení vibruje a cítíte, jak motorek celým fotoaparátem jemně škube. Objektiv je schopen zaostřit ze 24 cm od roviny senzoru, resp. 14 cm od přední čočky. Naměřil jsem tak maximálně 0,24× zvětšení, což se pro makro nedá moc použít, nicméně zde je každopádně nutno říci, že objektiv pro fotografie tohoto typu ani nebyl konstruován.
 
Zkoušel jsem i makro předsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptrie, kdy se už dostanete na 8 cm od objektu (19 cm měřeno od senzoru) a zvětšení lehce vzroste na 0,4×, nicméně rohy nejsou příliš ostré a hodně vinětují. Takže tato předsádka se nedá dobře použít.
 
 

Focení makra

 
Abyste si lépe dokázali představit to, co znamená 0,24× zvětšení v praxi, pořídil jsem snímek kleští, na kterých to bude lépe vidět.
 
Canon EF 35mm F2 IS USM makro kleště
 
expoziční čas 1/80 s, clona F2, citlivost ISO 1250, ohnisková vzdálenost 35 mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Sami vidíte, že zvětšení není moc vysoké a objektiv skutečně není moc vhodný pro pořizování makro snímků.
 
 

Světelnost a clona

 
Testovaný objektiv potěší solidní světelností F2, která umožňuje příjemně mazat pozadí i dosahovat solidních výsledků za horšího světla, což je dále umocněno přítomností optické stabilizace (pokud chcete statickou scénu a nevadí pohybové rozmazání objektů ve scéně). Irisová clona má dnes poměrně netradiční sudý počet lamel, a to 8. Maximální možné přiclonění je na hodnotu F22.
 
 

Bokeh

 
Nezapomeneme se podívat ani na kvalitu rozmazaného pozadí (bokehu). Začněme plně odcloněným objektivem.
 
Canon EF 35mm F2 IS USM bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 0,4 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 35 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Mazání pozadí jde objektivu velmi slušně, odlesky jsou kulaté a plné, bokeh je pak jemný a plynulý.
 
Canon EF 35mm F2 IS USM bokeh clona F4
 
expoziční čas 2 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 35 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
I po přiclonění zůstává být clonový otvor poměrně kulatým a odlesky jsou nadále plné a jen s mírným nádechem do osmiúhelníku.
 
 

Stabilizace

 
Pokud jde o stabilizaci, tady opravdu nedokážu říci, jaký je její účinek. Obvykle testuji tak, že postupně vyfotím 3-5 snímků (každý na jednotlivé zmáčknutí spouště), abych rychle našel místo, kde se začíná lámat účinek stabilizace. Až ho najdu, zkouším kratší i delší časy v mnohem větším počtu snímků (okolo 10 i více), abych věděl, kolik mám ostrých snímků a u kterého času dostávám poloviční úspěšnost. U EF 35mm F2 IS USM se nic takového nedalo najít. První snímek byl neostrý i s velmi krátkými časy, druhý byl o trochu ostřejší a teprve třetí byl ostrý. Snad vždy. Takhle to fungovalo při 1/25 sekundy i při 1/4 sekundy. První snímek neostrý, druhý o něco lepší, třetí ostrý.
 
Hodnotit podle prvního snímku, účinek stabilizace by byl takřka nulový, hodnotit podle třetího, pak by objektiv nabídl přes 3 EV. Opravdu nevím, jak to zhodnotit. Alespoň že u videa byly výkony vyrovnané a zde optická stabilizace skutečně hodně pomáhá.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.