Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS Nano USM

24.4.2017, Milan Šurkala, recenze
Není to dávno, co Canon inovoval svůj 18-135mm objektiv a přinesl STM verzi s krokovým motorkem. Dnes se podíváme na nástupce, který přináší USM motorek, kombinovaný s technologiemi z předchozího modelu pro lepší natáčení videa i fázové ostření.

Autofokus, ostření


Podporováno je manuální i automatické ostření. To manuální je řešeno ostřícím kroužkem, které elektronicky ovládá motorek Nano USM. Vazba je dost rychlá, téměř okamžitá a zpoždění je jen velmi mírné až neznatelné. Ostření je také velmi tiché, což platí i pro autofokus (na rozdíl od STM motorků, které mírně "skučí").

Autofokus je dost rychlý, většinou se pohybuje okolo 0,25 sekundy. Někdy však dokáže lépe využívat předostření z minulého snímku a pak hovoříme o možnosti vyfotit snímek i za nějakých 0,15 sekundy, což paradoxně platí především pro maximální zoom. Pokud je rozostření moc velké, EOS 80D někdy ostření úplně vzdá. Nenajde směr, kterým se vydat a nic neudělá. Případně se stává to, že nejprve se chvíli nic moc neděje, chvíli se rozhoduje a pak bleskurychle zaostří. V tomto případě počítejte s jednou sekundou.


Canon EF-S 18-135mm IS USM průběh ostřících vzdáleností


Canon hovoří o ostření od 39 centimetrů a v testu jsem se pohyboval lehce pod touto hodnotou někde kolem 34 až 38 centimetrů od roviny senzoru. Od přední čočky je to pak kolem 18 až 22 centimetrů.


Canon EF-S 18-135mm IS USM zvětšení objektivu


Objektivu jsem naměřil maximální přepočtené zvětšení 0,47×, což pro makro není zrovna mnoho, nicméně nějaké ty méně náročné makro snímky s tím jakž takž zvládnete. Tradičně jsem zkoušel i makro předsádku Raynox DCR-150, která má 4,8 dioptrie. Ta má ale s objektivem velký problém. I na maximálním zoomu hodně vinětuje, zvětšení vzroste na cca 0,87× a ostřit můžete 9,5 centimetru od přední čočky. O něco lepší je to, když zaostříte na nekonečno. To už vinětace předsádky znatelně klesne (pořád tu ale je), a přestože se ostří z větší vzdálenosti (21 cm od předsádky), přepočtené zvětšení vzroste dokonce na 1,0×.


Focení makra


Následující snímek ukazuje, jakého zvětšení se dá maximálně dosáhnout. Je nutné také počítat s tím, že přepočtená ohnisková vzdálenost je už hodně velká, takže u makro snímků bude potřeba také hodně dobrého světla.


Canon EF-S 18-135mm IS USM kleště

expoziční čas 1/25 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 135 (216) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má tradiční hraniční světelnosti F3,5 až F5,6, v tomto se nijak neliší od tradiční konkurence. Průběh je kapánek lepší než u ostatních, ale hovoříme zde nanejvýš opravdu o nějaké té desetince EV. Irisová clona má 7 lamel a maximálně lze clonit na F22 při nejširší a F36 při nejdelší ohniskové vzdálenosti.


Canon EF-S 18-135mm IS USM průběh světelnosti



Bokeh


Prozkoumáme také, jak dokáže objektiv mazat pozadí. Začneme s plně otevřenou clonou.


Canon EF-S 18-135mm IS USM bokeh plně otevřená clona

expoziční čas 1,6 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 62 (99) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Překvapivě dobrý výsledek na zoomovací objektiv. Odlesky jsou docela plné, okraje trochu výraznější.


Canon EF-S 18-135mm IS USM bokeh clona F8

expoziční čas 5 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 62 (99) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Přiclonění trochu zvýrazňuje okraje, rozmazání pozadí je nicméně i tak poměrně jemné a v tomto patří objektiv k těm lepším ve své třídě.


Stabilizace


Objektiv má optickou stabilizaci obrazu, která má dle výrobce nabídnout 4EV účinek. Test proběhl na 50mm reálné (80mm přepočtené) ohniskové vzdálenosti.




1/15 sekundy, bez stabilizace





1/15 sekundy, se stabilizací



Nadpoloviční úspěšnost jsem dosáhl při 1/15 sekundy, nicméně i při 1/10 sekundy nebylo úplně zřídkavé dostat ostrou fotografii. Když jsem totéž zkoušel bez stabilizace, poloviční úspěšnosti jsem překvapivě dosahoval až někde kolem 1/80 sekundy. Minimálně se tak dostanete na 2,3 EV, nicméně jak již bylo řečeno, nezřídka se dají fotit ostré snímky i s mnohem delšími časy. Jen to není zrovna jistota. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.