Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS Nano USM

24.4.2017, Milan Šurkala, recenze
Není to dávno, co Canon inovoval svůj 18-135mm objektiv a přinesl STM verzi s krokovým motorkem. Dnes se podíváme na nástupce, který přináší USM motorek, kombinovaný s technologiemi z předchozího modelu pro lepší natáčení videa i fázové ostření.
Dnes jsme se tedy podívali na univerzální objektiv Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM s příjemným 7,5× optickým zoomem. Ten nahrazuje STM verzi a přináší Nano USM ostřící motorek, který kombinuje technologie ultrazvukových i krokových motorků. Díky tomu nabídne výborně rychlé ostření při focení přes hledáček i v live view. Je opravdu velmi rychlé i tiché. Schopnosti makra patří k průměru, typická je i světelnost objektivu. Pokud jde o bokeh, jeho kvalita až příliš závisí na charakteru pozadí. Pokud není příliš složité, je bokeh až překvapivě jemný, naopak u složitějším pozadí je bokeh až nadprůměrně nervózní.


Canon EF-S 18-135mm IS USM hodnocení


Optické kvality objektivu jsou u běžných snímků v JPEGu často vylepšovány zrcadlovkou. V RAWu si všimnete sférického zkreslení i vinětace a silnější chromatické aberace. JPEGy ale vinětaci i aberaci velmi dobře potlačují (charakter aberace je dobrý a umožňuje snadné odstranění). Kresba je solidní uprostřed obrazu, u většiny ohniskových vzdáleností je ale v rozích méně výrazná.

Ve výsledku jde o příjemný objektiv zejména pro natáčení videosekvencí, kde se hodí jeho rychlý a tichý autofokus i snadné ovládání prstenců (včetně podpory elektronického zoomování pomocí modulu PZ-E1). Musíte ale počítat s proměnnou světelností. Na focení ale jeho kvality nejsou zas až tak dobré, většinu vad lze ale do značné míry potlačit v editoru a JPEGy jsou už většinou v mnoha ohledech dobře korigovány.


Objektiv je vhodný pro:


1. Natáčení videosekvencí
2. Běžné "rodinné" použití


Plusy


+ Univerzální ohniskový rozsah
+ Velmi rychlé a tiché ostření

+ Hladký chod prstenců


Minusy


- Průměrné optické výsledky

 
Za zapůjčení objektivu Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 13 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.