Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

15.1.2015, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na snad nejpopulárnější zoomovací objektiv pro digitální zrcadlovky Canon, model EF-S 18-135mm STM se 7,5× optickým zoomem. Mělo by jít o vysoce univerzální objektiv. Jaký bude?
Dnes jsme vyzkoušeli objektiv Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Tento ultrazoomový objektiv nabídne velmi příjemný 7,5× optický zoom, díky čemuž je značně univerzální. Potěší hladkým zoomovacím kroužkem s jen velmi malou tendencí ke kousání, díky čemuž je velmi vhodný pro natáčení videa i se zoomem. To doplňuje excelentní autofokus pomocí tichého a rychlého ostřícího krokového motorku STM. U videa se tak např. se zrcadlovkou EOS 70D můžete těšit na přirozené, rychlé a tiché ostření. I u statických snímků ale objektiv nabídne pravdu velmi rychlé ostření. Velmi dobrý je i účinek optické stabilizace.





Na makro to není žádný přeborník, ale nějaké základy zvládne a v tomto se nijak nevymyká standardu své třídy. Opticky je tento objektiv průměrný. Kresba je uprostřed hodně slušná, ale směrem k rohům se ostrost snižuje, vinětace je v RAWu u nižších clon hodně výrazná, v JPEGu je to o něco lepší. Problémem je také chromatická aberace u širších a naopak nejdelších ohniskových vzdáleností, JPEGy ji u některých zrcadlovek Canon ale potlačují. Objektiv tak např. není vhodný do lesa, kde je hodně tenkých větví, které pak vytváří spoustu různě barevných kontur. Na druhou stranu lze ocenit to, že v protisvětle v podstatě nevytváří odlesky.

Testovaný objektiv je tedy slušným univerzálem, který potěší zejména u natáčení videa díky dobrému autofokusu a stabilizaci. Dobře poslouží jako univerzál, ale nemůžete od něj čekat "profi" kvalitu. Na to už jeho optické výkony nestačí. Na běžné univerzální focení je ale dost slušný.


Objektiv je vhodný pro:


1, Natáčení videosekvencí díky výbornému AF i solidní stabilizaci
2, Univerzální focení s běžnými nároky na kvalitu


Plusy


+ Velmi rychlý a tichý autofokus
+ Solidní optická stabilizace

+ Nadprůměrně hladkých chod zoomovacího kroužku
+ Absence odlesků v protisvětle


Minusy


- Nepříliš přesvědčivá optická kvalita mimo střed (zejména chromatická aberace a někdy slabší ostrost)

 
Za zapůjčení objektivu Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 12 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte objektiv Canon EF-S 18-135mm IS STM?
V anketě šlo hlasovat od 15.1.2015 do 14.1.2016. Počet hlasujících: 1
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.