Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

4.2.2019, Milan Šurkala, recenze
Objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM při svém představení opravdu hodně překvapil. Vedle klasického makro režimu přinesl i supermakro režim, má i optickou stabilizaci a přisvětlení. Bude tak skvělý i v praxi jako na papíře?
Pokud jste si přečetli celou recenzi objektivu Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, asi budete tušit, jaké hodnocení si odnese. Objektiv mě totiž opravdu nadchnul, protože má nejenže vše, co by měl mít a umět, ale navíc přidává i některé vlastnosti, které u konkurence nenajdete. U širokoúhlých objektivů rozhodně není typické mít optickou stabilizaci. Účinek sice není zázračný, jenže konkurence obvykle ani žádnou stabilizaci nenabízí. Pomocná LED světla jsou také ojedinělou věcí, už nemusíte kupovat makro světla. Ta tu máte přímo na objektivu. A aby toho nebylo málo, objektiv má navíc ještě super makro režim s 1,2× reálným zvětšením.
 
Canon EF-M 28mm F3.5 Macro IS STM ocenění Trefa
 
Ocenění TREFA získává Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
za spoustu nadstandardních řešení a příznivou cenu. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Opticky nabídne velmi dobrou středovou ostrost a poměrně slušné jsou i rohy. Když trochu přicloníte, získáte výbornou celoplošnou ostrost. Oceňuji také velmi pěkný a jemný bokeh. Pokud necháte korigovat optické vady už ve fotoaparátu, tak vás nebude trápit ani jinak dost viditelná vinětace u nižších clon. Opticky je problém snad jen s trochou chromatické aberace, nicméně ani zde to není vůbec nic vážného. Výraznější negativum tak tento objektiv snad ani nemá. Opticky má jen mírné problémy a ačkoli tak sice nelze mluvit o optické dokonalosti, je opravdu hodně slušný.
 
Větší výtku bych měl snad jen ke dvěma ergonomickým prohřeškům. Zmenšení rozměrů díky skládání objektivu je fajn, pojistku beru, ale proč je nutné s ní pracovat i při odjišťování? Spousta jiných objektivů ji vyžaduje jen při zajištění, což mi přijde jako lepší řešení. Druhá výtka jde na adresu tlačítka pro zapnutí LED světla. Je příliš titěrné a poslepu se v podstatě nedá nahmatat.
 
Tyhle malé neduhy ale nepovažuji za tak zásadní, aby srazily hodnocení objektivu z plných pěti hvězd a objektivu tak právem náleží ocenění TREFA. To si tento objektiv zaslouží, obzvláště když uvážíme i relativně příznivou cenu.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
Focení makro snímků
 
 

Plusy


+ Výborná celoplošná ostrost (zejména po přiclonění)
+ Optická stabilizace
+ Supermakro režim (1,2× reálné zvětšení)
+ Velmi jemný bokeh
+ LED pro přisvícení
 
 

Minusy

 
- Skládací konstrukce vyžaduje pojistku i k odjištění
- Plastový bajonet a prťavé tlačítko pro LED světlo
 
 
Za zapůjčení objektivu Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 8 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.