Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS II

26.5.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze doplňuje test zrcadlovky Canon EOS 1100D a bere si pod drobnohled nový setový objektiv Canon EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II. Ten nabízí 3× optický zoom, optickou stabilizaci a typickou světelnost této třídy objektivů. Jaký je?
Jak si tedy nový objektiv Canon EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II v testu vedl? Nutno říci, že s ohledem na cenu to nebylo špatné. Ačkoli Canon přesně nezveřejnil, jaké jsou změny u druhé generace tohoto objektivu (hovoří se však o lepší stabilizaci), oproti předchozím testovaným kusům první generace se mi obraz zdál být o něco lepší. Kresba je docela příjemná, v praxi je ostrost při focení na normální několikametrové vzdálenosti dobrá až do rohů. Na svou cenovou a konstrukční kategorii (zoom) se nemusí stydět.

Nejhůře jsou na tom široká ohniska. Tam je vidět silnější sférické zkreslení a potrápí také chromatická aberace. Na středních a delších ohniscích je ale zkreslení v podstatě nulové, aberace rovněž postupně mizí a od cca 40mm ohniska ji už na snímcích v podstatě nenajdete. Delší ohniska trápí v podstatě jen jeden problém, a to světelný závoj v případě, že do objektivu ze strany svítí silný zdroj světla. Obraz ztrácí kontrast a sluneční clona bohužel není dodávána s objektivem. To je nepříjemný nedostatek. Nelíbí se mi také krytka objektivu s malinkými pacičkami, po každé recenzi objektivu od Canonu se divím, že jsem ji neztratil.



Zpracování objektivu odpovídá cenové kategorii, zklame ostření předním členem, což bude vadit těm, kteří používají polarizační a přechodové filtry. Ostření je rychlé, byť poněkud hlučnější, potěší docela příjemné makro a především na obyčejný zoomovací objektiv velmi příjemný bokeh. Optická stabilizace je dostatečně účinná. Vinětace je horší na nižších clonách v RAWu, naopak v JPEGu je fotoaparátem potlačována. Potěší příjemný chod zoomovacího kroužku, takže se zoomování dá docela dobře použít i při natáčení videa.

V celkovém zhodnocení můžeme říci, že si nová generace objektivu neudělala ostudu. Ano, nějaké chybičky zde najdeme (asi nejvíc vadí občasný světelný závoj na nejdelším ohnisku), ale ve výsledku je tento objektiv vzhledem k ceně slušným sklem pro levné řady zrcadlovek Canon.


Příjemné obrazové výsledky na středních a delších ohniscích
Chromatická aberace a sférické zkreslení na širších ohniscích
Slušná optická stabilizace
Světelný závoj na nejdelším ohnisku (clona navíc není v balení)
Příjemný bokeh
Ostření předním členem
Slušné "makro"
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 4 500 Kč s DPH
 

Za zapůjčení objektivu Canon EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II děkujeme Canonu.

Objektiv Canon EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.