Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF 50mm f/1.4 USM

23.10.2019, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na objektiv, který má za sebou už nějaký ten pátek. Jde o světelné sklo Canon EF 50mm f/1.4 USM určený pro full frame zrcadlovky společnosti Canon. Jak si bude vést dnes, v roce 2019?
V dnešní recenzi jsme se podívali na starý známý objektiv Canon EF 50mm f/1.4 USM. Ten je na trhu už více než čtvrt století, a proto je dnes v nabídce Canonu poněkud exotem. Oproti jiným objektivům stejné ohniskové vzdálenosti a světelnosti jde o maličkého drobka svými rozměry, hmotností, ale i jedním dalším velmi důležitým parametrem, a to cenou. Zejména ve srovnání s moderními CSC objektivy 50mm f/1.4 je opravdu levný. A předchozí kapitoly nám ukázaly, jak na tom vlastně je.
 
Canon EF 50mm f/1.4 USM hodnocení
 
Oželet tak musíme např. zvýšenou odolnost objektivu, která je u moderních objektivů téměř povinná. Zaostřovací ultrazvukový motorek je ve většině případů dostatečně rychlý, ale i zde je dnešní standard už trochu jinde, a to ať v doostřování nebo přeostření celého rozsahu, nemluvě o nevhodnosti na video (hlučnost, velké skoky). Potěší výborná světelnost objektivu, bokeh ale nebývá zrovna jemný. Pokud jde o jednoduché pozadí, dokáže vykouzlit krásný trojrozměrný dojem a pěkný bokeh, je-li trochu složitější, začíná být více nervózní (včetně chromatické aberace). Po přiclonění chytá i osmiúhelníkový tvar clony.
 
Optické výkony závisí hodně na zvolené cloně. Po přiclonění jde o opravdu krásně ostrý objektiv, a to celoplošně, chce to okolo F5,6 a výše. Při nižších clonách ale čekejte velmi výraznou vinětaci (zejména v nekorigovaném RAWu, kde dosahuje až 2,5 EV) a chromatickou aberaci v bokehu i mimo něj.
 
Ve výsledku jde o objektiv, který se obtížně hodnotí. Při středních a vyšších clonách je výborný a asi byste nepoznali rozdíly proti obdobným moderním objektivům za čtyřnásobek ceny. Jenže jde o světelný objektiv, který si lidé kupují právě i kvůli jeho světelnosti a zde je už nutné říci, že v případě využívání nízkých clon se nůžky mezi tímto Canonem a moderními objektivy dost rozevírají.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Focení portrétů
2. Snímky s celoplošně vysokou ostrostí po přiclonění
 
 

Plusy

 
+ Solidní a celoplošně detailní kresba (při vyšších clonách)
+ Nižší cena
+ Kompaktní rozměry
 
 

Minusy

 
- Nervózní bokeh
- Chybí odolnost vůči nepříznivému počasí
- Silnější vinětace, chromatická aberace (u velmi nízkých clon)
 
 
Za zapůjčení objektivu Canon EF 50mm f/1.4 USM děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.