Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF 40mm f/2.8 STM

9.3.2016, Milan Šurkala, recenze
Canon nabízí full frame pevný pancake EF 40mm f/2.8 STM. Při malých rozměrech nabídne rozumnou světelnost F2,8 a STM ostřící motorek. Objektiv jsem zatím vyzkoušeli na APS-C zrcadlovce, kde dává 64 mm po přepočtu.
Canon EF 40mm F2.8 STM je zajímavým pancakem určeným nejen pro APS-C, ale i full frame zrcadlovky od Canonu. Zajímavější bude patrně pro full frame přístroje, ale i majitelé APS-C mohou ocenit některé z jeho kvalit, zejména velmi malou hmotnost a rozměry, což s malými těly udělá poměrně kompaktní kombinaci. My jsme jej otestovali právě na APS-C těle, kde dává po přepočtu 64mm ohniskovou vzdálenost. Trochu je škoda, že světelnost má hodnotu jen F2,8 a ne třeba F2, ale i takhle je dost slušný do slabšího světla a velmi pěkně maže pozadí (při ostření na větší vzdálenost je v bokehu chromatická aberace). Kvalita bokehu je opravdu dobrá, je jemný a vypadá pěkně. Autofokus využívá krokového motorku, takže je dobře použitelný i u videa při použití na zrcadlovkách s Dual Pixel CMOS snímači. Autofokus je také velmi rychlý.



Ocenění TREFA získává Canon EF 40mm F2.8 STM
za nadprůměrné optické kvality v malém balení. Logo ocenění je ke stažení zde


Co se týče optických kvalit, můžeme zatím hodnotit pouze pokrytí APS-C. Zde nenajdete v podstatě žádné zkreslení, chromatická aberace je mírná a dobře odstranitelná, kresba je celoplošně velmi pěkná už při plně otevřené cloně. V RAWu je ale vidět vinětaci při F2,8 a dá se předpokládat, že na full frame fotoaparátech to bude mnohem horší. V protisvětle v podstatě nejsou problémy a objektiv bude dělat v podstatě jen radost.

Cena kolem 6 tisíc korun je příznivá, nicméně otázkou je, zda za v podstatě poloviční cenu nekoupit světelnější 50mm objektiv s STM motorkem, který také není zrovna velký. I tak si ale 40mm F2.8 STM objektiv vysloužil naše ocenění TREFA. V budoucnu jej snad vyzkoušíme i na full frame senzoru.


Objektiv je vhodný pro:


1. Full frame zrcadlovky jako malý univerzál
2. Velmi detailní snímky se středními ohniskovými vzdálenostmi

 

Plusy


+ Velmi malé rozměry a hmotnost
+ Krásný jemný bokeh
+ Rychlý a poměrně tichý autofokus
+ Velmi dobrá kresba

+ Slušné chování v protisvětle

 

Minusy


- Vinětace už při snímání APS-C čipem

 
Za zapůjčení objektivu Canon EF 40mm f/2.8 STM děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 6 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.