Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

4.2.2019, Milan Šurkala, recenze
Objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM při svém představení opravdu hodně překvapil. Vedle klasického makro režimu přinesl i supermakro režim, má i optickou stabilizaci a přisvětlení. Bude tak skvělý i v praxi jako na papíře?

Autofokus, ostření

 
Objektiv poskytuje možnost manuálního i automatického ostření. Poněvadž na sobě nemá žádný přepínač, je nutné jej přepínat pomocí fotoaparátu. Samotný autofokus je rychlý a tichý díky krokovému motorku. Přesto nepatří mezi ty úplně nejrychlejší. Pokud použijete průběžné ostření Servo, počítejte s velmi solidním časem okolo 0,15 sekundy, v případě jednorázového zaostřování One Shot se budete pohybovat spíše někde kolem 0,25 sekundy.
 
Minimální zaostřovací vzdálenost je zhruba 9 centimetrů od roviny senzoru, což znamená sotva centimetr od konce objektivu. Naměřil jsem přepočtené zvětšení okolo 1,65×, což odpovídá údajům výrobce (ten hovoří o reálném zvětšení 1,0×, což při crop faktoru 1,6 dává přepočtených 1,6×). Pokud zapnete supermakro režim, už nebude moci fotit na dálku, ale maximálně jen na zhruba 3 centimetry. Naopak minimum se trochu sníží, asi někde na 6-7 milimetrů od objektivu. Maximální přepočtené zvětšení se pak dostane na velmi solidní hodnotu 1,95×, takže od kraje do kraje fotky se vám vejde zhruba 1,8 centimetru velký objekt. Paráda.
 
Pokud jde o manuální ostření, chod zaostřovacího kroužku je naprosto hladký bez zadrhávání, klade však trochu odpor (je třeba vynaložit trochu větší sílu než obvykle, ale nezadrhává se a jde plynule).
 
 

Focení makra

 
Abyste si dokázali lépe představit, co objektiv dokáže, přináším několik obrázků. Tradičně to budou kleště.
 
Canon EF-M 28mm F3.5 Macro kleště
 
expoziční čas 1/60 s, clona F8, citlivost ISO 2000, ohnisko 28 (45) mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Už v základním makro režimu je zvětšení opravdu velké. A chce to opravdu hodně clonit, aby byla hloubka ostrosti aspoň trochu rozumná. Zde jsem zvolil střední clonu F8 a vidíte, že hloubka ostrosti je vskutku minimální.
 
Canon EF-M 28mm F3.5 Macro kleště supermakro
 
expoziční čas 1/60 s, clona F8, citlivost ISO 5000, ohnisko 28 (45) mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
V supermakro režimu jsem mohl ještě blíž, což jsem si už začal stínit. Zvětšení ještě trochu vzrostlo. Sice ne nějak dramaticky, ale občas se to hodí. Povídáme se také na funkci pomocného LED světla. To může být vypnuto, zapnuto na plnou sílu nebo na polovinu.
 
Canon EF-M 28mm F3.5 Macro LED světlo vypnuto
 
LED světlo vypnuto
 
Canon EF-M 28mm F3.5 Macro LED světlo zapnuto
 
LED světlo zapnuto
 
Canon EF-M 28mm F3.5 Macro LED světlo zapnuto na max
 
LED světlo zapnuto na maximum
 
Výsledek vidíte na snímcích výše. Samotná síla světla není zrovna vysoká, za silného slunečního svitu stíny takřka neprosvětlí a větší službu udělá třeba bílá vizitka, nicméně v mnoha podmínkách už výkon LED poznáte. Cílem totiž není nasvítit scénu, ale spíše jen zlehka dodat jas stínům.
 
 

Světelnost a clona

 
Zde budeme dost rychle hotovi. Objektiv má světelnost F3,5 a jeho 7lamelovou irisovou clonu lze nastavit maximálně na hodnotu F22. Nejde tedy o nějak světelný objektiv, nicméně nezapomínejte, že jde o objektiv pro makro a tam je spíše opačný problém, že ani vysoké clony nestačí.
 
 

Bokeh

 
I když nejde o příliš světelný objektiv, rozhodně bude možné z něj dostat rozmazané pozadí (bokeh). My se podíváme na jeho kvalitu, tedy charakter a jemnost.
 
 Canon EF-M 28mm F3.5 Macro bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 0,6 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (45) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Dosti slušný výsledek. Odlesky jsou kulaté a docela plné, přesto je v nich vidět jakási zvláštní struktura. Celkově je to ale solidní.
 
Canon EF-M 28mm F3.5 Macro bokeh clona F5,6
 
expoziční čas 2 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (45) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Po přiclonění se zvětší hloubka ostrosti, charakter bokehu zůstává na podobné úrovni, tedy jemný s trochou zvláštní struktury v odlescích.
 
 

Stabilizace

 
Testovaný objektiv je vybaven optickou stabilizací obrazu, která má dle výrobce nabídnout slušný 3,5EV účinek. To by teoreticky znamenalo, že by se z ruky měly dát fotit snímky s expozičním časem 1/4 sekundy. V praxi jsem ale tolik štěstí neměl.
 
 
1/10 sekundy, se stabilizací
 
 
1/10 sekundy, bez stabilizace
 
Poloviční úspěšnost rozumně ostrých snímků jsem dosahoval s časem okolo 1/10 sekundy (testováno s bezhledáčkovou EOS M100), nicméně je pravda, že se dá vyfotit i ostrý snímek s 1/6 sekundy. Bez stabilizace jsem podobné úspěšnosti dosahoval okolo 1/40 až 1/50 sekundy, nicméně i s 1/30 sekundy bylo možné udělat ostrou fotku (a ne úplně výjimečně). Naměřený účinek při testu je tak okolo 2,3 EV. To není mnoho, ale vzhledem k tomu, že makro objektivy většinou žádnou stabilizaci nemají, i možnost fotit 4-5krát delší čas z ruky je rozhodně pozitivní.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.