Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 24mm f/2.8 STM

27.4.2017, Milan Šurkala, recenze
Canon nabízí pro své APS-C zrcadlovky také tenký pancake s 24mm ohniskovou vzdáleností, což dává po přepočtu 38 milimetrů. Tento objektiv potěší i nízkou cenou, ale jaké budou optické kvality? To vyzkoušíme v naší recenzi.

Autofokus, ostření


Objektiv podporuje manuální i automatické ostření. K tomu manuálnímu je určen tenký kroužek na přední straně. Vazba je elektronická, ale víceméně okamžitá s rozumně nastaveným převodem. Pokud jde o zvuk, ten je zde ve formě tlumeného, relativně tichého skučení.

Pokud zapnete autofokus, zvuk se výrazně změní a má o něco vyšší tón. Pořád jde ale o rozumně tichý motorek. Co se týče rychlosti ostření, tak ta je v podstatě vždycky okolo 0,3 až 0,35 sekundy. Ať jsem testoval ostření z nekonečna na půl metru nebo jen doostření, vždy se vyfocení snímku pohybovalo kolem této hodnoty. V prvním případě výborný čas, v případě doostření bych ale čekal ještě o něco rychlejší spolupráci.

Na objektivu je napsáno, že je schopen ostřit od 16 centimetrů a mohu říci, že to sedí přesně. Právě tolik jsem také naměřil. Tato vzdálenost znamená zhruba 9 centimetrů od přední čočky. Naměřil jsem takto 0,43× přepočtené zvětšení, což také odpovídá údajům výrobce. Na makro to tedy není vhodný objektiv, ale pro většinu běžných situací toto zvětšení více než bohatě postačí. S makro předsádkou Raynox DCR-150, která má 4,8 dioptrie, bylo možné fotit od 14 cm od roviny senzoru a 4,5 centimetru od přední čočky předsádky. Přepočtené zvětšení se pak zvýšilo na 0,63×. To je už o něco zajímavější, ale makro objektiv to pořád ještě není.


Focení makra


Tady je vidět, že na makro to opravdu není ideální objektiv. Nicméně na sklo s pevnou ohniskovou vzdáleností to není vůbec špatné. Pevné objektivy (s výjimkou makro verzí) mívají obvykle menší zvětšení.


Canon EF-S 24mm F2.8 STM makro kleště

expoziční čas 1/60 s, clona F2,8, citlivost ISO 500, ohnisko 24 (38) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má 7lamelovou irisovou clonu, ta se ovládá elektronicky z fotoaparátu. Světelnost objektivu činí F2,8, což je dobrá hodnota, ale o vyloženě světelný objektiv se nejedná. Nečekejte tak ani zběsilé mazání pozadí. Maximální hodnota clony činí F22.


Bokeh


Nyní se budeme věnovat kvalitě bokehu (rozmazaného pozadí).


Canon EF-S 24mm F2.8 STM bokeh plně otevřená clona

expoziční čas 0,6 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 (38) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



S bokehem není žádný problém, je krásně jemný, odlesky jsou kulaté a plné.


Canon EF-S 24mm F2.8 STM bokeh clona F5,6

expoziční čas 1,3 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 24 (38) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění chytají odlesky velmi mírný sedmiúhelníkový tvar, bokeh je nicméně stále nadprůměrně jemný. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.