Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS STM

25.9.2013, Milan Šurkala, recenze
Dnešní test se bude věnovat novému setovému objektivu od Canonu. Je jím model EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS STM. Ten dostal nový krokový motorek STM, tedy naprosto tiché ostření s neotáčejícím se předním členem.

Autofokus, ostření


Tento objektiv disponuje novým ostřícím krokovým motorkem STM. Ten zajišťuje velmi tiché ostření, opravdu naprosto neslyšné. Oceňuji i jeho velmi dobrou rychlost. I ze zaostření na nekonečno dokáže přeostřit na zhruba půl metru za nějakých 0,35 až 0,4 sekundy, což je vynikající. Pochopitelně při horším světle a méně výrazných liniích se ostření může prodloužit. Manuální ostření se volí přepínačem na těle objektivu, funguje jen při zapnutém fotoaparátu (vazba je totiž elektronická). Na zrcadlovce EOS 700D s poměrně malým hledáčkem není sice manuální ostření nejjednodušší, ale dá se zvládnout.





Minimální ostřící vzdálenost je 11-12 centimetrů od přední čočky, resp. 23-24 cm od roviny čipu. Maximální přepočtené zvětšení lehce přesahuje hodnotu 0,6×. Není to sice makro objektiv, ale na základní focení nenáročného makra je to dostatečné. S makropředsádkou Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi se pak dostanete 0,9× zvětšení.






Focení makra


Zde lze vidět úroveň makra. Na malý hmyz to opravdu není, na větší květiny ale zvětšení objektivu postačí. Jak je vidět na fotce kleští, nabídne vcelku pěkný bokeh.




expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 3200, ohnisko 55 (88) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má standardní koncové světelnosti F3,5 až F5,6, jak už je u této kategorie objektivů obvyklé. Nejvyšší hodnota 7lamelové clony je F22 až F36 dle zvoleného zoomu. Průběh světelnosti je ve své kategorii nejlepší. Zhruba odpovídá původnímu 18-55mm IS II objektivu.






Bokeh


Nebude chybět ani zhodnocení úrovně bokehu.




expoziční čas 1,6 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 44 (70) mm, klikněte pro zvětšení



Na základní zoomovací objektiv předvádí tento Canon 18-55mm STM překvapivě dobře výsledky. Bokeh je jemný, odlesky kruhové bez nějak výrazně silných hran. Samozřejmě kvůli standardní světelnosti nelze čekat výrazně rozmazané pozadí.




expoziční čas 4 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 44 (70) mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění zůstávají odlesky i nadále kulaté, trochu se zvýrazňuje jejich hrana. Bokeh je i nadále na svou kategorii dobrý. K dispozici je snímek v RAWu.


Stabilizace


Objektiv disponuje optickou stabilizací, která slibuje 4EV účinek. Na objektivu je přepínač, kterým ji můžete vypnout a zapnout, více režimů tu nenajdete. Testovalo se při přepočtené 88mm ohniskové vzdálenosti s expozičním časem 1/8 sekundy na vzdálenost dvou metrů. Testovaný účinek byl tedy okolo 3,5 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Zhruba v polovině snímků dokázala stabilizace dodat vcelku přiměřeně ostrý obraz. Na druhé polovině se jí to ale nedařilo a výsledky byly jako bez stabilizace. Její výkon bych tedy označil jako trochu nepředvídatelný. Stativ je tedy stále dobrým pomocníkem.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.